hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Nećemo dopustiti da nas Čović ucjenjuje

Sulejman Tihić : Nećemo dopustiti da nas Čović ucjenjuje

09 Oktobra
19:41 2010

Lider SDA Sulejman Tihić smatra kako su one stranke i lideri, koji su bježali od odgovornosti za teško stanje u zemlji, kažnjeni na izborima. Tihić u intervjuu za naš list kaže da bi više volio u vlasti HDZ 1990. nego HDZ BiH, ali poručuje kako se mora poštovati većinska volja nekoga naroda. Predsjednik SDA još jednom poručuje kako suradnje s Fahrudinom Radončićem neće biti.

Mora se priznati kako ste odgovorno branili rad svojih ministara i priznali odgovornost dužnosnika SDA za teško stanje u BiH. Neki su bježali od odgovornosti pa su na izborima i kažnjeni?

– Imajući u vidu sve okolnosti u funkcioniranju vlasti u protekle 4 godine, činjenicu da su nas svi napadali u izbornoj kampanji, da se u javnosti stvarala percepcija da je SDA odgovorna za sve slabosti te da nismo imali niti jedan medij koji je objektivno pratio i ocjenjivao naš rad, nego su nas uglavnom napadali, možemo biti zadovoljni izbornim rezultatima. Ostvarili smo najveći dio naših predviđanja. Tu mislim na izbor člana Predsjedništva BiH i na mandate u parlamentima na svim razinama. U biti, meni je drago da je javnost prepoznala jednu ozbiljnu, odgovornu i umjerenu politiku. To zna biti često rizično i može naići na nerazumijevanje, tim prije što su neki, dobro poznati mediji, namjerno iskrivljavali moje izjave, primjerice o Dobrovoljačkoj ulici, o posjetu Beogradu, prudskom procesu, Ganiću itd. Vadili su iz konteksta neke moje riječi. Pokazalo se, na sreću, da na duže staze odgovorna i umjerena politika daje rezultate. Nositelja neodgovorne politike sada nema na političkoj sceni.

Pretpostavljam da aludirate na Stranku za BiH, koja je ostvarila loš rezultat. I Čovićev HDZ BiH je bio dio vlasti u Federaciji, ali nije “kažnjen” za loš rad Vlade, dapače debelo je nagrađen od birača?

– Vidite, to je stvar percepcije biračkoga tijela. U mnogome ovisi o tomu i kako su mediji predstavili rad HDZ-a BiH. Oni nisu doživjeli u svojim medijima intenzitet kritika kao SDA. Građani su tako glasovali i doista je HDZ BiH ostvario bolji rezultat, makar nemaju člana Predsjedništva BiH. Pobjeda Bakira Izetbegovića je i moja pobjeda.

Bošnjaci su dominantno izglasali Željka Komšića, međutim, neki lideri kažu kako su to Bošnjaci zapravo uradili iz straha od hrvatsko-srpske koalicije, a nakon sporazuma Čović – Dodik ?

– Nije to sigurno prevagnulo. Komšićev izbor je rezultat SDP-a. Mi s tim nemamo apsolutno ništa. Činjenica je da postoji jedna pozitivna percepcija kod Bošnjaka spram Željka Komšića. On je “zlatni ljiljan” i cijeni se njegov odnos spram države BiH. Ali, ako već govorimo o glasovanju Bošnjaka za Komšića, moram ukazati na činjenicu kako su i Srbi, nakon sporazuma Čović – Dodik, glasovali za Borjanu Krišto. Kako to da ta činjenica ne smeta onima koji se žale zbog toga što su Bošnjaci dali svoj glas za Komšića. Za mene osobno to i ne mora biti nedostatak i nadam se kako će doći vrijeme da bude prednost da, recimo, Tihić dobije glasove i od Hrvata i Srba i da mu to ne zamjere Bošnjaci, odnosno da to ne bude nikakva izdaja.  

Neki će uz važnost prolaska Izetbegovića u državno Predsjedništvo apostrofirati i jačanje jedinstva SDA?

– Ne želim biti neskroman, ali ja sam osobno povukao potez za koji sam tada procijenio da je vrlo važan za jedinstvo SDA. Kandidirao sam Bakira Izetbegovića za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, dakle moga protukandidata na 5. kongresu stranke. To je sigurno ojačalo unutarnju strukturu stranke i bili smo jedinstveni u kampanji. Svi su od najniže do najviše razine agitirali i govorili: Glasujte za SDA i za Bakira Izetbegovića. Samo s tim jedinstvom mogli smo i dobili smo člana Predsjedništva BiH, za razliku od 2006. godine kada je bila priča: Glasujte za SDA i Harisa Silajdžića. I ovoga puta su zlobnici govorili kako Sulejman Tihić navodno nije iskren i želi samo ‘potrošiti’ Izetbegovića. To im nije uspjelo jer se ta iskrena potpora i jedinstvo manifestiralo u kampanji. Pa, da ja nisam bio iskren, kandidirao bih sebe, a ne Bakira.

Formiranje vlasti će biti komplicirano. Mnogo je uvjetovanja i ucjena. SBiH i HDZ 1990. nemaju više toliko parlamentarne snage. Je li realno okupljanje stranaka na temeljima oživljavanja “travanjskoga paketa” ustavnih promjena. Navodno, to želi i međunarodna zajednica i raduje se uspjehu SDP-a?

– Mislim da odgovornost za formiranje vlasti snose stranke koje su dobile najveće povjerenje naroda i građana. To su SNSD i SDP i nema sumnje kako je i SDA spremna preuzeti i svoj dio odgovornosti i mi ćemo sigurno biti dio rješenja i pomoći ćemo da se vlast što prije konstituira. To je i odgovornost prema građanima, ali i zbog teških problema koji nas čekaju i koje moramo rješavati. Što se tiče međunarodne zajednice, nema ona što željeti, birači su dali glas SDP-u. Bolje je i za ustavnu reformu ako imamo jake stranke.

Budite konkretni. Vi ste osobno govorili da biste u Vladi FBiH željeli ministre iz HDZ-a 1990. Ne želite suradnju s Fahrudinom Radončićem, dok Milorad Dodik ne želi niti čuti za SDP kao dio državne vlasti. Kako to posložiti?

– Svi mi, bez obzira što smo izjavljivali u kampanji, moramo poštivati volju birača i uvijek moramo voditi računa o ustavnim odredbama. Većina, dakle, u sebi mora sadržavati i etničku i entitetsku većinu. Prema tome, jako je teško formirati vlast, a da u njoj ne bude, primjerice, SNSD-a ili SDP-a. Oni moraju biti u vlasti. Mislim kako i Dodik ima svoju odgovornost za formiranje vlasti. Ali, i bez SDA se teško može formirati vlast, makar je to teorijski svakako moguće. Načelno, ja zagovaram vlast od velikih stranaka koje imaju političku snagu. Čekaju nas složeni politički procesi. Evo, bit ću otvoren i konkretan. Po meni, u FBiH glavne stranke u vlasti moraju biti SDA i SDP. Od hrvatskih stranaka, objektivno, HDZ BiH je dobio najveću potporu birača, međutim, Dragan Čović mora znati da ne može nikoga ucjenjivati. On nije u poziciji ucjenjivati SDP i SDA pričama o Mostaru kao stolnome gradu, “trećem entitetu”, itd. Ako s tom retorikom i politikom nastavi, sigurno neće imati partnera u SDA. Ja to mogu već sada kazati i bit ćemo prisiljeni tražiti izlaz u drugoj opciji.

Ako aludirate na HDZ 1990. i HSP, oni možda nemaju dovoljno moći u Parlamentu FBiH?

– Imaju oni dovoljno parlamentarne snage da se može konstituirati vlast u Federaciji. Pogledajte rezultate izbora pa ćete vidjeti da oni i nisu tako drastično manji od HDZ-a BiH. Moja je obveza u prvom redu razgovarati s HDZ-om BiH jer je ipak dobio najveću potporu glasača.

Vaš se koalicijski partner Zlatko Lagumdžija, tako je kazao, opredijelio za uređenje Federacije. Od nje želi napraviti bolji dio BiH koji bi urušio RS. Koliko je poznato, SDA želi djelovati u cijeloj BiH. Kako ćete onda zajedno vladati?

– Moramo istim intenzitetom raditi na formiranju vlasti i u županijama i u Federaciji i na razini države. To je naša obveza prema biračima. Najlakše se svađati, treba tražiti kompromis.

Radije u oporbu nego s Radončićem

Kako biste reagirali ako, primjerice, Čović i Dodik zatraže od Vas da popustite i dopustite da i Radončićev SBB bude dio državne Vlade?
– Mi nećemo sudjelovati u bilo kakvim razgovorima u kojima bi dio parlamentarne većine bila stranka Fahrudina Radončića pa taman SDA otišla i u oporbu. 

Antun Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku