hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Dolazim u Beograd na poziv Borisa Tadića

Sulejman Tihić : Dolazim u Beograd na poziv Borisa Tadića

07 Aprila
04:36 2010

Na dan kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, predsjednik Boris Tadić mi je telefonirao i pozvao me da dođem u posjetu Beogradu. Prihvatio sam poziv i najvjerovatnije ću u maju realizovati tu ideju – najavljuje Sulejman Tihić, predsiednik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, najuticajnije bošnjačke stranke u BiH, piše Danas.

Kako komentarišete nedavno usvajanje srebreničke Deklaracije u srpskom parlamentu?

– Smatramo da je Deklaracija važan korak u suočavanju s prošlošću, odnosno sa istinom koja se dogodila u Srebrenici. Tamo se dogodio genocid i mislim da to postaje sve jasnije, kako građanima Srbije tako i građanima u Republici Srpskoj. Donošenje Deklaracije o Srebrenici je važan korak u suočavanju Srbije sa istinom o ratu u cijeloj BiH. To će pozitivno uticati i na javno mnjenje i vlasti Republike Srpske, kako bi se jedna slična deklaracija donijela i u parlamentu BiH. Mislim da je to i jedan važan korak ka poboljšanju odnosa Sarajeva i Beograda, odnosno ka unapređenju saradnje dvije zemlje.

Da li imate razumijevanje za kompromisno rješenje srpske vladajuće koalicije o odsustvu termina genocid u tekstu Deklaracije, uz pominjanje presude Međunarodnog suda pravde?

– Iako u Deklaraciji nema riječi genocid, spomenuta je presuda Međunarodnog suda u Hagu, a u toj presudi se spominju i riječ genocid i broj žrtava i ko je za sve to odgovoran. To je u Deklaraciji na najbolji način nadomjestilo samu riječ genocid. Čak, mislim da je bolje spomenuti presudu MSP nego upotrebiti samo termin genocid. Dakle, pominjanje presude je sadržajnije i, u tom smislu, zamjena je dobra.

Da li će usvajanje Deklaracije doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa i na koji način?

– Svi znamo da niko ne može vratiti živote ljudi koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Usvajanje Deklaracije uticaće na poboljšanje odnosa BiH i Srbije. Uticaće i na relaksaciju odnosa u parlamentu u BiH.

Da li računate i na pozitivne efekte kada je riječ o RS?

– U Republici Srpskoj imamo promjenu, ali silaznom putanjom. Raspoloženje i svijest o srebreničkom genocidu bila je na mnogo višem nivou 2005. godine, kada je predsjednik bio Dragan Čavić. On je formirao komisiju za istraživanje genocida u Srebrenici, i javno se izvinio. Od 2006. na djelu je politika Milorada Dodika, koji nerijetko negira genocid ili se trudi da maksimalno relativizuje taj događaj. U svakom slučaju, Deklaracija će doprinijeti da pobjede oni koji ne zastupaju stanovišta Milorada Dodika.

Da li znate nešto o ulozi Turske i njenom navodnom uticaju da Sarajevo prihvati Deklaraciju kao akt dobre volje Srbije?

– Turska je odmah po potpisivanju Dejtonskog sporazuma igrala pozitivnu i konstruktivnu ulogu kada je riječ o odnosima zemalja Zapadnog Balkana. Dobrodošle su sve one zemlje koje žele da doprinesu poboljšanju odnosa. Ne znam koliko je Turska uticala na donošenje Deklaracije i njenom prihvatanju u BiH.

Kada bi se moglo očekivati da parlament BiH usvoji dokument kojim bi se odredio prema Srebrenici?

– Stalno se radi na tekstu deklaracije, ali jasno je da nema spremnosti da se usvoji jedan takav dokument dokle god je Milorad Dodik na čelu RS  Snežana Čongradin (Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku