hamburger-icon

Kliker.info

Švarc-Šiling: Posljednja šansa za Mostar!!!

Švarc-Šiling: Posljednja šansa za Mostar!!!

28 Augusta
20:01 2006

– Ovo je posljednja šansa za jedinstveni Mostar – uzviknuo je visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) danas nakon sastanka sa mostarskim gradonačelnikom  Ljubom Bešlićem,  predsjedavajućim Gradskog vijeća Mostara Muratom Ćorićem, vijećnicima i predstavnicima vodećih političkih stranaka, postavljajući 15. septembar kao krajni rok za donošenje svih odluka  bitnih za dovršetak procesa integracije grada na Neretvi. Ukoliko ne ispoštuju ovaj rok, visoki predstavnik je zaprijetio oštrim sankcijama, preciziravši da u tom slučaju aktuelne vlasti  «neće imati odgovornosti, niti će vladati Mostarom»!

Švarc-Šiling je istakao da vladajuće stranke Mostara nisu ispunile njegove zahtjeve kako su to obećali bezbroj puta do sada, pa i na sastanku u Sarajevu tokom 4. jula. Naglasio je kako  vladajuća većina koje predstavljaju SDA i HDZ, odgovorna za blokade u reintegraciji Mostara. Zbog toga je u dramatičnom obraćanju medijima  izdao konkretne naredbe.

Bukvalno prijeteći prstom, on kazao kako do 8. septembra očekuje izvještaj tome šta je učinjeno na rješavanju problema o popunjavanju radnih mjesta za državne službenike, pitanju HRT-a te uspostavi jedinstvenog komunalnog poduzeća.

– Što se tiče popunjavanja  radnih mjesta za državne službenike do 13. septembra treba biti objavljen javni konkurs i završena papirologija, a do početka oktobra  krenuti s implementacijom odluke  – kazao je Švarc-Šiling.

On je rekao da kod rješavanja problema javnog komunalnog poduzeća i HRT-a, vlasti Mostara imaju i dvije alternative, odnosno da na Gradskom vijeću Mostara usaglase model za rješavanje ova dva pitanja ili podnesu službeni zahtjev OHR-u za arbitražu. Naglasio je kako će OHR-ova arbitraža biti «konačna i obavezujuća».

– Ovo je posljednja šansa za ovaj grad i nadama se da će je vlasti iskoristiti. Ukoliko  Gradsko vijeće Mostara ne budu u stanju većinom glasova donijeti ove bitne odluke, onada ću ja 15. septembra poduzeti drugačije korake. Mogu samo reći da, ukoliko ne donesu rješenja, vlasti neće imati odgovornosti, niti će vladati gradom – rekao je Švarc-Šiling.

 

 

Odgovarajući na novinarski upit  da li razmišlja o promijeni ili ukidanju Statuta za Mostar, kako su predlagale hrvatske stranke, Švarc-Šiling je  nedvosmisleno kazao kako nema namjeru to učiniti i da je  Statut Pedija Ešdauna pravni okvir za dovršetak procesa ujedinjenja Mostara. 

Gradonačelnik Bešlić je kazao kako ne misli da će se desiti propast  procesa ujedinjenja Mostara, jer za to postoje i garancije OHR-a, te da  očekuje kako će Gradsko vijeće Mostara ozbiljno shvatiti poruke koje je iznio visoki predstavnik. Vjeruje da će se na mostarskim problemima do polovine septembra ozbiljno raditi i da će vladajuće stranke postići dogovor. (Kliker.info)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku