hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Prava riječ za ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj – bankrot (Video)

Svetlana Cenić : Prava riječ za ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj – bankrot (Video)

27 Maja
05:09 2016

cenicbankrot7Ekonomista Svetlana Cenić gostujući u emisiji “Puls” BN televizije kazala je da je Republika Srpska bankrot!Prodaju skoro 65 odsto osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija”, samim tim i udio u “Arcelor Mitalu” Vlada je trebalo da obavi preko tendera, a ne metodom neposrednog odabira čime se cijela priča dovodi u pitanje.

„Ja sam sumnjičava već deset godina jer sve to vrijeme gledam neposredne pogodbe i svaka je bila propast, čak i ono što se proglašavalo uspjehom. Pogotovo kada vidim sa kim se pravi neposredna pogodba, onda na cijelu priču stavljam veliki upitnik“, kaže za BN TV ekonomista Svetlana Cenić.

Istovremeno, Cenićeva naglašava da je prava riječ za ekonomsku situaciju u Srpskoj – bankrot.

Objašnjava, to ne pobija tvrdnja da se redovno izmiruju inostrane obaveze, jer, kako kaže sve dok se novac sliva na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje, spoljni dugovi će se servisirati. Ona podvlači, ogromna prijetnja je unutrašnji dug!

„Unutrašnji dug katastrofalno raste. Nedopustive su izjave političara da nismo prezaduženi, a još je gore kada porede Republiku Srpsku sa Amerikom ili Njemačkom ne gledajući snagu privrede ili strukturu duga.“

Za ekonomski sunovrat jasno navodi krivca.

„Pošto gospodin Dodik kaže da je prvi u Srba i prvi, i jedini u vlasti onda je sva odgovornost locirana na njemu zato što se on namjestio da bude odgovoran. Naravno, odgovorni su i ljudi oko njega – koji, ne mogu da tvrdim da li su mu davali pogrešne informacije ili su nesposobni i nestručni, ali i oni, poslije Dodika snose odgovornost“, tvrdi Cenićeva.

Međutim, vlasti uspješno sakrivaju stvarnu ekonomsku propast koja se primjeti na svakom koraku. To rade skretanjem priče na teme nacionalizma i lažnog patriotizma.

„Kada neko previše viče `Pomoz Bog`, `sestro Srpkinjo`, `braćo Srbi` i ostalo – odmah znam da ću bez nečega ostati. Dakle, čim je mnogo s jedne strane ` Selam alejkum`, s druge `Pomoz Bog`, a s treće `Hvaljen Isus`, odmah znate da nešto nije u redu“, objašnjava Cenićeva u intervijuu u emisiji “Puls” BN televizije.

Komentarišući dalje prilike u BiH, Cenićeva kaže – dobili smo novi Zakon o radu koji je u najmanju ruku nedorečen, reformska agenda je i dalje mrtvo slovo na papiru, a put ka Evropskoj uniji prazna priča. Investitori odlaze iz BiH jer ne postoji dobar poslovni ambijent za njijhovo poslovanje. Eksperimentisanje sa zakonima, porezima i šuma nekih propisa u BiH ili Srpskoj stvaraju lavirint u kome se niko ne može snaći, a takvu zemlju ističe Cenićeva niko ne bi izabrao za rad i ulaganje.

(Kliker.info-BNTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku