hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Sanader odlazi zbog sugestije ljekara

Sulejman Tihić: Sanader odlazi zbog sugestije ljekara

02 Jula
14:47 2009

Predstavnici vodećih bh. stranaka jedinstveni su u ocjeni da je povlačenje hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a te zemlje Ive Sanadera iz politike veliko iznenađenje i "šokantan događaj za cijeli region".
Taktički potez
Čelnik HDZBiH Dragan Čović kazao je za "Avaz" da je Sanaderovom ostavkom "vidno oslabljena politika izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj". Prema njemu, evropski put Hrvatske ne može biti ugrožen, ali će region sigurno trpjeti.   – On je rijetka osoba koja stvarno može upravljati Hrvatskom, najmoćniji čovjek u toj zemlji i regionu. Bio je pravi brend. Suvereno je vladao godinama. Pitanje je može li upravljati iz sjene. Očekivao sam da se na predstojećem saboru pokaže snaga HDZ-a Hrvatske, ali… Mislim da HDZ nakon njegovog odlaska nema pravog kandidata za predsjednika stranke, odnosno državnog premijera – rekao je Čović, koji sumnja da je ostavka taktički potez pred kandidaturu Sanadera za predsjednika Hrvatske. Da se radi o velikom obratu, kaže Čović, potvrđuje i činjenica da mu je Sanader na ručku prije nekoliko dana rekao da je "premlad za mirovinu". Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar istakao je da je Sanaderova ostavka potpuno neočekivana. Vjeruje da neće biti posljedica po region i da će Sanaderova politika biti nastavljena u Hrvatskoj.Lider SDA Sulejman Tihić informaciju o Sanaderovoj ostavci dobio je jučer od Šemse Tankovića, predsjednika SDA Hrvatske. – Sanader ga je o svojoj ostavci obavijestio s obzirom na to da je koalicioni partner. On mu je rekao da se povlači iz politike na sugestiju ljekara te da ne može nastaviti ovim ritmom – kazao nam je Tihić, koji će narednog vikenda biti gost Sabora HDZ-a Hrvatske.
 Skrivanje krize
Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić uvjeren je da se neki od razloga za Sanaderovu ostavku zasigurno kriju i u teškoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, koja se još duboko skriva. – Propala je i evropska politika koju je kreirao Sanader. No, ne vidim nekoga ko može zamijeniti Sanadera na mjestu predsjednika Vlade RH. Za to kapacitet nema Jadranka Kosor, ali ni neko drugi. Situacija unutar Hrvatske može odrediti položaj ostalog dijela Balkana. Politika Hrvatske uticat će na evropski put zemalja regiona. Ako Hrvatska bude zastala, ubrzat će se evropski put BiH, Crne Gore i Srbije – rekao je Vasić, koji očekuje da će se naš zapadni susjed sada više okrenuti integracijama zemalja regiona. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku