hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić najavljuje : U novoj koaliciji SDA, SBB, dva HDZ-a, SDS i SNSD

Sulejman Tihić najavljuje : U novoj koaliciji SDA, SBB, dva HDZ-a, SDS i SNSD

17 Jula
04:54 2013

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je u intervjuu za Dnevnik TV1 najavio novu parlamentarnu većinu na drľavnom nivou koju bi činile SDA, SBB, dva HDZ-a, SDS i SNSD. Tihić je izričit da u novoj većini na drľavnom nivou nema mjesta za SDP kojem se zahvalio što je izglasao sve ono što je dogovoreno u Prudu. Tihić je najavio i da bi moglo doći do rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, nakon imenovanja sudija Ustavnog suda FBIH, a u tom pogledu vidi dvije moguće kombinacije. Najavio je i susret sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.Tihić za TV1 kaľe da je Predsjedništvo SDA razmatralo situaciju u BiH te izrazilo nezadovoljstvo ukupnim stanjem u drľavi te njenim zaostajanjem na putu ka EU i NATO-u. Posebno je izraľeno nezadovoljstvo nefunkcionisanjem i neradom Vlade FBIH koja uglavnom radi hitne ili telefonske sjednice. Zaključno je , kaľe Tihić, da SDA treba da zauzme, bez obzira što je opozicija, i prđe u aktivniju poziciju.
 
“U tom kontekstu ja sam krenuo u određene razgovore prvenstveno da bi deblokirali procese aplikacije za kandidatski status BiH u EU i MAP program za NATO. Počeo sam razgovore sa Draganom Čovićem, formirali smo timove koji će da rade u pravcu iznalaľenja rješenja, postavili rokove i nadamo se da ćemo uspjeti postići dogovor“, kaľe Tihić. Tihić ne isključuje mogućnost da se SDA vrati u vlast na drľavnom nivou, ali pod uvjetom da se prethodno postigne dogovor oko nekih najvaľnijih pitanja.Na pitanje „Koji je to minimum dogovorenih rješenja da bi SDA ušla u vlast“, Tihić odgovara:  “Mi ne ľelimo da pod svaku cijenu uđemo u vlast, u to blato koje je napravila aktuelna koalicija na čelu sa SDP-om. Ukoliko postignemo dogovor oko rješenja presude Sejdić-Finci i vojne imovine kao uvjeta za MAP program, onda bi SDA bila spremna da uđe u vlast“. Na optuľbe da SDA reaktivira dogovor iz Pruda, Tihić odgovara da se radi o zamjeni teza, te se zahvalio SDP-u što je izglasao sve što je u Prudu dogovoreno.  „SDP je glasao za amandman o Distriktu Brčko. To je dogovoreno u prudskom procesu. SDP je glasao za Zakon o popisu stanovništva, čiji principi su također dogovoreni u prudskom procesu. SDP je potpisao Sporazum u Banja Luci o vojnoj imovini, čiji principi su također dogovoreni u prudskom procesu.

Prema tome ne vidim razloga da neko plaši ljude prudskim procesom kada je implementirano sve što je tamo dogovoreno, a implementirali su ga i oni koji su kritikovali prudski proces“, kaľe Tihić. Govoreći o eventualnoj novoj koaliciji na drľavnom nivou, prvi čovjek SDA kaľe da u novoj koaliciji nema mjesta za SDP jer je , po njegovim riječima, SDP „upropastio sve što je dotakao“  te zbog sporazuma koji su napravljeni na štetu drľave. U tom kontekstu Tihić je posebno naglasio  Zakon o sukobu koji je kritikovala i međunarodna zajednica, te pripremu izmjena Izbornog zakona i Zakon o Tuľilaštvu. „Da ne govorimo u Federaciji BiH šta su sve uradili, katastrofu. Sve firme koje oni kontrolišu jako loše posluju. Elektroprivreda BiH nema nikakve investicije tri godine. Autoceste FBIH troše samo ono što je prethodna vlast osigurala i one programe koji su ranije obezbijeđeni, nema novih sredstava, zaključuju ugovore mimo zakona bez odluka Nadzornog odbora, bez finansijskog pokrića. Da ne govorim o problemu Aerodroma koji je bio uspješna firma, a sada posluje sa gubicima. Pitanje Elektroprijenosa, BH Gasa, Željeznica – upropastili su Željeznice FBIH zbog toga što im se nije sviđao diektor iz SDA. Pokušavaju Telekom i Poštu isto tako na neki način obezvrijediti. Hoće da prodaju Fabriku duhana Sarajevo.  Sve čine da jedina Fabrika duhana u BiH koja je ostala, tvornice duhana u Banja Luci više nema, nema je u Mostaru, mi smo sačuvali ovu u Sarajevu, oni ľele da je prodaju zajedno sa Lijanovićem.

Pokušavaju i tu jednu uspješnu firmu, koja zapošljava 300 radnika da prodaju, a kasnije bi taj kupac, eventualno Tvornica duhana Rovinj koja se spominje kao mogući kupac, 2-3 godine radila i onda zatvorila“, kaľe Tihić. Novu koaliciju na drľavnom nivou bi po Tihićevim riječima sačinjavale stranke koje imaju izborni legitimitet. „Iz Republike Srpske to su SNSD i SDS, stranke koje odraľavaju volju hrvatskog naroda to su HDZ BiH i HDZ 1990, i svakako tu je Savez za bolju budućnost“, riječi su Tihića. Na pitanje hoće li uskoro doći do sastanka SDA i SBB-a na najvišem stranačkom nivou Tihić odgovara da su na tijelima SDA raspravljali i o tom pitanju i da je SDA već krenula u tom pravcu razgovora i dogovora na niľim nivoima. „Doći će sigurno vrijeme i kada ćemo razgovarati na nivou predsjednika stranaka. Sada imamo kontakte između potpredsjednika i jedne i druge stranke“, kaľe Tihić.Tihić najavljuje i da bi na federalnom nivou vlasti moglo doći do novih parlamentarnih većina i novih partnerstava. „Mi očekujemo da će u četvrtak biti izabran sudija Ustavnog suda FBIH, da će biti deblokiran rad Ustavnog suda te će na određeni način biti omogućeno donošenje odluke o vitalnom nacionalnom interesu koji je Klub Bošnjaka pokrenuo. Za očekivati je da će odluka o razriješenju Vlade Federacije BiH, odnosno o prihvatanju ostavke stupiti na snagu. Tada se kreće od početka, prave se dogovori. Hoće li SDA biti ta koja će napraviti dogovor sa hrvatskim strankama i nekom bošnjačkom strankom, ili će to napraviti SDP, vrijeme će pokazati. I ove razgovore koje mi sada vodimo, između ostalog, su i u očekivanju jedne takve situacije“, kaľe Tihić za TV1. (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku