hamburger-icon

Kliker.info

Sušić o Haliloviću : Nikoga neću moliti da igra za BiH, prošla su ta vremena!(Video)

Sušić o Haliloviću : Nikoga neću moliti da igra za BiH, prošla su ta vremena!(Video)

12 Januara
06:36 2013

"Nikad ne bih pozvao igrača u reprezentaciju samo kako bi spriječio da ga pozovu u drugu reprezentaciju." govori Safet Sušić, izbornik BiH, u intervjuu za Index, kojem je glavna tema bio naravno Alen Halilović, rastrgan između svoje dvije domovine – Hrvatske i BiH.

Najmlađi je debitant u povijesti Dinama i najmlađi strijelac Dinama i Prve HNL, 16-godišnji Halilović, nije samo "vruća roba" na popisu najuglednijih europskih klubova, nego i s obje strane Save. U tijeku je iščekivanje koji će izbornik seniorske reprezentacije, Igor Štimac ili Safet Sušić, prvi pozvati dječaka koji trenutno igra za hrvatsku U-17 reprezentaciju, ali još nije odlučio za koju će "A" selekciju igrati.

Iz Sarajeva dolaze "pouzdane" informacije kako mladog Halilovića zovete već za utakmicu protiv Slovenije u veljači?

"Totalna je dezinformacija da mu spremam poziv u seniorsku reprezentaciju BiH, ali on niti nema pravo igrati za našu "A" momčad, jer je donedavno igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske. Iako ima bosanski pasoš, morao bi promijeniti "nogometno državljanstvo", a to je procedura koja traje.Međutim, ono što je meni puno bitnije u ovom slučaju: Nikad ne bih pozvao igrača u reprezentaciju samo zato kako bi spriječio da ga pozovu u drugu reprezentaciju. Dakle, ne samo zbog toga što imam izvrsne odnose s vodećim ljudima HNS-a, Šukerom i Štimcem."

Što se treba poklopiti kako bi Alen zaigrao za BiH?

"Ako on bude imao kvalitetu potrebnu da igra za našu reprezentaciju, dakle ako bude ispunjavao uvjete, zašto ne, ali u ovom trenutku to ne dolazi u obzir, jer nema pravo nastupa za našu reprezentaciju, a on sam se još nije odlučio za koju reprezentaciju će igrati.

To ostavljam njemu, njegovim roditeljima i obitelji, da odluči za koju reprezentaciju će igrati. Ako će htjeti igrati za BiH, dobrodošao je, ako ne – sretno mu bilo. "

Jeste ga gledali kako igra?

"Prvi put sam Halilovića vidio na mobitelu. Prijatelj mi je pokazao neke video isječke njegovih poteza i stvarno sam bio oduševljen. Gledao sam ga i kratko što je igrao protiv PSG-a i za sada je on sam jedan veliki talent. Ima sve uvjete da postane jako dobar igrač. Jako dobro mu poznajem oca i znam da je dobar, vrijedan i ozbiljan čovjek i nadam se da će i Alen biti isti takav. Ne sumnjam da uz dobar rad može biti vrhunski nogometaš."

Bi li ga voljeli vidjeti u dresu BiH u bližoj budućnosti, za godinu, dvije, ako se nastavi razvijati po očekivanjima?

"To sve zavisi od njega, prvo bi morao postati standardan u Dinamu, zatim igrati dobro. Godine me uopće ne interesiraju, ali ponavljam, u ovom trenutku on ima veće šanse igrati za Hrvatsku. Konkretno, ako ga Štimac sada pozove, on odmah može igrati za Hrvatsku, jer ima hrvatsku putovnicu i igrao je za mlade hrvatske selekcije. Halilović se treba razviti kao igrač i mislim da bi pravo vrijeme za pozvati ga u reprezentaciju, bile kvalifikacije za sljedeće SP, dakle ono koje se igra 2018., a počinje dvije godine ranije i kada će Alen imati 20 godina."

Nogometna diplomacija kao sredstvo pritiska na dijasporu da zaigra za BiH?

"Mladi nogometaši porijeklom iz naše zemlje, ali koji su igrali za mlade selekcije Austrije, Švicarske i Njemačke, željeli bi igrati za našu seniorsku reprezentaciju, ali oni se prvo moraju deklarirati, dakle jasno i glasno reći "Želim igrati za BiH". I onda smo mi tu da im pomognemo, da se ubrza procedura, ali nijednog igrača ne bih zvao da mi igra pet minuta samo kako bih ga spriječio da zaigra za drugu reprezentaciju."

Znači, ne namjeravate nikoga moliti da igra za BiH?

"Bože sačuvaj! Nekad su kod nas po ulici skupljali igrače da igraju za reprezentaciju kako bi imali momčad, ali srećom, prošla su ta vremena. Postali smo selekcija koja ima ugled i rezultate i svakom igraču treba biti čast igrati u reprezentaciji sa Džekom, Pjanićem, Spahićem, Ibiševićem…" (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku