hamburger-icon

Kliker.info

Svjetski ekonomski forum : U Davosu nije pronađen “lijek” za krizu

Svjetski ekonomski forum : U Davosu nije pronađen “lijek” za krizu

01 Februara
18:18 2009

Vodeći svjetski političari i biznismeni, okupljeni na ovogodišnjem Svjetskom ekonomnskom forumu u Davosu, nisu uspeli da formulišu plan za zaustavljanje globalne finansijke i ekonomske krize, komentarišu svjetski mediji. Petodnevni skup u švajcarskom zimovalištu na Alpima, naslovljen "Uobličavanje svijeta poslije krize" završio se u mračnoj atmosferi u kojoj je i počeo, sa saznanjem da je dubina krize još nedokučiva, a izlaz još nejasan, prokomentarisao je "Washington post". "Niko od učesnika, izgleda, nema jasnu ideju koliko je kriza velika i šta treba da uradimo da izađemo iz nje", izjavio je za AP jedan od učesnika, Kišor Mahbubani, dekan Fakulteta za javnu politiku u Singapuru.
Opšti je zaključak učesnika skupa da je još mnogo toga ostalo da se učini i da to treba početi već na aprilskom samitu grupe G20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u naglom usponu, u Londonu. "Tek sada počinje težak rad", izjavio je osnivač Foruma Klaus Schwab, upozorivši, međutim, da ni samit G20 neće biti u stanju da reši sve probleme.Švab je najavio da će za nekoliko nedjelja Forum osnovati "Inicijativu za globalnu reformu", koju su, kako je rekao, podržali gotovo svi učesnici samita – od kineskog premijera Vena Đabaoa do generalnog sekretara UN Bana Ki Muna. Ove godine na Samitu nije, kao prethodnih, bilo čuvenih ličnosti iz svijeta filma i muzike, pa su glavne "zvijezde" bili  svjetski lideri poput ruskog premijera Vladimira Putina, njegovog britanskog kolege Gordon Brown i njemačke kancelarke Angel Merkel. Na skupu takođe nije bilo mnogo bankara, koji su prošlih godina bili sama srž  Foruma, a ove godine su omraženi zbog globalne krize koju su izazvali.

Na skup nije došao ni trenutno "najčuveniji svjetski lider", kako ga naziva washingtonski list, Barack Obama, koji kod kuće ima teška ekonomska pitanja sa kojima mora da se izbori.Politički i lideri biznisa, učesnici skupa, krivili su SAD da su izazvale finansijsku krizu koja se pretvorila u globalnu recesiju. "Volstrit je napravio greške. Agencije za rejting su napravile greške. Centralne banke su pravile greške. Političari su pravili greške, svi smo to činili", izjavio je za AP Steven Rouch, predsjednik investicione banke "Morgan Stanley" za Aziju i upozorio da "treba biti oprezan i paziti da ‘igra traženja krivca’ ne izmakne kontroli".Kako je preni njemački radio Deutche Welle, skupu je prisustvovao i ekonomista Nouriel Rubini, poznat kao "Doctor Dumb", koji je još 2006. godine predskazao da će "balon od sapunice" na tržištu nekretnina u SAD pući i da će to izazvati tešku recesiju u svijetu. Samo, tada mu u Davosu niko nije povjerovao. Jedan od onih koji nisu verovali, Jacob Frankel, zamjenik šefa velike američke osiguravajuće kuće AIG, koja je spasena bankrota zahvaljujući "finansijskoj injekciji" države, sada je revidirao stav."Vjerujem da je riječ o krizi sistema i sada se apsolutno slažem sa analizom Rubinija", rekao je on.

 A Rubini je ostao dosljedan sebi, poručivši da kriza još dugo neće biti prevaziđena."Uvjeren sam da bi globalna recesija mogla da dovede do depresije i perioda stagnacije. Mi se suočavamo sa krizom koja nije samo ekonomska i finansijska već i socijalna. U nekim zemljama doći će do socijalnog bunta. Moramo da shvatimo da je riječ o teškoj krizi i zato moraju da budu donijete odgovarajuće političke odluke", rekao je Rubini. Na skupu se, međutim, kako je naveo AP, čuo i jedan glas optimizma – dobitnik Nobelove nagrade, bangladeški "otac miktokredita" Muhamed Junus, je ocjenio da je "ovo odličan trenutak, jer stvari moraju da se promjene"."Ne možemo da se vratimo na staro. Moramo stvoriti novu situaciju koja će opstati i ići napred i promjeniti svijet", rekao je on.     (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku