hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Dodik može vladati i deset godina, ali će završiti u blatu

Svetlana Cenić : Dodik može vladati i deset godina, ali će završiti u blatu

11 Septembra
19:59 2010

Najnoviji revizorski izvještaji u RS opet su u brojkama pokazali poražavajuće podatke o javnoj potrošnji u manjem entitetu, ali istovremeno i jedan krajnje bahat odnos tamošnje aktuelne vlasti prema građaninu koji traži odgovor – s kojim pravom na taj način trošite porez koji ja plaćam?!

Međutim, nije ovo prvi ovakav scenarij u RS, kao ni sada nadolazeće reakcije opozicije, pojedinih medija i slično…. Nameće se pitanje ima li uopće smisla više dizati glas u RS protiv milionskih pljački građana ako to nema efekta.

Čekine greške

Bivša ministrica finansija, ugledna ekonomistica Svetlana Ceca Cenić se 2005. godine, tvrdi, doslovno borila za usvajanje relevantnog zakona iz oblasti revizije javnog sektora u RS, kao i za to da sada glavni republički revizor Boško Čeko dobije mandat od sedam godina. Ostala je poznata njena izjava da će u suprotnom biti spremna da se potuče u Narodnoj skupštini RS.

– Naravno, malo grubo rečeno, ali iskreno sam željela i vjerovala gospodinu Čeki da će nastaviti da radi kao do tada. Kasnije sam shvatila da se njegov integritet ipak zasnivao na uslovima kada nikakvog pritiska nije imao i niko mu nije osporavao mišljenje. Teško mi je palo kad sam vidjela na šta stavlja pozitivno mišljenje ili mišljenje sa rezervom, a pri tome i sam konstatuje strahovita prekoračenja, malverzacije, manipulacije.

Dalje, na skupovima ili uz kafu je govorio kakve pritiske trpi i koliko puta je morao da „prošeta“ do zgrade Vlade, da su mu prijetili i ukidanjem finansiranja, a nedavno su pokušali i da ga smijene ili prisile na ostavku. Tako da… Znate, u RS se sve završava skupštinskom većinom, a u suštini zastrašivanjem ili sklanjanjem nepodobnih kaže Cenić na početku razgovora za „Avaz“. 

Možete li malo biti precizniji?

– Apsolutno sve funkcioniše po toj matrici, pa i Glavna služba za reviziju. Ako je jednom pristao da primijeni dvostruki standard, onda je to gotovo. Recimo, kod izgradnje zgrade Vlade RS prihvatio je taj član Zakona o javnim nabavkama u kojem se pominje tajnost i bezbjednost kao osnov ili opravdanje za neraspisivanje tendera, dok kod palate predsjednika RS to nije uvažio. Zašto?! Da ne govorim da je uhapšen čovjek koji je obavljao funkciju generalnog sekretara predsjednika RS, kao da je on sam mogao da donosi odluke gdje i koliko će se trošiti, kao da te pare nisu došle iz Vlade, odnosno iz budžeta i kao da nikom nije palo u oči da su sredstva enormna, jednako kao što su enormna sredstva data za taj kompleks Vlade RS, a da to nije kraj uopšte, jer i dalje se kupuju poslovni prostori od iste firme.

E, ali tamo je nađen žrtveni jarac, a za kompleks Vlade ne vidjeh da je gospodin Čeko primijenio isti aršin. Cijenim njegov rad, ali mu jako zamjeram što je spustio standarde, što je dopustio da ga zastraše. Nataj način revizorski izvještaji izgubili su smisao. Ko to od glasača ili običnih smrtnika i čita revizorske izvještaje, a iz njih šljašti zloupotreba budžetskih sredstva!? Mediji to nešto objave, a u većini slučajeva običan glasač i ne shvati, naprimjer, zašto je strašno kad se daju ogromne pare za neke nepismene studije i analize koje odmah završe u fioci….

Ipak, mnogi sagovornici će reći da su duboko vjerovali u SNSD i Milorada Dodika na početku njegovog mandata. Dijelite li Vi njihov stav?

– Znate kako, nakon što su preuzeli vlast i odmah krenuli da troše kao pijani milioneri, ljudima bliskim Dodiku rekla sam dvije stvari: da je pogubno širenje tog lažnog optimizma jer se na kraju obije o glavu, kao i da je moguće da će vladati i deset godina, ali da će završiti u blatu.

Tvrdim i danas to isto, što se potvrđuje činjenicom da imaju sve manje podrške, s jedne strane, a, s druge, sve većom presijom iz vlasti. Nikada, ali nikada ne mogu da zaboravim i oprostim onima koji su napravili dogovor sa Dodikom znajući da je privatizacija „Telekoma“ pripremljena i da na snagu stupa PDV, koji je obezbijedio mnogo, mnogo veća sredstva, i tako mu na tacni isporučili milijarde narodnih para da ih troši bez milosti i savjesti.

Sve je potrošeno, a da se ništa ne vidi konkretno, osim onog kompleksa Vlade koji je građanima zaračunat barem dva puta više nego što stvarno vrijedi. Razlika se prelila u kojekakve privatne džepove. Na sve to, zatrovali su atmosferu još više, uveli strahovladu i bahatost kao model ponašanja i nekulturom i ponižavajućim odnosom prema građanima zaista zaslužili da ozbiljno ugroze „reputaciju“ svih autokratskih korumpiranih režima u svijetu. Na leđa srpskog naroda ponovo su navukli bijes, mržnju i stvorili još više neprijatelja ili neblagonaklonih zemalja. Od nekadašnjih demokrata, kako su se predstavljali, do partiokrata i kleptokrata, sa sve šovinističkim stavom, desile su se milijarde naših para. Od nekadašnjih boraca za ljudske slobode do najvećih pobornika gušenja svake slobodne misli, svijesti ili prava na kritičko mišljenje desili su se ljudi na koje su pravili hajke ili pozivali na odstrel. Ovakva partijska masa kad se pomnoži sa gravitacijom vrlo bolno otrese u blato, a živi bili pa vidjeli!

Šta mislite, kada će početi buđenje u RS?

– Kenedi (Kennedy) je rekao – parafraziram – da ko sprečava evoluciju, imat će revoluciju. Podaci se mogu skrivati do jednom, mediji mogu prodavati ružičaste slike do jednom, neistomišljenici odstreljivati do jednom…

Ali, sve ima svoj dan naplate, dođe kad-tad inventura i momenat kad ne postoji način da se sakrije istina. Najčešće su prvi indikatori upravo gladni stomaci nacionalnog stada, za koje se, navodno, bore upravo te autokrate i kleptokrate.

Tad počinje i mozak da radi, pa će tada i ovi nadasve zaluđeni i ostrašćeni početi da se pitaju kako to da su ti, nazovi, zaštitnici nacionalnog interesa sve bogatiji, a taj isti narod za kojeg se, kao, bore sve siromašniji. Tad ne pomaže ni zakon o zabrani okupljanja ispred institucija. Iskreno, ja bih produžila mandat sadašnjoj vlasti. Neka oni proglase stečaj, a ne da to radi neko drugi ko veze nije imao sa arčenjem, a ispostavit će mu se faktura…Vanja Stevanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku