hamburger-icon

Kliker.info

Švarc-Šiling u Briselu: Potreban hitan napredak u reformi policije

Švarc-Šiling u Briselu: Potreban hitan napredak u reformi policije

10 Oktobra
03:01 2006

Švarc-Šiling je rekao kako je posao formiranja koalicija, koji je trenutno u toku, pitanje za stranke koje su izabrane, a ne za međunarodnu zajednicu.
Međutim, naglasio je da “ukoliko postoji mogućnost da se usvoji aprilski paket ustavnih reformi, onda se ta prilika mora iskoristiti”.
  Prema njegovim riječima, reforma policije je oblast gdje napredak može biti ostvaren veoma brzo, bez čekanja na konstituiranje parlamenata”.
Također je dodao kako političke partije moraju dozvoliti Direkciji za restrukturiranje policije da do kraja novembra završi svoj izvještaj. Švarc-Šiling je u izvještaju na sjednici  naglasio da je pozitivni moment za reforme sada moguć, te da  SAD imaju njegovu punu podršku u radu na hitnom usvajanju paketa ustavnih reformi iz aprila i da će EU sarađivati sa SAD u ostvarivanju daljnjeg napretka nakon usvajanja početnih reformi.
“Funkcionalna država je od ključne važnosti za evropsku budućnost ove zemlje. BiH mora napraviti iskorak u odnosu na složenu ustavnu strukturu uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom i ovaj korak bi mogao biti napravljen do kraja godine”, kazao je on.
On je dodao da politički dogovor iz oktobra 2005. godine i dalje predstavlja osnov za restrukturiranje policije, te da je Direkcija za restrukturiranje policije instrument za realizaciju ovog cilja.
“Direkcija za restruktuiranje policije mora nastaviti s ispunjavanjem svog zadatka. Solana i komesar za proširenje EU Oli Ren (Olli Rehn) su jasno naveli da očekuju da Direkcija ubrza svoj rad”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

(Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku