hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Dodik će me opet viđati u Banjoj Luci

Svetlana Cenić : Dodik će me opet viđati u Banjoj Luci

19 Aprila
14:35 2010

Bivša ministrica finansija u Vladi RS i ekonomska analitičarka koja uglavnom oštro i jasno kritikuje vlast u Bosni i Hercegovini Svetlana Cenić će početkom maja ponovno će živjeti u Sarajevu, nakon što bude obnovljen stan u vlasništvu njene porodice, koji je tokom proteklog rata devastiran. 

Kako se tek sada vraćate u Sarajevo, kada ste posljednjih godina više na ulicama Sarajeva nego Banja Luke?

– Jednostavno građani me prepoznaju na ulici i čini mi se da svakog od njih već dugo poznajem jer često mi se obraćaju na ulici, pa zašto ne bi i živjela s njima. Trebalo bi da se vratim u roditeljski stan početkom maja. Ali kada se kod nas kaže da će nešto biti na određen datum uglavnom to se nikada ne desi. Dok komisija izađe da utvrdi da li je renoviranje uspješno završeno i ja bi se onda trebala u roku 30 dana prijaviti na svoju staru adresu.  Sada sve zavisi kako će se odvijati radovi, pa čak ni ja to ne mogu da predvidim, a niti hoću nekome da dišem za vrat. Kako ostalima tako i meni. Ne znam kada se uradi sve to šta će još od radova trebati, jer se očekuje da i ja svojim sredstvima završim ostatak stana. 

Da li vaš  povratak znači da ćete i raditi u Sarajevu? 

– Ne znači jer ja ću samo biti prijavljena u Sarajevu i tu kao i do sada provoditi dosta vremena. Međutim, kako će biti za posao nemam pojma, jer ja ni u Banjoj Luci nemam stalno zaposlenje. Snalazim se i radim kao i uvek i čitav život putujem i radim. Prema tome ništa mi neće biti neobično i kada promenim mesto boravka. Konačno vraćam se na ono gde mi je sidro!

Očekujete li loše reakcije vlasti u Sarajevu, s obzirom da vas je Milorad Dodik često napadao zbog vaših oštrih kritika njegove apsolutne vladavine u RS?

– Dodik će sigurno biti sretan i mislit će da me neće često viđati po Banjoj Luci. Odmah ću ga razočarati, naravno viđat će me! Da li je Dodik sretan ili nesretan zbog moje promene adrese to je njegova stvar. Ali svesna sam da će biti onih etiketa da sam ja sarajevski poslušnik, kao kada bi ja njega nazvala laktaškim poslušnikom. Vazda zaboravlja da i on ima svoje selo Mrčevce, pa prema tome i ja imam svoj grad i treba li da se svi odreknemo svog rodnog mesta. Sasvim je glupo odricati se ili svrstavati u nešto i negdje. Znate njegove izjave za Dunju Mijatović je rekao da nije to ta Srpkinja. Kao, ko nije iz RS-e nije Srbin. Njegove stavove znamo, pa i one njegovih pingvina koji ga okružuju. To je njegov problem i neka on čuva svoje selo, a mi ostali znamo gde smo rođeni i gde odrasli. Glupo se odricati bilo kojeg mesta recimo Mostara, Zenice, Tuzle… Ja zagovaram, a to možete i proveriti u mnogim razgovorima i s međunarodnim predstavnicima hiljadu puta sam rekla kada se neko vraća u neko sredinu i bude tamo prepoznat mislim da to može da bude pozitivan primer i za ostale. Dosta je ljudi otišlo posle rata, što je tužno. Ako se vrati par prepoznatljivih likova mislim da bi se onda lagano i menjala struktura i vraćalo bi se koliko-toliko na ono nešto predratno i pravile bi se sredine kakve su nekada bile. Zato bi volela da se Bošnjaci i Hrvati vrate u Banja Luku i da Banja Luka zaista bude multietnički grad, a ne da upiremo samo u Sarajevo kao u muslimanski grad, kao da Banja Luka nije srpski. 

Poznavajući vaš  način razmišljanja kada se vratite u Sarajevo vi će te sigurno kritikovati i vlast u Federaciji i BiH kao što ste to činili u RS. Hoće li povratkom otupiti vaša kritička sablja?

– To mi stalno govore i u Banjoj Luci da sam osula po svom dvorištu iz sve snage. Mislim da treba svako svoje dvorište da čisti. Naravno, ja neću odustati od kritike vlastitih redova, odnosno pripadnika svog naroda i naravno da i dalje mislim kritikovati sve anomalije. Znam ja kako izgleda ta ljubav. Najlakša je ljubav na daljinu. Volimo mi nju dobra je ona jer zaboga kritikujemo mi njega, ali ako počne po našima pitanje je dali će me toliko voleti. To je tako, jer ne mogu ja protiv sebe i protiv toga. 

Vidjeli smo vas na nedavno završenom Sarajevskom biznis forumu. Šta mislite hoće li išta biti od ulaganja u energetski, poljprivredni, turistički i ostale sektore privređivanja obzirom da su ovom skupu prisustvovali bogati biznismeni iz cijelog svijeta?

– U spoljnoj trgovi radila sam godinama. Ako od sto susreta samo pet posto ostvari. Kako ono kaže narodna neka bude sto žaba uz jednog princa. Ako bude bar nekoliko žaba uz princa ostvarit će se nešto. Ne može se očekivati da će svi projekti proći. Kada bi ostvarili bar deset posto, jer loptica je prebačena među nas da dokažemo te projekte to je po meni odličan rezultat. Jednom se potiže gol, ne možete baš svaki puta pogoditi. Ali dobro je da se takve stvari održavaju.
Uvek stavljam zamerku i na ovaj mostarski skup i sarajevski treba izbegavati političke govore na ekonomskim skupovima njima nije mesto tu. Jer, što više prepustimo ekonomiji da se ona razmaše manje će biti tenzija i kojekavih budalaština. Ne mislim da treba zaoštravati situaciju time što se u prvi plan stavljaju politički govori. Nisam za to. Više sam za to da pričamo kako da bolje živimo, a to znači bolji standard, više para i volela bi da na ovakvim skupovima na svaki mogući način izbegnemo političare. 

Zajedničke entitetske projekte mogu pokrenuti samo investitori

Najveće bogatstvo Bosne i Hercegovine je energetski sektor. Šta mislite hoće li htjeti dva entiteta da krenu s radovima na zajedničkim projektima? 

– Morali bi raditi zajedno. Kako stručnjaci kažu i njih citiram: „Slivom jedne reke koja protiče kroz oba entiteta ne može se upravljati sa dvije strane“! Ako se ovo ne poštuje onda to pravi više štete nego koristi. Tokom reke mora se upravljati sa obe strane. Ako jedni postave negu branetinu šta onda da rade ovi drugi? Jedino im ostaje da miniraju takav projekat.
U ovom slučaju privatni intresi su veliki i uslovno govorim o nekim lobijima iako oni nisu pravi lobiji. Teško vidim neku saradnju u tome. Jedino ako se pojavi jači investitor koji će reći imat će te svi koristi, ali moj uslov je taj i taj, onda će biti prisiljeni na saradnju. Međutim, ovakva garnitura koja vlada i sa ovim elektroprenosom teško da će shvatiti a pogotovo da struka dođe do izražaja koja će kazati ako hoćete da imate koristi u oba entiteta onda morate imati zajedničke projekte i upravljanje. Ali ova politička garnitura kakva je ne znam hoće li to ikada uraditi. Bojim se da u ovaj sektor ne uđu špekulanti koji će jednoj ili drugoj strani pokušati omogućiti neku dobiti. Bojim se nakon takvog razmišljanja u kojem se ne uvažava stručno mišljenje da ne budemo radnici sa krampicom i kapicom u vlastitoj zemlji!  Rešad Dautefendić (Vijesti.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku