hamburger-icon

Kliker.info

Svečano zatvorene ‘Šantićeve večeri poezije’ u Mostaru : Književnik Luka Paljetak dobitnih nagrade koja nosi pjesnikovo ime

Svečano zatvorene ‘Šantićeve večeri poezije’ u Mostaru : Književnik Luka Paljetak dobitnih nagrade koja nosi pjesnikovo ime

29 Oktobra
04:51 2018
Dodjelom književne nagrade “Aleksa Šantić” za 2018. godinu večeras su u Mostaru svečano zatvorene 99. “Šantićeve večeri poezije”, koje su se u gradu na Neretvi održavale od 6. oktobra, uz bogate kvalitetne programske sadržaje.

Fena javlja da je dobitnik ovogodišnje nagrade  hrvatski književnik iz Dubrovnika Luko Paljetak, koji je, prema obrazloženju žirija, autor golemog i preznačajnog pjesničkog opusa u kojemu se doticao i Šantića kao pjesnika kojemu se divi.

Paljetak, inače autor brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, studija, članaka, eseja i antologija, dobitnik brojnih književnih nagrada, izrazio je veliku zahvalnost na Šantićevoj nagradi kazavši kako mu ona mnogo znači.

– Šantića smo obvezno čitali u srednjoj školi, a studirao sam Slavistiku i učili smo ga kao velikog pjesnika srpske književnosti, ali i uopće ondašnje naše zajedničke književnosti. Za razliku od drugih velikih pjesnika toga doba razlikuje se po iskrenom odnosu prema onom što osjeća. Njega nije zanimala pjesnička škola, već snaga riječi koje on može u tom trenutku upotrijebiti da bi izrekao ono što misli, a mislio je ono što je osjećao. To ne rade svi pjesnci i zato je Šantić veliki pjesnik – izjavio je Paljetak.

“Šantićeve večeri poezije” održale su se organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a manifestaciju su podržali i Grad Mostar, kulturne ustanove, prijateljska kulturna društva i istaknuti kulturni radnici i intelektualci iz Mostara.

Predsjednik mostarske Prosvjete Radivoje Krulj izrazio je veliko zadovoljstvo održavanjem ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije, posebice jer su svi programi od početka do kraja manifesatcije bili iznimno posjećeni.

Zatvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je istaknuo kako Mostar čuva tradiciju i sjećanje na svog velikog pjesnika te kako Šantić ostaje za naredna pokoljenja. – Znajući koliko je on dao za Mostar, najmanje što možemo je raditi da se on ne zaboravi – kazao je Bešlić.

Svečana ceremonija dodjele nagrade održana je u Narodnom pozorišt Mostar gdje je odigrana predstava “Priča o pjesnicima” koja govori o dosadašnjim laureatima, a u kojoj je sudjelovao i ovogodišnji dobitnik te govorio stihove mostarskoj publici.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku