hamburger-icon

Kliker.info

„Svjedoci zla“ u Gornjem Vakufu: Ova knjiga bori se za istinu!

„Svjedoci zla“ u Gornjem Vakufu: Ova knjiga bori se za istinu!

03 Novembra
06:27 2018

U prepunoj dvorani Centru za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje u petak navečer je održana promocija knjige „Svjedoci zla“ autora Akifa Agića i Faruka Vele, prenosi bh. informativni servis INS.

O knjizi čiji podnaslov je „agresija Hrvatske na BiH“ govorili su ugledni bh. historičari Alen Zečević, Mirsad Bušatlija i Ešref Karamustafić, te autori ovog djela za koje inače vlada veliki interes u bosanskohercegovačkoj javnosti.  Promociju je uspješno moderirala Edmira Isak.

Serijal promocija knjige „Svjedoci zla“ započeo je uoči 25. godišnjice rušenja Starog mosta, a  nastavljen je, opet simbolično, u Gornjem Vakufu-Uskoplju iz kojeg je, prema pravosnažnoj presudi Haškog tribunala, započeo „udruženi zločinački poduhvat“ (UZP).

Taj gradić  je, kako je naveli autori, jasan primjer i dokaz umiješanosti Hrvatske u agresiju na BiH.

Profesor Bušatlija napravio je historijski presjek dešavanja na području srednje Bosne i Gornjovsrbaske regije kroz historiju, naglašavajući tragičnost dešavanja u ovom dijelu BiH u procesu uspostave tzv. Herceg-Bosne devedesetih godina prošlog stoljeća. Gornji Vakuf je, prisjetio se, na najbestijalniji način razaran.

Bušatlija je ocijenio da je riječ o veoma važnom dijelu koje će koristiti budućim historičarima.

Profesor Karamustrafić naglasio je značaj ovog djela.  Istakao je da ga je knjiga snažno dojmila, te da se može svrstati u red knjiga sa snažnoj faktografskom građom.

„Ova knjiga je borba za istinu. Ne postoji dvije istine, postoji samo jedna. Mi moramo reći ovo je istina!“

Fašizam je i danas problem BiH! Mi moramo shvatiti da borba koja je ovdje bila krvava, nije završena. Sada počinje jedna sofiticirana borba. To je veoma loša vijest za nas. Opet djelujemo neorganizovano. Nemojte da nam opet kažu kao onomad Tuđman i Milošević rekli: „Alija nema snage za rat“.  Ova knjiga traži da probudimo sjećanja… Na sceni je revidiranje historije.  Revidirat će historiju i našoj djeci“, upozorio je Karamustafić.

Nadalje, profesor Zečević kazao je da je knjiga utemeljena na primarnim historijskim izvorima, uglavnom hrvatske provenijencije.

viber image.jpg - „Svjedoci zla“ u Gornjem Vakufu: Ova knjiga bori se za istinu!

„Dakle spisima, naredbodavnim dokumemtima i autentičnom korespondencijom organa paradržavne zajednice Herceg-Bosne sa političkim establišmentom Republike Hrvatske. Ova knjiga nema za cilj da krivnju za zločine nad Bošnjacima pripisuje hrvatskom narodu ili da generalizira isti, nego da probudi u hrvatskom narodu one snage koje su spremne u ime bolje budućnosti svih ljudi sa indignacijom odbaciti naslijeđe ratnih i poratnih politika“, rekao je Zečević.

Jedan od autora, novinar Faruk Vele istakao je da je cilj knjige „Svjedoci zla“ bio da u fokus vrate žrtve, te da im vrate glas. Prema njemu, u toku je proces dehumanizacije žrtava i tome se, prema Veli, moramo suprotstaviti.

„Čujete li glas žrtava, one vape za pravdom“, citirao je Vele haškog tužioca Kennetha Scotta, te dodao:

„Gornji Vakuf je nesumnjivo mjesto početka „udruženog zločinačkog poduhvata“ s ciljem stvaranje tzv. Herceg-Bosne i odvajanje dijela teritorija BiH i pripajanja Hrvatskoj. Ova knjiga je suočenje s istinom i, ujedno, poziv na dijalog, jer su ideologije u čije ime je počinjeno ovo zlo i dalje žive“.

Vele je izrazio šok povodom najnovije odluke Županijskog suda u Zagrebu koje preinačio presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru, nazivajući to izrugivanjem pravdi.

Akif Agić je istakao odlučnost autora da se bore za istinu i pravdu, te da je ovo samo prvi korak u tom nizu.

„Ova knjiga je teži udarac argumentima za sve aktuelne protagoniste tzv. Herceg-Bosne i post-Tuđmanovske politike na ovim prostorima, i od same presude u slučaju Prlić i ostali“, kaže Agić.

„Gornji Vakuf je bio ‘kost u grlu’ zločinačkoj politici Franje Tuđmana iz razloga što se nalazi na putnoj komunikaciji koja spaja Hercegovinu sa srednjom Bosnom, a koji su zacrtani ciljevi tzv. Herceg-Bosne. Stoga je Gornji Vakuf bio konstantna meta vojnih napada hrvatske regularne vojske jer bi njegovim zauzimanjem ostvarili zacrtani cilj i zločinačka Herceg-Bosna sa Hrvatskom činila bi kompaktnu cjelinu”, smatra Agić.

Promociju su svojim nastupom u muzičkom dijelu programa uveličali Alem i Selman Dizdar, te Emir Sinan, izvodeći pjesme posvećene herojskom Gornjem Vakufu.

(INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku