hamburger-icon

Kliker.info

Svim građanima BiH koji je osjećaju svojom domovinom sretan Dan Nezavisnosti

Svim građanima BiH koji je osjećaju svojom domovinom sretan Dan Nezavisnosti

01 Marta
14:34 2009

Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su vijence i odali počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Cvijeće je položio i počast odao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Zahid Crnkić, kao i delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske općine, predstavnici boračkih organizacija i udruženja. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić  kazao je da je Dan nezavisnosti u svakoj normalnoj državi jedan od najvažnijih praznika, pa tako i za nas. Čestitajući građanima BiH ovaj praznik, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je da su se za nezavisnost BiH stotinama godina borili ljudi BiH. 
Povodom 1. marta u Sarajevu je održana Zajednička svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Skupštine Kantona Sarajevo s općinskim vijećima, organizirana zajedno sa Forumom parlamentaraca Republike BiH 1990-1996. Sjednicom su predsjedavali predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević, predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH Miro Lazović.Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja pripadnicima partizanskih jedinica i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata i žrtvama masakra na Kapiji, kao i svečanom sjednicom Skupštine Tuzlanskog kantona, u Tuzli je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. I sedamnaest godina kasnije mi još jednom izražavamo svoje opredjeljenje prema tada odabranom putu nezavisnosti, uz želju da izgradimo državu po mjeri svih njenih gradjana, rečeno je u Tuzli –

Dan nezavisnosti BiH svečano se obilježava i na području Unsko-sanskog kantona. Delagacije Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona, parlamentarnih političkih partija i lokalne vlasti položile su cvijeće na spomen obilježja poginulim braniteljima i žrtvama proteklog rata. Otvorena je i izložba "Bosanski jezik kao dio državnosti i bosanskog identiteta", a promovirana je i knjiga "Crna hronika Banje Luke", autora Zlatka Divića.Dan nezavisnosti BiH obilježava se u Zenici na simboličan način. Mladi Lokalnog omladinskog vijeća, zajedno s profesorima muzike, prvi put u BiH intonirat će himnu, kao znak podrške usvajanju predloženog teksta himne. Podsjećamo, tačno prije pet godina, Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica pokrenulo je inicijativu upućenu Parlamentarnoj skupštini BiH pod nazivom "Zapjevajmo himnu domovini", kojom su tražili od nadležnih da usvoje  izmjene Zakona kojim bi konačno naša zemlja dobila himnu sa tekstom.1. mart – Dan nezavisnosti BiH – na području Mostara obilježili su samo Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara, organizacije porodica šehida i RVI, Gradske i kantonalne institucije. Povodom Dana nezavisnosti BiH na području Mostara nisu upriličene nikakve manifestacije kojima bi se obilježio ovaj državni praznik. Za razliku od ranijih godina pomak se ogleda samo u činjenici da su sad istaknute zastave na državnim institucijama. Na područje HNK-a i ZHK-a sutra je neradni dan. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku