hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Ili dogovor lidera, ili vanredni izbori

Sulejman Tihić : Ili dogovor lidera, ili vanredni izbori

22 Oktobra
19:43 2011

Savjet ministara BiH ne može biti formiran jer dva HDZ-a insistiraju na rekonstrukciji Vlade FBiH i time tek sad pristaju na ponudu OHR-a iz marta ove godine, pa je jedna od alternativa i organizovanje vanrednih izbora u BiH poslije Nove godine. Kazao je ovo u intervjuu za "Nezavinse novine" Sulejman Tihić, predsjednik SDA, koji tvrdi da je HDZ-ovima na posljednjem sastanku u Brčkom ponuđeno i više nego što su tražili, dok su SDP i SDA pristale na ponudu stranaka iz RS.

"Ponašanje HDZ-a je prevršilo mjeru. Sad su spremni da u Vladi FBiH daju jedno hrvatsko ministarstvo SDP-u. OHR je za Vijeće ministara predlagao jednog ministra i predsjedavajućeg, a sad im dajemo dva ministra i oni ni to neće", kaže Tihić i dodaje da je on popustio na Ministarstvu finansija BiH da bi SDP-u pripalo mjesto ministra inostranih poslova BiH. Poručuje da funkcioneri SDA nisu za svađu sa RS i neće da preuzmu retoriku Harisa Silajdžića, ali neće ni dozvoliti vrijeđenje Bošnjaka u BiH.

NN: Kada očekujete da će biti formiran Savjet ministara BiH?

TIHIĆ: Danas sam manje optimista nego što sam bio prije Brčkog, jer je HDZ odbio ponudu koja je značila ispunjavanje svih njihovih zahtjeva kada je u pitanju sastav Vijeća ministara i kad su dobili i predsjedavajućeg i dva ministra. Neko svjetlo u tunelu predstavlja realna mogućnost formiranja kantonalnih vlasti u SBK i HNK, što može biti poticaj za uspostavu vlasti na nivou države. Međutim, istovremeno uvjetovanje formiranja vlasti rekonstrukcijom federalne vlade opet nas vraća na ovu poziciju, zbog čega sam manje optimista.

NN: Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka s Vama u Mostaru izjavio da rekonstrukcija Vlade FBiH nije uslov.

TIHIĆ: Nije prethodni, ali jeste naknadni uslov. Otprilike, gospodin Čović, sa prdsjednikom HDZ 1990 Božom Ljubićem traži da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, a i ja, damo obećanje da ćemo u narednih mjesec-dva izvršiti rekonstrukciju Vlade FBiH.

NN: Šta to sada znači za formiranje Savjeta ministara? Da li ćete se dogovoriti ili će se u tehničkom mandatu nastaviti do sljedećih izbora?

TIHIĆ: Sve je moguće, ali je mala vjerovatnoća da će Vijeće ministara dočekati sljedeće izbore u tehničkom mandatu. Ukoliko do Nove godine ne formiramo Vijeće ministara, tada bi već trebalo razmišljati o vanrednim izborima. Mogućnst vanrednih ili pak prijevremenih izbora nije predviđena u zakonu i to bi se moralo riješiti kao prethodno pitanje.

NN: Da li bi to dodatno zakomplikovalo stanje i očekujete li drugačije izborne rezultate?

TIHIĆ: Odmah da naglasim da ja nisam zagovornik ni prijevremenih ni vanrednih izbora, ali smo pod pritiskom, i ja lično, jer duže od godinu nemamo vlasti. Građanima smo svi krivi. Ne mislim da bi novi izbori bitno promijenili političke odnose u parlamentu. Ne znam šta je treće rješenje kada nemamo vlasti, a vanredni izbori ne daju nadu za drugačiju parlamentarnu većinu.

NN: Da li su SDA i SDP odgovorni što u Brčkom nisu pristali na pravo prvog izbora i ustupke koje su tada ponudile stranke iz RS?

TIHIĆ: Pa, mi smo to prihvatili, ali nije HDZ. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ponudio je dvije varijante, jedna je sa četiri ministarstva u kojima nema ministra vanjskih poslova, a druga je varijanta sa tri u kojima je to ministarstvo. Ja sam tada predložio da među ova četiri bude i ministar vanjskih poslova, a da strana iz RS izabere tri jaka ministarstva. I to je prihvaćeno, to je prihvatio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Onda smo mi dobili MVP i tri relativno manje važna ministarstva, a stranke iz RS su dobile tri jaka ministarstva.

NN: Kakva je bila konačna raspodjela resora?

TIHIĆ: HDZ-ovi su dobili predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra pravde, te ljudskih prava i izbjeglica. SDA i SDP su dobili ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti, prometa i komunikacija, te ministarstvo odbrane. Stranke iz RS dobile su ministarstva finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te civilnih poslova. Kad smo ušli u fazu rasporeda zamjenika i čelnih pozicija institucija BiH, tu je HDZ rekao da se ne slaže da SDP dobije jednog zamjenika ministra i jednu trećinu rukovodećih hrvatskih pozicija u bh. institucijama. Pošto sve to mora biti riješeno u jednom paketu, i ministri i zamjenici, dogovor je propao.

NN: Jeste li otišli predaleko u dijeljenju pozicija, jer postoje konkursi za sve rukovodeće pozicije i način njihovog izbora u Savjetu ministara?

TIHIĆ: Imamo Ustav BiH koji taj etnički element izuzetno uvažava od konstitutivnosti pa nadalje. U tim agencijama treba biti zastupljen etnički raspored. To ne znači da je sada stranka dogovorila da će direktor biti taj i taj, nego neko iz konstitutivnih naroda, a poštovaće se procedura konkursa.

NN: Zašto se stalno govori o programu, a svi dogovori zapnu na pozicijama?

TIHIĆ: Svaka vlada, kad se formira, mora imati program. Kod nas je to manje zastupljeno u političkim razgovorima, više se govori o raspodjeli pozicija. To su naše specifičnosti. Čak i one stranke kojima su puna usta priče o programu dođu u situaciju da vode razgovore samo o tome ko će dobiti funkciju predsjedavajućeg ili ministra vanjskih poslova, a onda se već nekako lakše dogovaraju te ostale pozicije. Imali smo u ovom sazivu stalna preglasavanja Bošnjaka u Vijeću ministara, posebno kod imenovanja, pa smo, umjesto proporcije, došli na paritet u državnim institucijama. Zato se sada insistira da se napravi dogovor, jer možemo doći u situaciju da SNSD i HDZ opet preglasavaju.

NN: Provodi li se programska platforma i kakvi su međusobni odnosi četiri stranke koje su je potpisale?

TIHIĆ: Odnosi među strankama su relativno dobri. Naravno, postoje i razlike koje dogovorom prevazilazimo. Još nije bilo takvih razlika zbog čega bismo različito glasali u Vladi FBiH. Programska platforma napravljena je za četiri godine i potrebno je vrijeme da se realizuje. Ova vlada nije mogla da djeluje ni kroz ranije planirani budžet onako kako je zamislila, ali nadam se da će se ispuniti svi ciljevi koji su zacrtani.

NN: Je li programska platforma važi samo za FBiH, jer sve stranke koje su je potpisale nisu u igri za vlast na niovu BiH?

TIHIĆ: To je programska platforma i nje se na državnom nivou mogu pridržavati SDA i SDP. I druge stranke imaju svoj program djelovanja. Svi smo svjesni da nijedna platforma neće proći u cijelosti i tu se mora naći kompromis među strankama. Može se naći zajednički imenitelj, bez obzira kako ovo sada razjedinjeno zvuči. Možemo naći zajedničke stvari koje su svima prihvatljive.

NN: Uvijek potencirate zajednički imenitelj, imate li sagovornike za takvu računicu?

TIHIĆ: Pa, nemam baš neke otvorene sagovornike, ali kada se dođe i sjedne razgovarati, nađu se i zajednički imenitelji. Problem je što se ne razgovara već se poruke šalju putem medija. Kad se priča, neke razlike nisu tako velike. Trebalo bi bar da utvrdimo neku dinamiku i vrijeme da bude završeno bar ono što je obaveza prema EU. Znate, SDA je u mnogim stvarima popustila zarad rješenja, pa i sada u Brčkom. Nikada nismo imali ministra finansija ni u FBiH ni u BiH i SDA je za to mjesto zainteresovana, ali sam pristao na ponuđeni dogovor. Bilo mi je važno da SDP uđe u vlast i dobije tu poziciju ministra vanjskih poslova i da HDZ dobije sve tri hrvatske pozicije. Čak je srpska strana predlagala da HDZ dobije predsjedavajućeg, jednog ministra Hrvata i jednog iz ostalih. Bio sam za to da im se daju oba ministarska mjesta. Sve činim da dođe do kompromisa i pomislim i da sam išao na štetu SDA. Umorio sam se od posredovanja, putovanja od jednog do drugog i ne računam ko je kome prvi došao. Svi se ponašaju po principu "ako hoće po mome, ako neće – nema veze". Ovo zadnje ponašanje HDZ-a prešlo je mjeru. Ovo što nam sad nudi HDZ za rekonstrukciju Vlade FBiH oni su dobili još u martu, kad smo razgovarali u OHR-u. Što nisu tada pristali, ne bismo imali ove probleme. Sad su spremni da daju u Vladi jedno hrvatsko ministarstvo SDP-u. OHR je za Vijeće ministara predlagao jednog ministra i predsjedavajućeg, a sad im dajemo dva ministra i oni ni to neće. Problem je za njih u FBiH, nije toliko ni trećina rukovodnih funkcija u bh. institucijama, ali hoće obećanje za rekonstrukciju Vlade FBiH i to su nam jasno rekli na sastanku u Brčkom, to nije pretpostavka.

NN: Jeste li zadovoljni radom Vlade FBiH?

TIHIĆ: Uglavnom jesam. Veoma je važno da nema preglasavanja. Možda se moglo više uraditi na javnim radovima i infrastrukturi, ali je trebalo vremena i za uhodavanja novih ministra.

NN: Potpredsjendik SDA Šemsudin Mehmedović javno je saopštio da je nezadovoljan jer se ova vlada bavi samo kadrovima?

TIHIĆ: Mi smo demokratska stranka, u kojoj ne moraju svi isto misliti, može on svoje mišljenje iznijeti javno, ali bolje da ga je prije toga iznio u organima stranke. Kao što rekoh, uglavnom sam zadovoljan radom Vlade, a može i bolje.

NN: Da li su u svim kantonalnim organizacijama SDA zadovoljni saradnjom sa SDP-om ili ima otpora prema ovoj koaliciji?

TIHIĆ: Dugo su SDP i SDA bili politički protivnici, jedni na vlasti, a drugi u opoziciji i obrnuto. Treba jedno vrijeme da se ti ljudi naviknu da sarađuju. Nije bilo problema kada je donesena odluka o koaliciji i mislim da je SDP imao više problema s tim od nas. Naši se ministri privikavaju i sve bolje i bolje sarađuju.

NN: Zašto premijeri FBiH iz SDA nisu koristili autobuse za prevoz Vlade na sjednice u drugim kantonima? Jesu li svrsishodne ovakve posjete i uštede?

TIHIĆ: SDP ima malo te demagoške sklonosti… Bitno je šta će Vlada uraditi i kakav će biti rezultat sjednice. Ima nekih podijeljenih nadležnosti pa je neophono sastajati se sa kantonalnim vladama. Mada, sve se to može obaviti i iz Sarajeva ali, eto, oni su tako odlučili.

NN: Kako Vam izgleda kad vidite snimke Vlade koja putuje autobusom?

TIHIĆ: Pa, tako… zanimljivo. Nasmijem se malo.

NN: Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, a i Vi ste reagovali na neke njegove izjave. Šta je osnovni razlog za nerazumijevanje na relaciji Banjaluka – Sarajevo?

TIHIĆ: Već duže vrijeme Dodik ima jednu retoriku koja je ostala iz perioda i relacija sa Harisom Silajdžićem. Ja sam se lično uvijek suzdržavao da ne odgovaram na takvu retoriku, jer mislim da on to čini zbog stranačkih intersa i javnog mnjenja u RS, a nekada i zbog izborne atmosfere. No, zadnji intervju koji je dao za Radio Slobodna Evropa prešao je svaku mjeru, jer govori da Bošnjaci grade svoj identitet na štetu identiteta drugih naroda. To nije tačno, jer smatram da su Bošnjaci žrtve velikosrpskih i velikohrvatskih politika, što je potvrđeno i u haškim sudovima. Na to se moralo reagovati, jer osporava BiH, koja je trajna, istorijska, geografska i politička kategorija, a entiteti su, najblaže rečeno, nastali kao posljedica ratnih sukoba. BiH teško funkcioniše zbog entiteta i raspodjele nadležnosti. Reagovao sam i ja, a i gospodin Izetbegović. Mi ne želimo da na ovoj strani zamijenimo Silajdžića i nastavimo s tom retorikom, ne želimo da se svađamo nego da sa Dodikom i svima iz RS razgovaramo i rješavamo probleme. Kada govri uvredljivo o Bošnjacima, kao sada, moramo reagovati.

NN: Koliko smirivanju atmosfere doprinosi aktuelizovanje tužbe protiv Srbije?

TIHIĆ: Tužba BiH protiv Srbije je i političko i pravno pitanje pa to tako treba i posmatrati. Vrijeme je da se okrenemo razgovorima unutar BiH i konkretnim stvarima da rješavamo tehničke probleme. Treba da se okrenemo i konkretnim problemima i otvorimo razgovore sa susjedima po pitanjima granica, korišćenje prirodnih potencijala od Buškog jezera do Drine, a tužba i druga slična pitanja su nešto sasvim drugo.

NN: Revizorski izvještaji su pokazali da mnogobrojne institucije BiH enormno troše, a efekti rada su upitni. Treba li tolika administracija na nivou BiH?

TIHIĆ: Treba prvo vidjeti zašto neke institucije ne postižu rezultate. Često oni koji kritikuju postojanje tih institucija ne čine ništa da bolje rade. Ne želim da govorim napamet, ali to treba dobro analizirati. Nije tabu tema to kako postojeće institucije BiH rade, kao ni da li nam trebaju neke nove. Odgovornost je na Vijeću ministara koje usvaja izvještaje o radu i resorna ministarstva treba da uđu u analizu rada svojih institucija, a parlamentarci često iznose primjedbe.

Najljepše u RS

NN: Kako se Vi osjećate u BiH, jeste li zadovoljni?

TIHIĆ: U političkom smislu nisam zadovoljan, zabrinut sam. Nekada me stid hodati ulicom kad pomislim šta će taj svijet reći, jer se stvara i u medijima negativna slika o političarima i poistovjećivanje svih, i koji rade i koji ne rade. To zabrinjava. Kao običan građanin osjećam se komotno gdje god dođem, osjećam se sigurno u svakom kutku BiH. Normalno, najljepše mi je u mom Bosanskom Šamcu… u Republici Srpskoj (smijeh). Već vidim da će vam ovo biti naslov teksta.

Skupa administracija

NN: Rekli ste i da je FBiH komplikovano uređena. Kako to promijeniti?

TIHIĆ: Ova država počiva na dva osnovna sporazuma, Vašingtonski za FBiH i Dejtonski za BiH. To je složena i komplikovana, a i nefunkcinonalna struktura. Za državu se vidi da je nefunkcionalna, a koliko je skupa, nisam siguran kad vidimo koliko košta u entitetima. FBiH ima budžet 1,6 milijardi, pa kantoni toliko, pa je to već više od tri milijarde, a uz opštine četiri milijarde KM. Država troši oko 900 miliona KM, a ni toliko ne treba trošiti ako nema opravdanja. Na državi su moguće manje uštede, a od ove četiri milijarde može se mnogo više uštedjeti. Kako sada riješiti FBiH, jedna je šira elaboracija, ali postoje dvije varijante, od smanjenja broja kantona, do toga da idemo samo na općine. Svaka promjena strukture zadire u ustave entiteta i države. Ne znam kad bi se ta priča uopšte mogla otvoriti kada nismo formirali vlast ni u nekim kantonima, pa čak ni u Livanjskom, gdje je su samo HDZ-ovi pobjednici. Nemamo vlast u tri kantona godinu od izbora, imamo bitne razlike kada je u pitanju federalna vlada i nema državne vlasti. I u ovako komplikovanoj organizaciji FBiH ipak dobro stoji ekonomski i ima veći industrijski rast od RS. Mi nismo time zadovoljni i treba da se radujemo kada u RS napreduju, kada se otvaraju novi pogoni u Rafineriji nafte Brod i slično. Uz sve probleme koje imamo i razaranja koja su bila, naše su penzije bolje nego u  Bugarskoj ili Rumuniji, koje su u EU.  Nataša Krsman (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku