hamburger-icon

Kliker.info

Švicarski list „Lucerner cajtung“ : “Dayton stvorio monstruoznu državu”

Švicarski list „Lucerner cajtung“ : “Dayton stvorio monstruoznu državu”

28 Avgusta
07:08 2017

Švicarski  list „Lucerner cajtung“, opisujući stanje u BiH, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum stvorio “monstruoznu državu”.Stvorio je državu sa 14 vlada, 120 ministara i više od 600 poslanika — na 3,5 miliona stanovnika.

„Javna uprava i plate političara gutaju 60 odsto budžeta. Partije slabo pokazuju interes za sistemske reforme jer njihova moć počiva na statusu kvo. Njima nije važno opšte dobro već zadovoljavanje sopstvene klijentele“, stoji u tekstu tog lista.

Navodi se da u BiH samo na plate zaposlenih u administraciji godišnje odu stotine miliona maraka i da administracija u samo jednoj sekundi „proguta“ iznos najniže penzije.

„Ma šta preskupa?! Malo je reći da je preskupa. Za toliku administraciju ni Amerika ne može da podnese troškove, a kamoli BiH“, kažu građani i dodaju da takvu administraciju ni Njemačka ne bi izdržala.

Analitičar Adnan Huskić smatra da ono što građani osjete na svojoj koži, strani mediji samo primećuju.

„Nažalost, i za nekoga ko, pretpostavljam, ovlaš, nedovoljno detaljno posmatra i analizira situaciju u BiH, ovo je prilično tačna deskripcija situacije u kojoj se mi nalazimo“, kaže Huskić.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku