hamburger-icon

Kliker.info

Suljagić o Krajišniku : “On je čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat i organizaciju”

Suljagić o Krajišniku : “On je čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat i organizaciju”

15 Septembra
15:09 2020

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, komentirajući vijest o smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, kazao je kako je on čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat i organizaciju.

– Ako postoji neko za koga možemo reći da je suodgovoran za genocid nad Bošnjacima s Radovanom Karadžićem, onda je to Momčilo Krajišnik – kazao je Suljagić za Fenu.

Naglasio je kako je “Krajišnik osuđen za zločine protiv čovječosti te da je u presudi protiv njega Haški tribunal utvrdio da djela za koja je on osuđen, sadrže takozvani actus reus genocida, ali da mu, tobože, nisu mogli dokazati namjeru”.

– Momčilo Krajišnik je između 1991. i 1996. godine predsjedavao Skupštinom bosanskih Srba. To je forum apsolutno jedinstven u historiji sličnih događaja po tome što je na njemu u vrlo demokratskom duhu i vrlo demokratskoj debati odlučeno da jedan narod bude fizički uništen, odnosno iskorijenjen – istaknuo je Suljagić.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik jutros je u Banjoj Luci u 75. godini preminuo od posljedica infekcije koronavirusom. 

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

4 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 15 Septembra, 20:54

  TI SULJAGIĆU I EDIN RAMIĆ MOŽETE SAMO DA POPUŠITE POKOJNOM MOMI,I KO STE VI UOPŠTE DA KOMENTARIŠETE SMRT POKOJNOG MOMČILA KRAIŠNIKA.NIKAD NIKO NA SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE NIJE SPOMENUO GENOCID DEBILI JEDNI. TO BI VI SIGURNO URADILI DA STE BILI JAKI KOLIKO MI SRBI ALI O VAMA NEVRIJEDI TROŠITI RIJEČI JER STE SATKANI OD VODE I MRŽNJE PREMA SRBIMAS.DRUGOG NIČEG U VAMA NEMA.ZAPAMTITE DA ĆE TRIBUNALOVE PRESUDE SLUŽITI DA BUDIĆE PRAVNIKE UČE KAKO NETREBA SUDITI.

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 16 Septembra, 04:22

  predsedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku (65), koji je osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine, saopšteno je danas u Hagu.
  Sudsko veće je Krajišnika 27. septembra 2006. godine proglasilo krivim za zločine protiv čovečnosti – ubistva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i prisilno premeštanje bosanskih muslimana i Hrvata.
  On je oslobođen krivice za genocid i saučesništvo u genocidu nad nesrpskim stanovništvom tokom ratnih sukoba u BiH.
  Sudsko veće je zaključilo da je Krajišnik bio deo udruženog zločinačkog poduhvata koji su, prema oceni suda, činili i bivši predsednik RS Radovan Karadžić i druge vođe Srba iz BiH.
  Njihov opšti cilj bio je “etničko prekomponovanje teritorija koje je odredilo bosansko-srpsko rukovodstvo drastičnim smanjenjem broja muslimana i Hrvata kroz proterivanje sa određenih teritorija”.
  Veće je proglasilo Krajišnika krivim za ubistva ili istrebljenje gotovo 3.000 bosanskih muslimana i Hrvata, kao i za učešće u prisilnom premeštanju više od 100.000 muslimana i Hrvata iz oblasti koje su pod kontrolom držale snage bosanskih Srba.
  Krajišnika su snage Sfora uhapsile 3. aprila 2000. godine na Palama i istog dana izručile Hagu.
  U prvom pojavljivanju pred sudom, bivši predsednik Skupštine RS izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužbe.
  Suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. avgusta 2006. godine

  NE MOZES TI FAJTERU ODBRANITI SRPSKU AGRESIJU NA BiH I GENOCID NAD BOSNJACIMA MUSLIMANIMA JER JE HASKI SUD DOKAZAO DA SU SRBI IZVRSILI ZLOCIN I GENOCID NA BOSNJACIMA I HASKI SUD JE SRPSKE ZLOCINCE PROGLASIO RATNIM ZLOCINCIMA MEDJU KOJIM JE I TVOJ HEROJ MOMCILO KRAJISNIK. TI ZELIS DA SVOJE LAZI PRETVORIS U ISTINU I DA SRPSKE ZLOCINCE PROGLASIS HEROJIMA STO CINI I VECINA SRBA, A DA BOSNJAKE I DRUGE PROBOSANSKE SNAGE KOJI SU ODBRANILA BOSNU OD SRPSKE AGRESIJE PRETVORIS U CLOCINCE. NEMOJ TO CINITI I UVIJEK BITI SMJESAN KADA SVAKO ZNA DA SU SRBI IZVRSILI AGRESIJU I GENOCID U BiH I DA SU U BiH IZVRSILI NEVIDJENA ZLA NAD BOSNJACIMA MUSLIMANIMA.

  Otac srpske nacije Dobrica Ćosić kazao je jednom “Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina, jer Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž“.

  Odgovori
 3. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 16 Septembra, 05:11

  Krajišnik “zaslužio” mjesto u historiji pored nacističkih zločinaca
  Momčilo Krajišnik, ime i prezime koje, dok se čuje ili pročita, podsjeća na jezovite aktivnosti koje je čovjek pod tim imenom i prezimenom učinio, izjavio je za Fenu dr. sc. Amir Kliko, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i…

  …međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, komentirajući vijest Krajišnikovoj smrti.

  – Jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke, što ne bi samo po sebi bilo za osudu da ta stranka nije osnovana s ciljem provedbe fizičkog uništenja bosanskohercegovačkog multietničkog društva koje je smetalo realiziciji velikosrpske politike koju je predvodio Slobodan Milošević zadnja dva desetljeća 20. stoljeća – kaže Kliko.

  Po njegovim riječim, način razaranja tog društva bio je metodama genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u čemu je aktivnost Momčila Krajišnika bila od prvorazrednog značaja.

  Preko milion građana Bosne i Hercegovine protjerano je iz svojih zavičaja, preko stotinu hiljada ih je ubijeno, a mnogi gradovi su stavljeni pod opsadu.

  – Njihovi stanovnici mučeni su glađu, žeđu, strahom, ginuli su od granata, snajpera, avijacije i drugih oružja i oruđa koje su protiv njih koristili sljedbenici politike u kojoj je Momčilo Krajišnik bio prvi čovjek do osuđenog ratnog zločinca za genocid Radovana Karadžića. Stotine hiljada invalida i hiljade grobalja ostali su kao tužan podsjetnik na djelo Momčila Krajišnika i njegovih saradnika. Među žrtvama genocida, kojeg je izvršila politika na čijem se čelu nalazio Momčilo Krajišnik, hiljade je djece oba spola. Opseg zlodjela u kojima je on bio jedan od ključnih planera i podstrekača nemoguće je opisati u nekoliko redaka. Teško da mogu stati i u nekoliko knjiga. Bila bi potrebna jedna pozamašna enciklopedija zločina – navodi Kliko.

  Ističe da je Momčilo Krajišnik postao poznat diljem svijeta po svom važnom mjestu u odgovornosti za ratne zločine nad bosanskohercegovačkim stanovništvom devedesetih godina 20. stoljeća. Međunarodni sud osudio ga je na višegodišnju zatvorsku kaznu.

  – Njemu je interijer zatvorske ćelije bio od ranije poznat jer je zbog svog poslovnog kriminala bio osuđen na zatvorsku kaznu u Jugoslaviji. Zasluženo će se nalaziti na zapisanim stranicama svjetske povijesti zajedno s nacističkim ratnim zločincima. Nacistička zlodjela bila su razlog formiranja Međunarodnog suda za ratne zločine u Nürnbergu. Zlodjela sljedbenika i izvršitelja politike, čiji je jedan od glavnih kreatora bio Momčilo Krajišnik, bila su razlog formiranja Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu pola stoljeća kasnije – zaključio je Kliko.

  Odgovori
 4. FAJTER
  FAJTER 16 Septembra, 09:21

  POLAKO MALOLJETNICI I MALOUMNICI UTAKMICA JOŠ TRAJE A BITAN JE KRAJ,PA ĆEMO VIDJETI GDJE JE I KO JE HAŠKI TRIBUNAL,JER TO NIJE SUD,SAMO DOK TRAMP UZME DRUGI MANDAT PA ONDA POLAKO.ZNAŠ LI TI IDIOTE DA JE SAM HAŠKI TRIBUNAL POSLIJE SLOBINE SMRTI OSLOBODIO ISTOG I REKAO DA TAJ ČOVJEK NEMA KRIVICE.SAMO VAMA U SARAJEVU VAŠI NISU REKLI.SAMO POLAKO UTAKMICA JOŠ TRAJE A VI NISTE NIŠTA ODBRANILI JER SMO VAM OSTAVILI TIH 25% POŠTO NAM VAŠE NETRBA A OSTALO JE NAŠE I HRVATSKO I NA TIM DIJELOVIMA NIKAD VIŠE NEĆETE VLADATI.TAČKA,A TI CITIRAJ KOGA GOD HOĆEŠ SAMO NOBELOV CI NE GOVORE JEZIKOM PLAĆENIH I NEDOKAZANIH VELIČINA TIPA BERNARA ANRI LEVIJA I DRUGIH PASA RATA.ŠTA JE TVOJ ORIĆ U ODNOSU NA MOMU,DA NIJE PROFESOR MOLEKULARNE BIOLOGIJE,PA JUKA PRAZINA,CACO,ĆELO I DRUGI “HUMANITARNI RADNICI”IZ VAŠIH REDOVA,BIJEDO LJUDSKA.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku