hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Stranka demokratske akcije ne želi bošnjačku državu

Sulejman Tihić : Stranka demokratske akcije ne želi bošnjačku državu

19 Novembra
21:32 2010

Iduća godina biće u znaku ustavne reforme i zato se stranke grupišu u blokove da bi bile jače, ali niko sada ne može prognozirati šta će biti ishod te reforme, tvrdi Sulejman Tihić, predsjednik SDA.Kaže da priprema sporazum sa SDP BiH da formiraju bh. blok kao odgovor na srpski i hrvatski blok i ne smatra da će Bošnjaci time biti oštećeni jer za njih glavni interes je država BiH.Tihić tvrdi da bi on drugačije vodio stranačke pregovore da je SDA pobjednička stranka, te da velika koalicija sa šest stranaka može biti i šira. Naglašava da je bolje potrošiti više vremena za formiranje vlasti nego naredne četiri godine tapkati u mjestu.

NN: Šta podrazumijeva velika koalicija i koje bi stranke trebalo da je formiraju?

TIHIĆ: Veliku koaliciju čine SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP i SDA. Tu koaliciju treba formirati ako postoji politička volja da se radi ustavna reforma i ako možemo dogovoriti koje oblasti obuhvata ta reforma.

NN: Da li je formiranje te koalicije uslovljeno ustavnom reformom?

TIHIĆ: Iz drugih razloga ona nam ne treba jer daleko je teže funkcionisati sa šest nego sa četiri stranke. Govorio sam da bi vlast trebalo da formiraju četiri stranke: SDP, SNSD, SDA i HDZ BiH. Mi ne možemo mijenjati odluke SNSD-a da ide u blok sa SDS-om, niti da dva HDZ-a čine drugi blok.

NN: Može li se desiti da koalicija bude i veća, jer SDP pregovara i sa manjim strankama?

TIHIĆ: Po ovome kako SDP BiH gleda na stvar, čini mi se da bi ta koalicija mogla biti i šira, ali to njih pitajte.

NN: Pa, hoće li neka stranka ostati u opoziciji?

TIHIĆ: Kako stvari stoje, teško da hoće.

NN: Ustavna reforma je najteže pitanje u BiH. Da li je otežano formiranje vlasti zbog nametanja tog pitanja u startu?

TIHIĆ: Kad razgovaramo o formiranju vlasti, govorimo o našim ciljevima i programima. Normalno je da se u jednom broju stranaka, među kojima je i SDA, postavlja pitanje ustavne reforme. To pitanje postavljaju sve stranke, ali ga različito vidimo. Stranke iz RS reformu vide implementacijom presude Suda u Strazburu, SDA to vidi šire, a dva HDZ-a još šire. Svi smo svjesni, htjeli to priznati ili ne, da će naredne godine doći do ustavne reforme, a u kojem obimu ne mogu prognozirati. Niko ne želi sam da snosi odgovornost i mislim da je SNSD sa sobom povukao SDS da ih sutra ne bi kritikovali kako to ne valja i uzimali jeftine političke poene. To isto čini i HDZ BiH sa HDZ 1990 da bi bili jači i sigurniji. Izvjesno je da je 2011. godina vrijeme ustavne reforme i o tome se govori i sa međunarodnim predstavnicima jer nam je Ustav kočnica ka evropskom putu.

NN: Ide li SDA sa SDP-om u blok da bi bili jači i imate li sličan pogled o ustavnoj reformi?

TIHIĆ: Mi sebe ne smatramo nacionalnim blokom, jer naš pretežni cilj nije zaštita etničkih ni entitetskih interesa. Mi još nismo ni potpisali sporazum i rade se dokumenti da do toga dođe. Nama je na prvom mjestu BiH, država ravnopravnih naroda. Vjerovatno ustavnu reformu različito vidimo, jer SDA možda daje više značaja etničkom i priznaje entitetsko, a SDP ponekad potcjenjuje važnost etničkog pitanja. Ima među nama razlika, naravno.

NN: Koliko su onda Bošnjaci na gubitku kada formirate bh. blok, dok preostala dva naroda imaju etničke blokove?

TIHIĆ: Nacionalni interes Bošnjaka sastoji se od tri riječi: država Bosna i Hercegovina. Važno nam je da imamo državu ravnopravnih naroda u kojoj se poštuju i etnička i ljudska prava, te pravna država.

NN: Valjda i Srbi i Hrvati računaju na ovu državu?

TIHIĆ: Oni daju prednost etničkom, odnosno entitetskom. Mi potenciramo državu ravnopravnih naroda, a ne bošnjačku državu.

NN: Evo, Hrvati se žale da su potčinjeni u ovoj državi.

TIHIĆ: Žale se i Bošnjaci da su neravnopravni u RS, Srbi da nisu ravnopravni u FBiH, a Hrvati na oba dijela. Zato treba da sjedemo i razgovaramo kako da to prevaziđemo i te postojeće strahove odagnamo upravo ustavnom reformom. Ovo rješenje koje imamo je uvezeno rješenje, nastalo u ratnim prilikama.

NN: Prošlo je 15 dana od potvrđivanja izbornih rezultata. Kada će biti formirana vlast i jesu li se stranke imalo približile?

TIHIĆ: Prvenstveno je odgovornost na ove dvije socijaldemokratske partije, SDP-u i SNSD-u. SDA čini ono što može, ima svoju odgovrnost, razgovaramo, uvažavamo realnosti. Bojim se da će proći neki zakonski rokovi koje moramo poštovati, posebno u FBiH, ali i za Dom naroda bh. parlamenta.

NN: Potencirate odgovornost SDP-a i SNSD-a, ali i druge stranke razgovaraju i imaju svoje uslove. Šta bi bilo da se ove dvije stranke dogovore, a ostali čekaju poziv?

TIHIĆ: Oni su relativni pobjednici, nema apsolutnog pobjednika u BiH. Pobjedom su dobili prava, ali i odgovornost. Treba da sjednu i razgovaraju. Nelogično je da ljudi tako velikih stranaka i sa takvim legitimitetom ne pokazuju spremnost za razgovor. Razgovarao sam i sa Dodikom i Lagumdžijom i stalno se stavljam u ulogu advokata jednog ili drugog, ali oni moraju da sjednu sami i ne treba im tutor. To od njih očekuje i javnost i njihovi birači.

NN: Šta SDA očekuje u izvršnoj vlasti? Da li će SDP imati premijera FBiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara?

TIHIĆ: To je složeno pitanje. Da li će na čelu Vijeća ministara biti čovjek iz SDP-a ne zavisi samo od te stranke, već i od drugih koji čine vlast. Trebaće saglasnost iz RS i drugih stranaka. Kada je u pitanju federalna vlada, to je povezano i mislim da jedan od tri premijera treba da bude iz hrvatskog naroda, ali nije samo jedna stranka pretplaćena da govori ko je adekvatan Hrvat. Pobjednici treba da biraju, ali moramo voditi računa i o bh. stvarnosti. Mi smo 2008. godine predložili Hrvata za gradonačelnika Sarajeva, a 2002. godine sam potpisao da Bariša Čolak bude predsjedavajući Vijeća ministara.

NN: SDP govori o programskoj koaliciji, što SDA podržava, a insistira se na kandidatu za mandatara. Da li je i to puka podjela fotelja?

TIHIĆ: Pitate pogrešnog čovjeka. Trebalo je ići obrnutim redom, prvo razgovarati o programskim ciljevima, a onda o kandidatima. U SDA ne licitiramo imenima i funkcijama, nismo nerelani i tražimo koliko-toliko usaglašene programe. Bolje da uradimo manje od programa, a da uradimo više kada formiramo vlast. Međutim, drugi idu moj ministar, tvoj predsjedavajući, pa lično ide ispred općeg. Da imamo politički dogovor, vlast bi bila formirana do Nove godine. Možda je bolje da sada duže razgovaramo o formiranju vlasti nego da imamo iste ili gore četiri godine, kao ove prethodne.

NN: Zašto je ustavna reforma sada prioritet?

TIHIĆ: Nama će trebati 200 godina da ispunimo uvjete EU sa ovim načinom odlučivanja. Nemamo evropske klauzule, imamo stalnu zloupotrebu entitetskog veta. Nisam apriori protiv tog mehanizma jer sam realan, ali to je SNSD zloupotrebljavao. Radili bismo na sinhronizaciji zakona, a to ne ukida RS. Onaj ko neće da radi na tome, protiv je EU. HDZ pokreće pitanje teritorijalne reorganizacije, a mi ga možemo podržati kako ga podržavaju i u RS. Podržaćemo je ako se odnosi na cijelu državu, uključujući i RS, ali smo svjesni da to u sadašnjim odnosima nije moguće. Dodik im kaže – napravite treći entitet u FBiH, a zna da ni to nije moguće. Znači, i jedni i drugi se na neki način dodvoravamo Hrvatima, a znamo da sad nije moguće rješavati pitanje teritorijalne reorganizacije.  Nataša Krsman (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku