hamburger-icon

Kliker.info

Sve složenija epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo:Apele nadležnih građani ili ne čuju ili ne žele čuti

Sve složenija epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo:Apele nadležnih građani ili ne čuju ili ne žele čuti

08 Avgusta
16:33 2020

Nova bilanca zaraženih u našoj zemlji. U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 398 osoba, a PCR testiranjem je analiziran 2.151 uzorak. U Federaciji BiH je 326 novih slučajeva, dok je u Republici Srpskoj 72. Preminulo je 6 osoba.

U međuvremenu, zbog sve složenije epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak se otvara izolatorij, kapaciteta 100 kreveta. Nadležni i dalje apeliraju, a snimke koje ćete vidjeti i prilogu pokazat će vam da li se građani na njih oglušuju.

Iako pozivi stižu svakodnevno

“Obavezno svi moraju nositi maske kako bi prevenirali ovu bolest”, kazao je Jurica Arapović.

“Treba da se nose maske, da se peru ruke, da se izbjegavaju kolektivna okupljanja”, istakla je Sebija Izetbegović

“Nije vrijeme za opuštanje”, tvrdi Zlatko Maksimović.

…ovakve i slične apele građani ili ne čuju, ili pak ne žele čuti.

Na sinoćnjim snimcima iz ugostiteljskih objekata u glavnom bh. gradu vidi se da se maske ne nose, socijalne distance nitko se ne pridržava, a onda posljedice stižu, iz dana u dan brojke zaraženih i preminulih rastu.

Posljednji bilans kaže – 398 novih je slučajeva zaraze, dok je preminulo 6 osoba. Ohrabrujuće je i da raste broj oporavljenih, njih je 382.

“U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je obrađeno 364 testa, i 74 su novozaražena, s tim da podaci datiraju od prikupljenih uzoraka od 3.8. do 7.8. Znači od 4 dana. Ono što je dobro da u ovom periodu od 24 sata imamo 89 izliječenih pacijenata, nad Podhrastovima je smješten 81 pacijent”, kazao je Kemal Beganović, Krizni stožer Kantona Sarajevo.

U međuvremenu, zbog sve složenije epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak se otvara izolatorij, kapaciteta od 100 kreveta.

Medicinskih radnika bi trebalo biti dovoljno, poručuju nadležni.

“Svi medicinski radnici iz svih medicinskih ustanova sa područja Kantona Sarajevo dat će učešće, kako bi pacijenti imali medicinski nadzor tijekom 24 sata”, kazao je Adem Zalihić, Hitna pomoć KS.

A do 23 sata vlasnici ugostiteljskih objekata mogu raditi, odluka je kriznih stožera. Brojne su mjere kojih se također moraju pridržavati, no to nisu činili, pa su novčano kažnjeni.

“Sankcionisano je 6 ugostiteljskih objekata sa novčanom kaznom od 18 hiljada maraka, te im je izrečeno 10 prekršajnih naloga. Razlog je bio nepoštivanje socijalne distance, nenošenje ili nepravilno nošenje maski, te nevršenje obavezne dezinfekcije prostora, dok nepoštivanje radnog vremena iza 23 sata nije utvrđeno”, kazala je Vildana Brdarić, PR Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Hoće li vlasnicima kafića novčana kazna biti dovoljna da shvate ozibljnost situacije, a građanima brojke koje rastu, pokazat će već noć pred nama, kao i sutrašnji novi bilansi o broju zaraženih.  

Zvonko Komšić (N1)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Zavid
  Zavid 08 Avgusta, 23:21

  Taj problem ima je višestruk. 1.Većina građana su članovi SDA i putem SDA rješavaju svoje probleme pa će tako riješiti problem jer njihova na čelu zdravstva pa će još biti i priorireti tj. dobiće pomoć prema rada, 2.Oni koji nisu članovi SDA na taj način pružaju otpor crnogorskoj seljanki koja ih koristeći svog papka tlači godinama mlađe među njima tlači cijeli život,3.Prema ponašanje vlasti građani vide da stanje nije ozbiljno npr. ministar podnosi ostavku kad je najvažnija, šefica kriznog štaba odlazi na godišnji odmor kad je najteže,i djeca viđenijih uključujući najodgovornije i najvažnije se neodgovorno ponašaju pa ostali ne žele da budu papci, 4.Neko od ovakog stanja ima materijalnu korist pa ne želeći da propusti priliku forsira neželjeno ponašanje, 5.Čovjek koji je predložen za ministra upravlja je iz Žepe i stručan je a njegovom izboru se protivi gospodin Radončić jer on preferira urbane kandidata koji su glupi ili ne znaju raditi svoj posao jer na taj način se on može okoristiti, 6.Uskoro će izbori pa opozicija priželjkuje što gore stanje kako bi postigli što bolji rezultat na izborima, 7.Republika srpska je blizu pa od tamo šalju zaražene u KS da šire zarazu da stanje u rs izgleda bolje jer se mediji u KS raduju kad je stanje u rs gore nego u FBiH a sad situacija preokrenula s tim da je stanje gdje vlada SDA(turska paradtžava) najgore iako na početku pandemije nije bilo tako.

  Odgovori
 2. Zavid
  Zavid 08 Avgusta, 23:39

  Taj problem je višestruk. 1.Većina građana KS su članovi SDA i putem SDA rješavaju svoje probleme pa će tako riješiti problem ako se razbole jer je njihova na čelu zdravstva (gospođa ministarka u sjeni) pa će još biti i prioriteti tj. dobiće pomoć preko reda, 2.Oni koji nisu članovi SDA na taj način pružaju otpor crnogorskoj seljanki koja ih koristeći svog papka tlači godinama mlađe među njima tlači cijeli život,3.Prema ponašanju vlasti građani vide da stanje nije ozbiljno npr. ministar podnosi ostavku kad je najteže, šefica kriznog štaba odlazi na godišnji odmor kad je najteže, djeca viđenijih uključujući najodgovornije i najvažnije u KS se neodgovorno ponašaju pa ostali ne žele da budu papci, 4.Neko od ovakog stanja ima materijalnu i druge koristi pa ne želeći da propusti priliku forsira neželjeno ponašanje, 5.Čovjek koji je predložen za ministra zdravlja je iz Žepe i stručan je a njegovom izboru se protivi gospodin Radončić jer on preferira urbane kandidate koji su glupi ili ne znaju raditi svoj posao jer na taj način se on može okoristiti, 6.Uskoro će izbori pa opozicija priželjkuje što gore stanje kako bi postigli što bolji rezultat na izborima, 7.Republika srpska je blizu pa od tamo šalju zaražene u KS da šire zarazu da stanje u rs izgleda bolje jer se mediji u KS raduju kad je stanje u rs gore nego u FBiH a sad se situacija preokrenula s tim da je stanje gdje vlada SDA(turska paradržava) najgore iako na početku pandemije nije bilo tako, 8.Na ovaj način se može uzrokovati smrt nekoga koga se ne trpi a da se za tu smrt ne odgovora čak ne postoji ni sumnja o namijerno uzrokovanoj smrti.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku