hamburger-icon

Kliker.info

Svjedok: Miroslav Marijanović je bio strah i trepet u logoru “Heliodrom”

Svjedok: Miroslav Marijanović je bio strah i trepet u logoru “Heliodrom”

04 Januara
19:56 2007

Saslušanjem svjedoka optužbe Elmira Kulaglića pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Mostaru kojim je predsjedavao sudija Zoran Krtalić danas je nastavljeno suđenje Miroslavu Marijanoviću i Anti Buhovcu, stražarima zloglasnog logora «Heliodrom» u Mostaru, optuženima za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. 

 

 

Svjedok Kulaglić ispričao je da je u «Heliodromu» proveo četiri mjeseca, a još četiri u ostalim logorima tzv. «Herceg-Bosne». U vrijeme kada je bio zatočen imao je samo 17 godina.  Potvrdio je da poznaje optužene Marijanovića i Buhovca, a Marijanovića je i pokazao u sudnici. Ispričao je kako je Marijanović u jednom slučaju izveo 16-godišnjeg Ibrahima Grcića i naredio mu da stane uz zid, zaprijetivši da će ga strijeljati. Grcića je spasila samo činjenica  da je jedan od stražara  zatraži od Marijanovića  «da pusti dijete na miru». Kulaglić je posvjedočio da je Marijanović, prilikom dolaska zarobljenika iz Prozora, išamarao jednog od logoraša.

 

 

– Miroslav Marijanović je bio strah i trepet u «Heliodromu». Svako ga se plašio, jer je htio udariti – rekao je svjedok Kulaglić. Na ovaj iskaz reagirao je optuženi Marijanović ustvrdivši da su Kulaglićeve tvrdnje montaža i da on nije odgovoran za ovakva nedjela. Iako ga nije zapamtio po zlu, svjedok je potvrdio da je u logoru vidio i optuženog Antu Buhovca, kazavši da je on tamo bio «bio glavni». Tužiteljica u ovom slučaju Sabina Beganović  je Sudskom vijeću predočila i materijalne dokaze vezane za ovaj slučaj.

 

Advokati optuženih Marijanovića i Buhovca  dali su prijedlog izvođenja dokaza odbrane. Advokat optuženog Marijanovića, Dragan Barbarić, kazao je da će u korist njegovog branjenika svjedočiti bivši logoraši Senad Gušić, Ramiz Hodžić, Jasmin Smajić, Mirsad Džanković i Miralem Rahimić. Dodao je da će oni dati potpuno drugačiju sliku o odnosu u logoru i ponašanju Marijanovića od onog što tvrdi Tužilaštvo HNK.  Svoj iskaz dat će i upravnik logora «Heliodrom» Stanko Božić. Također, svjedočit će i  ljekari Dragan Soldo i Džemal Džudža. Odbrana je najavila da će u korist optuženog Ante Buhovca svjedočiti logoraši Mirzet Hodžić, Jusuf Ajanić, Refik Salihović, Hasiba Grebović, Halil Ajanić i Enver Kuruzović. Pored medicinskog osoba logora svoj iskaz će dati i stražar logora «Heliodrom» Mario Puce.

 

 

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku