hamburger-icon

Kliker.info

Susret na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) : Putin osudio stvaranje “jednopolarnog svijeta”, Xi za “veliku silu” s Rusijom

Susret na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) : Putin osudio stvaranje “jednopolarnog svijeta”, Xi za “veliku silu” s Rusijom

15 Septembra
16:31 2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak na sastanku s kineskim predsjednikom XiJinpingom osudio pokušaje zapada da stvori “jednopolarni svijet” a Xi je Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu “velike sile” s Rusijom.

Putin i Xi su se sastali na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu.

“Pokušaji da se stvori jednopolarni svijet su poprimili jednu apsolutno ružnu formu i potpuno su neprihvatljivi”, rekao je Putin kineskom predsjedniku.

Peking nije ni podržao niti osudio rusku invaziju, ali je u više navrata dao potporu Rusiji suočenoj sa sankcijama.

Putin je ponovio potporu Kini u vezi Tajvana, potvrdivši politiku “jedne Kine”  i osudio “provokaciju SAD-a”, aludirajući na posjet Tajvanu visokih američkih dužnosnika, među kojima je bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Xi je na skupu u Uzbekistanu Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu “velike sile” s Rusijom.

“Kina želi surađivati s Rusijom kako bi preuzela odgovornost velike sile, igrati vodeću ulogu i unijeti stabilnost i pozitivnu energiju u svijetu u kaosu”, rekao je Xi.

Članice SCO-a su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran je dosad imao status promatrača poput Bjelorusije i Mongolije.

Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.

Tri tjedna pred početak Zimskih olipmijskih igara Putin je posjetio Xija. Tom su prilikom najavili “bezgranično prijateljstvo” između dvije zemlje i potpisali više sporazuma, posebice na području energetike.

Kina je glavni ekonomski partner Rusije.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku