hamburger-icon

Kliker.info

Švicarska tvrdi : Validan zahtjev za hapšenje i izručenje Orića

Švicarska tvrdi : Validan zahtjev za hapšenje i izručenje Orića

16 Juna
05:44 2015

Naser66Švicarske vlasti tvrde da Tužilaštvo Srbije Nasera Orića tereti za djela koja nije procesuirao Haški sud. Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici su 10. juna uhapsili pravosudni organi Švicarske na osnovu potjernice iz Srbije.

Republika Srbija je zatražila određivanje ekstradicijskog pritvora za Orića od 18 dana. Sud u Hagu je Orića pravosnažno oslobodio optužbi za zločine nad Srbima u Podrinju.Na upit Al Jazeere još jednom je reagovala Federalna kancelarija za pravosuđe Švajcarske Konfederacije. Oni su nam potvrdili kako su dobili iz Beograda informaciju da je validan zahtev za hapšenje i ekstradiciju Nasera Orića. Uz to, srpske vlasti tvrde, i tu informaciju su poslale Švicarskoj, da je ispoštovan princip Evropske konvencije o ekstradiciji, i to ne dvaput o istoj stvari.

Šta to zapravo znači? To znači da u ovom momentu srpske vlasti tvrde da posjeduju dokaze da je Naser Orić počinio neke od zločina u Srebrenici od 1992. do 1995, a koji nisu obrađeni procesom u Haškom tribunalu.

Advokatica Nasera Orića rekla je za Al Jazeeru da sa pravnim timom iz Švicarske priprema žalbu na pritvor i još jedan podnesak kojim će se usprotiviti Orićevom izručenju Srbiji. Dodaje kako švicarski tužilac nije osoba koja treba ocijeniti je li nešto bilo obuhvaćeno procesom pred Haškim tribunalom.

„Mi imamo dokaze da je to što se njemu stavlja na teret bilo predmet razmatranja haškog tužioca, kao i mnogi drugi događaji koji su izvršeni u istom periodu i na istom geografskom području. Za mnoge od tih događaja tužilac u Hagu nije našao osnova da podigne optužnicu protiv Orića, najčešće zbog toga što osobe koje su prijavljene od strane srpskih vlasti kao civili nisu bili civili. Čak i dijelovi optužnice koje je podigao tužilac su propali”, rekla je advokatica Vasvija Vidović.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 16 Juna, 16:28

  Dovesti u pitanje exteritorijalnu nadležnost.
  Nadležnost druge države po kojem osnovu je u stvari prikrivanje učešća Srbije u ratu i tražiti izjašnjavanja o interesu.Treba gurati logiju tko je izvršio agresiju dolaskom na tuđi teritorij. Bitan je datum djelovanja subjekata jer je ovo logika prekršajnog prava kao da se radi o remećenju javnog reda.Pravna bubala su redovito u nedostatku logike.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH
  p.s.Hrvatski udbofasisti samo gurajte tko nema utjecaja zar ne osjećate omcu oko vrata-trzajte se vi ste uskoro u zoološkom vrtu.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku