hamburger-icon

Kliker.info

Svi odlaze samo Zlatko ne : “Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune”

Svi odlaze samo Zlatko ne : “Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune”

17 Oktobra
04:56 2014

Lagumnek3U četvrtak kasno navečer završen je sastanak čelnih ljudi SDP-a u Sarajevu, sazvan nakon ostavke Nermina Nikšića, generalnog sekretara SDP-a I Damira Hadžića, potpredsjednika te stranke. Ostavku je na sastanku najavila i Lidija Korać.Nakon sastanka, Zlatko Lagumdžija, lider te partije je izjavio da će u ponedjeljak biti održana sjednica Predsjedništva stranke, a u subotu će zasijedati Glavni odbor na kome će biti donesena odluka o organizovanju vanrednog kongresa.

“Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune”, kazao je Lagumdžija nakon sastanka.

Na pitanje da li je Nermin Nikšić podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP-a zbog toga što, navodno, Zlatko Lagumdžija priprema Bakira Hadžiomerovića za mjesto predsjednika stranke, Nikšić je kazao da to nije slučaj.

“Ja sam svoje razloge jasno naveo. Cijenim da sam suodgovoran za katastrofalan rezultat SDP-a. Mislim da to moj lični čin. Svi mi u organima SDP-a moramo položiti račune za ono što se desilo na izborima. Na Kongresu SDP-a trebamo doći do novog vodstva”, kazao je Nikšić.

Kako je naveo Damir Hadžić, “SDP je demokratska partija” i da su u posljednja tri dana intenzivno razgovarali.

“Podnošenje ostavki mene i Nikšića je moralna obaveza. Siguran sam da bi i on (Zlatko Lagumdžija) podnio ostavku, ali bismo se našli u statutarnoj pat poziciji”, kazao je Hadžić.

On je potvrdio da će vrlo brzo biti organizovan vanredni kongres.

“Neko ovaj brod mora dovesti do luke koja se zove vanredni kongres”, kazao je Hadžić.

Lagumdžija je kazao da nikoga ne priprema na mjesto predsjednika SDP-a.

“Jedini čovjek koji sigurno to neće biti sam ja i to je od ranije poznato. Mene je Kongres birao i njemu treba da odgovaramo. Nažalost, ja samo Kongresu mogu podnijeti ostavku. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio. Sa ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u jednu mirnu luku. Jesmo doživjeli brodolom, ali smo obavezni članovima SDP-a da im kažemo šta smo učinili. Kapetan snosi najviše odgovornosti”, kazao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.Prema posljednjim preliminarnim rezultatima izbora, SDP, koja je u proteklom mandatu bila na vlasti, osvojila je svega tri mandata u Parlamentu BiH. U izbornim jedinicima, prema do sada prebrojanim glasovima, nalazi se od četvrtog do sedmog mjesta.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku