hamburger-icon

Kliker.info

Sušić: Volio bih da svi zapjevamo himnu u Brazilu, ali se plašim belaja

Sušić: Volio bih da svi zapjevamo himnu u Brazilu, ali se plašim belaja

31 Marta
06:18 2013

Bosna i Hercegovina je i dalje među rijetkim zemljama na svijetu koja nema tekst himne.Selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić u izjavi za "Dnevni avaz" kaže da bi bilo lijepo da imamo tekst himne, ali…

– Volio bih da je zapjevamo svi skupa u Brazilu. No, isto tako, malo se bojim da nam tekst himne ne stvori probleme. Vidite i sami šta se zbiva u Srbiji i Francuskoj. Jedni igrači hoće da pjevaju, drugi neće, pa eto ti belaja. Šta ako i kod nas toga bude. Znate kakva smo mi država. Svi će na to gledati dramatično što ovaj šuti, a ovaj se raspjevao. Ovako za sada nema nikakvih problema. Nema teksta, pa ni ne pjevamo – iskren je Sušić.

Nema saglasnosti

Podsjećanja radi, svi dosadašnji politički pokušaji da se tri naroda usaglase o tekstu himne BiH u startu su bili osuđeni na propast.Najbliži rješenju bili smo još početkom 2009. godine, kada je predstavljen tekst himne autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića, a nakon što je Komisija odabrala dva prijedloga od stotina poslanih. No, ubrzo je i taj prijedlog odbijen u parlamentarnoj proceduri, a između ostaloga tadašnji poslanici SNSD-a tvrdili su da im ne odgovara ni more plave boje!Ubrzo je sve palo u vodu, a prošle godine je Predstavnički dom Parlamenta BiH trebao razmatrati inicijativu SDP-a za osnivanje nove komisije za izbor teksta, ali ni to nije dobilo podršku.Državni premijer Vjekoslav Bevanda za "Dnevni avaz" kaže da bi volio da već sutra imamo himnu.– Priča hoćemo li konačno dobiti himnu BiH je pitanje koje se čisto tiče političara. Ja bih volio da već sutra imamo himnu i da imamo riječi, a ne da improviziramo s ovim i s onim. Svi na svijetu imaju riječi i melodiju, a tako treba da bude i u našoj zemlji – rekao je Bevanda.

Nije do komisije

Zastupnica SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Ismeta Dervoz kaže da pitanje izbora teksta himne nije stvar komisije, nego političke volje.– Nismo mi jedina zemlja na svijetu koja nema tekst himne. Ima ih još, to treba odmah da se zna. Što se mene tiče, naša himna je prekrasna, ali kada je u pitanju tekst, to je političko pitanje. Ovdje je ključno postoji li spoznaja da se svi građani s bh. himnom identificiraju. Ipak, mišljenja sam da treba sačekati neko bolje vrijeme i trenutak kada ćemo zajedničkim putem krenuti naprijed – rekla je Dervoz.Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, navodi da je moguće da se ponovo pokrene ovo pitanje.– Trebamo učiniti sve da dobijemo novi zakon o tekstu himne BiH, jer ne vidim nikakav razlog da do toga ne dođe. Vrijeme je da BiH konačno dobije tekst državne himne i da je svi skupa zapjevamo – stav  je Magazinovića.

Tekst himne koju je 2009. napisao Benjamin Isović, a muziku komponovao Dušan Šestić

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku