hamburger-icon

Kliker.info

Svjedok Davidović zločincu Karadžiću: Lično ste u Bijeljini odlikovali Arkanovog vojnika zbog dobro odrađenog etničkog čišćenja

Svjedok Davidović zločincu Karadžiću: Lično ste u Bijeljini odlikovali Arkanovog vojnika zbog dobro odrađenog etničkog čišćenja

30 Juna
18:42 2011
Četvrti dan svjedočenja pred Haškim tribunalom, svjedok Milorad Davidović je rekao da smatra da zločinac Radovan Karadžić nije radio na tome da spriječi zločine nad nesrbima u Republici Srpskoj (RS) tokom rata.U nastavku unakrsnog ispitivanja svjedoka Davidovića, nekadašnjeg glavnog inspektora Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Jugoslavije, Karadžić je kazao da su vlasti u RS-u nastojale “svim silama zaustaviti zločine paravojnih formacija nad civilima”.“Ne mogu se složiti sa tim, a odgovoriti ću vam sa kontra pitanjem. Kako je moguće da vi lično svečano dodijelite čin majora Arkanovom vojniku na trgu u Bijeljini iako znate da je vršio etničko čišćenje i da je to bio njegov cilj? Kako je moguće da vi njemu uručite kao priznanje, je li to nagrada za rad ili ono što je činio?”, rekao je Davidović.

Zlikovca Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, Tužilaštvo u Haagu tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.U optužnici stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, skupa sa zločincima Željkom Ražnatovićem zvanim Arkan, Momčilom Krajišnikom, te drugim članovima srpskih vlasti i paravojnih jedinica, s ciljem progona nesrpskog stanovništva s područja Bijeljine i još 19 općina u BiH.Krajišnik, nekadašnji član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), osuđen je 2009. godine na 20 godina zatvora za zločine u BiH, dok je Ražnatović, vođa paravojne formacije “Arkanovi tigrovi”, umro 2000. godine, prije nego što mu je počelo suđenje pred Haškim tribunalom.Davidović je dodao i da je od izvjesnog Vojkana Đurkovića, za kojeg je svjedok rekao da je bio Arkanov vojnik, saznao da je “plaćao političare za ovlaštenja i dozvolu” za pljačku i progon nesrpskog stanovništva.

“On se javno hvalio i pričao svakome da dio novca nosi vama i Krajišniku i da mu zato dajete pravo da to radi i da ga niko ne može spriječiti. To samo potvrđuje činjenicu da policija i vojska ništa nisu sprječavali, a znali su da to radi”, kazao je Davidović.Karadžić je svjedoku rekao "da nikad nije imao saznanja o zločinima Arkanovih jedinica u Bijeljini, te da njegov kabinet nije zabilježio niti jednu posjetu Vojkana Đurkovića tokom rata".  “Ja vama vjerujem, ali i govorim ono što znam. Ne znam zašto vas nisu obavjestili, ali te informacije su bile opšte poznate i notorne činjenice. Samo zato su ljudi u gradu ćutali, smatrajući da to što Đurković govori dolazi sa najvišeg vrha i da to treba uvažavati”, istakao je Davidović.Karadžić je svjedoka upitao da li ga “žali” kao predsjednika teritorije na kojoj se kretao veliki broj paravojnih jedinica, na šta je svjedok rekao da na to ne može odgovoriti.“Vi ste kao predsjednik imali veliku odgovornost i često sam razmišljao da li niste znali ili niste mogli zaustaviti zločine, ali objektivno bio je veliki haos. Kako niste mogli naći ljude od povjerenja i spremne uraditi poslove u okviru zakona. Da sam imao vašu podršku, ja bih vam se iz Srbije stavio na raspolaganje i budite sigurni da danas vi ne biste bili tu”, dodao je Davidović.Ispitivanje svjedoka Davidovića će se nastaviti u petak, 1. jula ove godine. (Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku