hamburger-icon

Kliker.info

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava : Možda nikada neće biti ‘čudotvornog rješenja’ za COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava : Možda nikada neće biti ‘čudotvornog rješenja’ za COVID-19

03 Avgusta
15:31 2020

Svjetska zdravstvena organizacija  (WHO) upozorila je da, uprkos velikim nadama u pronalazak vakcine, možda nikada neće biti “čudotvornog rješenja” za COVID-19 te da će povratak u normalu biti dug.

Više od 18,1 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je novim korona virusom, a gotovo 700.000 je umrlo.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i voditelj odjela za vanredna stanja Mike Ryan insistiraju da države strogo provode epidemiološke mjere poput nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku i testiranja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Poruka ljudima i vladama je jasna: Učinite sve to”, kazao je Tedros na virtuelnoj konferenciji za mediji u sjedištu UN-a u Ženevi.

Priprema za veliku bitku

Maske za lice, poručio je, trebale bi postati simbol solidarnosti širom svijeta.

“Veći broj vakcina je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i svi se nadamo da ćemo imati više učinkovitih vrsta vakcina koja bi pomogla u sprečavanju zaraze. Međutim, za sada nema čudotvornog rješenja i možda ga nikada ni neće biti”, rekao je Tedros.

Priznao je da postoji strah da nećemo imati vakcinu koja je učinkovita ili će zaštita od bolesti biti samo kratkotrajna i ništa više, ali da to nećemo znati sve dok ne završe klinička ispitivanja.

Mike Ryan je istakao da se zemlje s velikom stopom prijenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku te da je put dug i zahtjeva nepokolebljivu predanost.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku