hamburger-icon

Kliker.info

Sve opcije ipak još otvorene : Žestok okršaj DF-a i HDZ-a u finišu formiranja vlasti !

Sve opcije ipak još otvorene : Žestok okršaj DF-a i HDZ-a u finišu formiranja vlasti !

20 Marta
23:08 2015

CiocaKo21Sudeći po žustrini reakcija istaknutih stranačkih funkcionera DF-a i HDZ-a, problem s izborom nove Vlade FBiH neće se ni tako skoro ni tako lako razriješiti.Šef Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dženan Đonlaagić, smatra da je prijedlog sastava Vlade FBiH koji se jučer našao na dnevnom redu bio u najmanju ruku nejasan i nedefiniran, te u krajnju ruku i neustavan.

“Iz prijedloga se nije mogla precizno utvrditi nacionalna struktura kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH, a da se ne prekrši Ustav. Mi smo jučer imali sedam prijedloga kandidata iz reda bošnjačkog naroda, čime je zadovoljena ustavna struktura, ali smo imali četiri kandidata iz reda srpskog naroda i tu je nastao problem jer je HDZ BiH izigrao dogovor”, kazao je Đonlagić.

On je dodao da su zastupnici Demokratske fronte u Parlamentu Federacije BiH jučer obavili konsultacije s potpredsjednikom Milanom Dunovićem, te da su došli do zaključka da se saglasnost o imenovanju Vlade Federacije BiH mora povući.

“Povukli smo saglasnost zbog neustavnog broja ministara iz reda srpskog naroda i sjednica federalnog Parlamenta moguća je tek kada se otkloni taj nedostatak”, rekao je Đonlagić.

Đonlagić je potvrdio da potpredsjednik Dunović i delegati u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH neće dati saglasnost za formiranje federalne Vlade u sastavu u kojem HDZ BiH ima ministra iz reda srpskog naroda.

“Nećemo dati saglasnost, jer to nije bio dogovor. Rješenje ovog problema je isključivo poštivanje dogovora koalicionih partnera. Ukoliko HDZ BiH želi da se formira Vlada Federacije BiH, ispoštovati će dogovor koalicionih partnera”, zaključio je Đonlagić.

Nasuprot tome, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da predstavnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu trebaju zajednički naći rješenje za novonastali problem oko formiranja vlasti u Federaciji.

“Ali, imajući u vidu pregovaračku nepredvidivost DF-a, teško je prognozirati kada bismo mogli dobiti novu vladu”, reako je Čavara.

Čavara ističe kako je problem nastao zbog toga što je DF, iako je, kako kaže, za vrijeme pregovora uporno inzistirao da ne predstavlja konstitutivne narode, već „ostale”, uoči samog zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odustao od toga i u Vladu predložio tri kandidata srpske i jednog bošnjačke nacionalnosti.

– Sve se moglo lako riješiti da smo zatražili od stranaka pismeno izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti kandidata, ali dopredsjednik Milan Dunović je postupio ishitreno i povukao svoj potpis, tako da smo sada u prilično neizvjesnoj situaciji.

HDZBiH će se danas službeno očitovati o problemima oko formiranja vlade, a Čavara kaže da s njihove strane nije realno očekivati nove ustupke.

Komentirajući tvrdnje dužnosnika DF-a da HDZ „podmetanjem ministrice iz srpskog naroda nastoji u budućnosti omogućiti preglasavanje ministara iz DF-a”, Čavara kaže da su u toj stranci „pomiješali lončiće”, odnosno način odlučivanja u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije.

– Priča o tome da bi netko po nacionalnom izjašnjavanju mogao blokirati odluke u vladi za nas je jako zanimljiva i ako DF predlaže da se u Vladu Federacije uvede način glasovanja i odlučivanja kao u Vijeću ministara BiH ima našu punu potporu, naglašava Čavara.

Za njega su indikativne i tvrdnje iz DF-a da će entitetski proračun biti usvojen do kraja ožujka čak i ako do tada ne bude imenovana nova vlada.

– To nam pokazuje kako možda postoji neki dogovor s SDP-om za koji mi u HDZ-u ne znamo, zaključo je predsjednik Federacije BiH.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku