hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Što Milorad Dodik ne raspiše referendum o siromaštvu i korupciji?

Svetlana Cenić : Što Milorad Dodik ne raspiše referendum o siromaštvu i korupciji?

10 Januara
21:17 2010

Kako se praznična euforija stišava, na dnevni red dolaze ozbiljna, životna pitanja, za koja, čini se, imamo sve manje odgovora. Rijetki su oni koji žele govoriti o vremenu koje je pred nama, krizi koja prijeti da se obruši na krhku ekonomiju BiH. Uz to, dolaze nam izbori, a to znači da će borba za vlast ponovo prebaciti pažnju s privrednih na neke druge teme. O tome za "Dnevni avaz" govori Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak, nekadašnja ministrica finansija Republike Srpske.

Ništa nisu uradili           Ona smatra da je većinu naših problema prouzrokovala neodgovorna vlast i njeni nestručni kadrovi, koja i dalje nastoji prikazati kako se bori za očuvanje nacionalnih interesa, povlačeći pritom poteze koji nas guraju sve bliže rubu ekonomske propasti.

Proteklu godinu obilježili su brojni problemi na ekonomskom planu, vlast ju je proglasila godinom krize, imali smo dva rebalansa budžeta… Vi ste u svojim javnim istupima često ukazivali na neodgovorno i bahato ponašanje, naročito kada su u pitanju investicije i trošenje budžetskog novca. Kako ocjenjujete stanje u RS na kraju fiskalne godine?

– Proglašena je godinom štednje, nakon što su moje upozorenje na pogubnost te opsjene koju ti loši mađioničari i demagozi šire nazvali izdajništvom, a predsjednica Sindikata RS još dodala da to neki ekonomisti šire paniku bez potrebe. Njoj od srca želim da joj na vrata dođu svi oni radnici koji su ostali bez posla.   Stanje je više nego zabrinjavajuće, ali ova vlast je dokazala da zna samo da troši ono što su drugi zarađivali i zaradili. Ništa, ama baš ništa, stvorili nisu, što i nije čudno ako se prisjetimo pustoši koja je ostala i nakon prvog mandata istog premijera i njegovih stručnih saradnika. Dok su dugoročni krediti i zajmovi u 2007. godini činili 1,22 posto budžeta, u 2008. 1,60 posto, po ovom drugom rebalansu na samom kraju 2009. godine to je 12,25 posto! Stalno se busaju koliko su povećali budžet tokom vladavine, ne spominjući da su došli na suficit budžeta, tek uveden PDV koji je samo u prvoj godini uvođenja donio BiH u budžete oko 900 miliona KM više nego prije uvođenja, a SNSD je pride dobio i pripremljenu privatizaciju "Telekoma". Kad se odbije inflacija, ukalkuliše pad kupovne moći, dugoročni zajmovi i krediti, ovi prihodi od PDV-a i "Telekoma", koje su spiskali tako bahato i neodgovorno, povećan procenat siromašnih i nezaposlenih (osim, naravno, u administraciji), računica pokazuje da su unazadili budžet neoprostivo. 

Zatim, indirektni porezi su, recimo, u 2007. godini činili 70 posto te prihodovne strane budžeta, u 2008. godini 67 posto, a u ovom drugom rebalansu budžetske katastrofe 55 posto. Nije to, naravno, rezultat samo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ukidanja carina i svega onoga što nam stalno serviraju. Šta je, onda, s unutrašnjim prometom, povećanim akcizama, porezom na svaku dodatu vrijednost u procesu? To je slika stanja naše privrede, to je slika znanja i umijeća ove vlasti i priče o boljem dijelu BiH. Još da ovaj narod zna šta ga čeka u 2010., pa onda u 2011., kad se budu vraćali dugovi napravljeni za izbore, sad bi već svi bili ispred onog kompleksa vladajućih, kao i ispred zgrade Sindikata RS, koji tako nesebično (za sve pare iz budžeta) podržava Vladu i ljubi stope premijeru. A i malo više iznad stopa!

Ponovo je aktuelizovano pitanje referenduma u RS. Lider SNSD-a i premijer Milorad Dodik najavio je i izmjene zakona koji pokriva ovu oblast, ali i mogućnost da se građani izjašnjavaju ne samo o odlukama visokog predstavnika o ostanku stranih sudija i tužilaca. Spominje se i referendumsko pitanje o ostanku RS u okviru BiH. Kako Vi na to gledate?

– Milorad Dodik opet zloupotrebljava institut referenduma i igra istu igru vječito plašeći nekoga i nešto, a obično bi da raspiše referendum o nečemu za šta unaprijed zna odgovor. Odavno sam rekla da ćemo morati i na referendum o podršci "Republika Srpska jednako Milorad Dodik", pošto izjednačavajući to dvoje, spašava svoju glavu.

Što ne raspiše referendum o siromaštvu i svojim stručnjacima koji su nas doveli u ovako loše stanje? Što ne raspiše referendum o korupciji? Dobro on zna da ovo što on vidi kao referendum kojim plaši međunarodne, a prkosi domaćima, neće proći Vijeće naroda, a neću da prejudiciram šta bi Ustavni sud rekao. Dovoljno je samo to, pa da se zna da će to potrajati do izbora. Prvo je rekao da će sve biti okončano do februara – marta, onda marta – aprila, a sada već priča o prvoj polovini godine. Nema on čime drugo da maše narodu osim kojekakvim referendumima i slično, jer pokazao je da ekonomijom i finansijama upravlja kao da mu je tata u nasljedstvo ostavio, ali isključivo da potroši.

Za ovu godinu najavljen je i početak izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, ali i konačan dovršetak autoputa Gradiška – Banja Luka. Koliko je to realno ostvarivo budući da znamo da koncesionar, austrijski "Strabag", nije uspio obezbijediti kredite za ovaj projekt?

– Ni mnogo veće zemlje s mnogo jačom ekonomijom ovakve velike projekte nisu pravile bez kredita i jakih partnera. Podsjećam da sam i za "Strabag" rekla iste sekunde kad je potpisan ugovor da će to teško ići, jer posao nije dobijen na tenderu, a tržište Evropske unije ili bilo koje drugo na kojem vlada slobodna konukrencija surovo kažnjava nelojalnu utakmicu. Zna to "Strabag" i iz svoje prošlosti i ne znam šta im je trebala ova šarada. Neće ni Vlada RS obezbijediti te kredite, jer moram podsjetiti na važeće zakone koji kažu da ako Parlamentarna skupština BiH nije dala entitetima saglasnost o zaduženju, onda se ne smatra državnim dugom, pa entiteti sami otplaćuju takve obaveze.

Od čega će to vratiti RS? Iz budžeta koji je u debelom minusu? Imali su šansu s onim povećanim prihodima od PDV-a, parama od "Telekoma", ali nisu ništa produktivno uradili s njima. Takođe, da su napravili prvo studije, pa raspisali tendere kako dolikuje, imali bi više zainteresovanih i nešto bi se i uradilo. Ovako, svojom bahatošću i nepoštivanjem zakona i tržišne utakmice samo prave neprocjenjivu štetu građanima.

Nedavno ste ruskom ambasadoru u BiH postavili pitanje u čijem je vlasništvu 60 posto Rafinerije Brod. Aktuelna vlast u RS privatizaciju rafinerije navodi kao primjer uspješne privatizacije i stranih ulaganja. Da li je to baš tako?

– Oni za sve navode da je uspjeh, a poreski obveznici plaćaju štetu koju oni svojim odlukama i netransparentnim procedurama nanose svaki dan upravo entitetu u koji se, kao, kunu. Rafinerija je zaduženija nego prije privatizacije i to po vrlo nepovoljnim uslovima, gdje je vlasnik sam sebi dao kredite po stravičnoj kamati, iako im je Vlada iz budžeta poplaćala sve dugove nastale na vrlo sumnjiv način prije privatizacije, iskazuju finansijski gubitak, mali akcionari nikada neće vidjeti dobit, nije uplaćena ni marka poreza, posluju preko povezane firme, a nema govora da su dostigli onaj evropski kvalitet goriva i sad im treba produženje saglasnosti Konkurencijskog vijeća.

Dakle, odlično je vlasnicima, samo još da saznamo ko su ti vlasnici većinskog paketa od 60 posto. Strašno je kad jedan diplomata kaže da je sve po zakonu i da su to neki tamo davali budalaste i neistinite komentare, a zna da je ugovor išao mimo tendera, u četiri oka, i da pojma nemamo ko su svi vlasnici kapitala. Da dalje ne nabrajam sve odredbe ugovora i ne opisujem samu proceduru!

Razjedinjena opozicija

Nova godina počela je u znaku predizbornih aktivnosti. Kakve su Vaše procjene za narednu jesen. Koje su to opcije koje nam trebaju na političkoj sceni i kakve su šanse da dođe do promjena?

– Ovo je strahota od kampanje! Pogledajte ovu priču o vjeronauci ponovo, zatim stalno sastančenje sa crkvenim velikodostojnicima, ponuda premijera da se svakoj eparhiji da koncesija za izgradnju hidroelektrane kako bi živjeli od tih prihoda (hoće li i svakoj biskupiji ili muftijstvu, u skladu s proklamovanom ravnopravnošću svih konfesija?!), krštavanje svega i svačega, Bože me oprosti, i bukvalno vraćanje Crkve u istu ravan sa vlašću! Zaista strašno.

A pričamo o republici, ili parlamentarnoj demokratiji. Sad nećete ni u crkvu moći da odete ako nema slike Milorada Dodika, a on će tu podršku plaćati parama iz budžeta. Radi se o čovjeku, gle čuda, koji se ne tako davno izjašnjavao kao ateista i koji nije htio da položi zakletvu u crkvi i na Jevanđelju. Ali, tada je imao zapadnu "demokratsku" podršku, sada mu je potrebna itekako ova i ovakva, koja podrazumijeva i kampanju među vjernicima i crkvi, gdje joj mjesto nije.  

Inače, BiH nema pojma o postojanju sekularne države, jer ova sprega politike i vjerskih zajednica je pogubna! I umjesto da vjerske zajednice kažu da se ne smije otimati od naroda, da je to smrtni grijeh, oni te velikodušne poklone primaju i još se žale da im je malo, pa se poseže za kojekakvim "dobrovoljnim" donatorstvom. Na moju žalost, kao pravoslavni vjernik pitam kako da mi veza sa Bogom bude onaj koji ne zaustavlja otimačinu od naroda, krvoproliće, mržnju, zastrašivanje, ili ko ne reaguje na netoleranciju, kriminal i javno prozivanje i proganjanje?

I kako da se ovako razjedinjena opozicija koja, takođe, pravi dilove s istim vjerskim liderima bori za nešto bolje? Čast izuzecima, naravno, ali svaka vjerska zajednica će se na kraju hladno ograditi od tamo nekih. Na kraju će se nečasni zakloniti iza časnih, a partije će se i dalje razmnožavati strobilacijom, oblikom bespolnog razmnožavanja diobom tijela jedinke na veliki broj novih organizama.Zbog svega navedenog, prvo ne verujem da će rezultati biti stvarni pokazatelj volje naroda, a drugo ne vjerujem da će ovakva opozicija napraviti veće promjene. Promjene će napraviti svijest da para više nema i da se živi sve lošije, a bojim se samo da će nezadovoljstvo masa neko opet zloupotrijebiti i izmanipulisati ih. I znate zašto sam, i pored svega, optimista? Svakog dana vidim sve više onih kojima postaje potpuno jasno u kakvoj vrsti obmane su živjeli ovih dugih i bolnih 20 godina, kome su sve dopustili da ih vara, potkrada i upravlja njihovim sudbinama. Ta vojska osviješćenih će donijeti promjene, možda ne tako brzo koliko bismo željeli i koliko nam je potrebno, ali svaka nova greška ove vlasti, svaka njihova nova bahatost ubrzat će taj proces.

Preživite penzioneri da biste glasali za SNSD, a poslije možete i da pocrkate od gladi

Tokom prošle godine bilo je problema s punjenjem Fonda PIO RS. Ovih dana čujemo najave da će penzije biti redovne i ove godine, ali da neće biti njihovog rasta. Kakva su Vaša predviđanja?

– Fond PIO se opet zadužio da bi isplatili penzije, uplate su katastrofalno niske jer privreda loše radi, penzionera svakog dana sve više, a sve manje onih koji uplaćuju doprinose. To je slika. Naprezat će se kako znaju i umiju i praviti dugove do neba da bi penzije nekako išle, a poslije izbora neka bude šta bude – to je sadašnja politika.

Dakle, preživite penzioneri da biste glasali za SNSD, a poslije možete i da pocrkate od gladi – da tako sažmem tu politiku. Ja i majci kažem da se pripremi na period koji će nastupiti vrlo brzo kad ili je neće primati ili će primati neku jadnu crkavicu. Sad je na sceni samo izguravanje penzija većim dijelom zaduživanjem. Prilikom pompezno najavljene isplate penzija prije Božića premijer izjavi kako je to postignuto i tako što je Vlada uplatila dug Fondu PIO iz prethodnog perioda. 

Samo neka kaže iz kojeg, jer je Zakonom o unutrašnjem dugu iz 2003. podvučeno ko je ostao dužan, svedeno sve sa stanjem na dan 31.12.2002. i od tada ide redovno, srazmjerno uplatama. Dakle, ako je bilo kakvog duga koje je Vlada, navodno, uplaćivala, samo je bilo dugova iz njegovog prvog mandata. Međutim, radi se, zapravo, o tome da se Fond opet zadužio ili Vlada posegla za escrow računom kako bi se kupilo malo mira, opet širio optimizam bez pokrića i penzije i borački dodatak (gdje je tek posebna ujdurma!  isplatili prije Božića.   Željko Raljić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku