hamburger-icon

Kliker.info

Švedska vlada nema nijedan službeni automobil : U isto vrijeme u BiH je registrovano 3548 službenih vozila !

Švedska vlada nema nijedan službeni automobil : U isto vrijeme u BiH je registrovano 3548 službenih vozila !

22 Januara
05:09 2020

Najnoviji prijedlog Saše Magazinovića da se propiše označavanje službenih vozila u BiH naljepnicom ili na drugi odgovarajući način naišlo je na odobravanje javnosti u našoj zemlji.

Na ovaj način biće spriječene brojne zloupotrebe ali i nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu Institucija Bosne i Hercegovine. Čest je naime slučaj da zaposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl. Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila ‘kupuje naklonost’ u okviru pojedinih institucija, stajalo je u obrazloženju Saše Magazinovića.

Niko sa sigurnošću ne može reći tačan broj službenih vozila koja koriste institucije vlasti u državne, entitetske, kantonalne i opštinske svrhe , kao i rukovodioci javnih kompanija u BiH.

Jedina pouzdana evidencija o broju službenih automobila jeste BIRN-ova baza, koja sadrži podatke o voznim parkovima nekoliko stotina institucija i javnih kompanija. Njihova baza službenih automobila zasnovana je na dokumentima o održavanju voznog parka koje institucije objavljuju na Portalu javnih nabavki. Ovi podaci redovno se osvježavaju.

Tako prema ovoj evidenciji,  u BIH ima 3548 službenih automobila, dok je prosječna cijena automobila korištenih u službene svrhe nešto malo niža od 25 000 EUR ( preciznije 48.643 KM).

Najveći broj se odnosi na putnička vozila – 1509 automobila ukupne vrijednosti od skoro 18,5 miliona KM.

Prema BIRN-ovoj databazi najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Vrijednost takvog auotmobila je 258 hiljada KM.

Drugi po vrijednosti je automobil Volkswagen Phaeton koje je nabavio Generalni sekretarijat Savjeta ministara. Vrijednost takvog automobila je 218.790 KM. Zatim slijede još tri automobila čija je vrijednost iznad 200.000 KM a radi se o Audijima A-8 ( dva za Generalni sekretarijat Vlade RS i jedan za Predsjedništvo BiH).

Službeni automobili postali su statusni simboli ovdašnjih vlastodržaca, pa tako nikoga od Bh političara nije ni počešalo kada se Papa Franjo dovezao sa sarajevskog aerodroma u jeftinom Fordu, dok su oni oko njega letali u bijesnim limuzinama sa sve pripadajućim rotacijama.

“Ja idem sa audijem osam sa aerodroma a papa ide u nekom tamo autu. Šta reći na to sve? To je poruka svima nama uistinu” izgovorio je tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Kako ironično.

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na ove, za njih, slatke boljke. Dokaz za to jeste i najnovija afera sa kupovinom Audija A6 trojici od petorice potpredsjednika Sabora. Hrvatski RTL objavio je kako u Vladi Hrvatske koju čini 20 ministarstva broj službenih automobila prelazi 4000!

Slovenija na primjer, za štićene osobe na raspolaganju ima pet automobila, Danska za 20 ministarstava – 20 automobila.

Možda i najzanimljiviji odgovor stigao je RTL-u iz Švedske.

 “Nemamo nijedan službeni automobil. Za prevoz ministara odgovorna je švedska bezbjednosna služba.”

Pametnom dosta.

(Kliker.info-Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku