hamburger-icon

Kliker.info

Sušić konačno jasan i glasan : Dok sam ja selektor Džeko i Spahić neće sastavljati ekipu

Sušić konačno jasan i glasan : Dok sam ja selektor Džeko i Spahić neće sastavljati ekipu

08 Marta
16:01 2014

safet-susicDva dana nakon havarije u Inzbruku, selektor Safet Sušić otvorio je dušu. Iako svjestan olujnog oblaka koji se nadvio nad reprezentacijom Bosne i Hercegovine uoči historijskog nastupa na Svjetskom prvenstvu, Pape je počeo pričati o utakmici, taktici, porazu…No, svima je jasno da je problem daleko drugačije prirode od poraza od Egipta. Problem je u svlačionici. Nije toliko bitno što smo izgubili, važni su razlozi diletantskog nastupa pojedinih fudbalera – sukob Edina Džeke sa publikom, općenito raspušteno ponašanje dijela naših prvih zvijezda i njihov nemaran odnos prema dresu s državnim grbom…

Nepozivanje Ibričića
Selektore, goruća tema je Edin Džeko. Šta se dešava s njim i jesu li tačne glasine da je uzrok svega u Inzbruku bilo to što niste pozvali Senijada Ibičića i da su Vam zbog toga prigovarali i Džeko i kapiten Emir Spahić?

– Razumljivo je da ste vezani za nekog s kim ste godinama u sobi i da vam nije drago kada te osobe nema. Ima i ljutnje, to znam po sebi. I ja sam bio igrač, ali nikada nisam prigovarao treneru zbog toga. Neće ni Džeko i Spahić. Bar ne dok sam ja tu. Preko tih stvari moraju prijeći i u utakmicu ući punog gasa, a ne ljuti i neraspoloženi. Oni se moraju skoncentrirati na igru, a ne na to koga selektor zove.

Dakle, istina je da su Vam prigovarali zbog toga koga pozivate, a koga ne?

– Slušajte, meni veoma smeta kada predstavnici medija pitaju Džeku i Spahića jesam li ja trebao zvati ovoga ili onoga i da li oni kroje tim. Kada bi neko meni krojio tim, ja ne bih bio selektor. A o igračima koje oni zagovaraju, mogu reći samo to da, kada se za njih urgira, imaju još manje šansi da ih zovem. Zato, neka se javnost ne začudi kada budem pravio spisak za Brazil. Možda bude velikih iznenađenja, ali je sigurno da oni koji ne igraju, sigurno neće ići na SP.

Kako komentirate atak Džekinog oca Midhata nakon meča?

– Nije to bio konflikt. To je u prvom redu bio propust organizatora. Na mjestu koje je rezervirano za igrače, službena lica i novinare, Džekin otac nije imao šta tražiti.

Zamjerio Vam je da niste ispoštovali dogovor i zamijenili Edina nakon 60 minuta?

– Tog dogovora nije bilo. Dogovor je bio da jedan od napadača izađe iz igre nakon jednog sata, jer sam mislio uvesti Izeta Hajrovića i Edina Višću i probati s formacijom 4-3-3. To sam rekao Edinu prije utakmice, ali on je forsirao da on bude zamijenjen. Nismo se dogovorili nego je to bio njegov stav. On je mislio da će to biti on. Da je Edin na poluvremenu izričito zahtijevao da izađe, izveo bih ga. Ne bi bilo problema. Ovako, ja sam selektor i ja određujem ko igra, a ne Džeko.

Je li zaista došao povrijeđen?

– On ima problem s koljenom, ali je naš ljekar konstatirao da nije ništa strašno i da, kada se zagrije, može igrati bez problema. Zato ga i nisam poštedio.

Šta je, ustvari, problem s Džekom?

– On treba shvatiti jednu stvar – selektor je taj koji određuje ko je pozvan i ko igra. To sam mu otvoreno rekao na sastanku prije utakmice. I njemu i Spahiću. Kada oni budu selektori, neka biraju koga hoće, ali dok sam ja tu neće.

Kako iz današnje perspektive gledate na kritike i zvižduke Džeki.

– U ovom poslu važniji su sadašnjost i budućnost nego prošlost. Ljudi brzo zaboravljaju i zato im se stalno treba dokazivati. Pogodilo je i mene kada su mu navijači zviždali, ali mora prihvatiti kritiku. Vjerovatno su i on i ostali igrači zaslužili kritike. No, ako ne bude igrao onako kako se od njega očekuje, zviždat će mu opet. Neka ovo i njemu i ostalima bude lekcija.

Razgovor sa Spahićem

Jeste li nakon susreta pričali s njim?

– Ne. Ništa mi nije rekao.

A sa Spahićem?

– Zvao me je u četvrtak i izvinio se zbog lošeg nastupa.

Kako riješiti probleme unutar tima? Kako ovu našu ekspediciju vratiti na pravi put?

– Iskreno, bojim se da sve ovo ne ode predaleko, ali se nadam da neće. Mene nije strah nikoga i ničega. Strah me je samo da ne prođemo prvi krug. Ono što bi bilo najbolje je da svi budemo malo više trezveni i samokritični. Ohrabrujuće je to što imam fenomenalne igrače u ekipi. Neki jesu malo specifični po pitanju karaktera, ali to je, valjda, normalno. Daj, Bože, da svi imaju probleme kao ja.

Tino nije imao problema

Kako je Sven Tino Sušić primljen u tim? Je li imao problema s ostalim igračima?

– Nije da to govorim zato što je sin mog brata, ali Tino je dobro dijete. Primljen je kao i svaki drugi igrač. Koliko ja znam, samo je Izet Hajrović imao problema po dolasku u selekciju. Kada je riječ o Tinu, zaista ga niko nije ružno pogledao – kaže Sušić.

Kriv sam što sam pustio konce iz ruku, ali tome je došao kraj – i nije me strah

Primjetno je da se fudbaleri ponašaju raspušteno i da je to dijelom i Vaša krivica. Mislite li da ste do sada griješili u odnosu s igračima, što niste bili veći autoritet?

– Sigurno je da snosim dio krivice, jer sam pustio konce iz ruku i dozvolio im da rade to što rade. No, sve će to leći na svoje mjesto. Tako više neće biti.

Znači, stežete obruč?

– Vidite, ja na Svjetsko prvenstvo ne mislim ići da bih se bavio turizmom. To sam 100 puta rekao igračima.

Mislite li da ćete imati odgovarajuću podršku vrha Nogometnog saveza BiH ako pokušate uvesti strožiji režim u reprezentaciji?

– Meni njihova podrška ne treba. Najveća mi je podrška kada prođem pored čovjeka na ulici i on me potapše po ramenu. Svoj posao radim pošteno, a ako se to nekome ne sviđa, neka traži drugo rješenje. U ekipi će biti onako kako ja kažem, jer me ničega nije strah.

Džeko nije želio pričati

Novinarsko je pravilo da se sasluša i druga strana, ali iako smo jučer pokušali doći do njega, Edin Džeko nije želio pričati. A kada je riječ o kapitenu Emiru Spahiću, on je davno rekao da ne želi govoriti za bh. medije pa smo bili profesionalni i poštovali njegov stav.  Muamer Tanović (Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. pulle
    pulle 09 Marta, 23:20

    Svaka cast gospodine Susicu. Vec je svima jasno da nesto ne stima u timu, a vec je velika hrabrost sto otvoreno govorite o tome. Svaka cast I samo nastavite tako. Puno uspjeha u buducem radu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku