hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Dodik će dovesti u pitanje opstanak Republike Srpske

Sulejman Tihić : Dodik će dovesti u pitanje opstanak Republike Srpske

27 Augusta
13:30 2010
 

Predsjednik SDA u vrlo otvorenom razgovoru za Večernjak govori o izbornim procjenama, formiranju vlasti nakon izbora, odnosu s hrvatskim strankama i prijetnjama odcjepljenjem Republike Srpske

•Nezadovoljni ste ponašanjem Vaših aktualnih koalicijskih partnera. S kim bi SDA nakon izbora mogla formirati novu vlast?

Vjerojatno se ni nama u SDA neće svidjeti oni s kojima ćemo, po izbornom rezultatu i ustavnoj konstrukciji BiH, morati sačinjavati vlast. Isto tako se vjerojatno i mi ne sviđamo nekome drugome, ali ćemo morati zajedno raditi. Izbori određuju koalicije i tko će s kim obnašati vlast. Prošla su vremena kada je jedna stranka mogla držati svu vlast.

•Hoćete li nakon izbora inicirati eventualno potpisivanje nekog sporazuma koji bi jamčio učinkovitiju vladavinu i spriječio situaciju u kojoj stranke na vlasti često djeluju kao oporba?

Otkako je potpisan Daytonski sporazum, mi imamo oporbu unutar vlasti, imamo različite koncepte gledanja na BiH, ali smo uvijek pravili neke nužne daytonske koalicije. I sada će biti slično, ali mi ćemo se truditi kroz potpisivanje sporazuma o partnerskim odnosima definirati neka važna pitanja i to dogovoriti. Naravno, razlike među nama će i dalje postojati, kao što postoje razlike i među svim drugim strankama u BiH.

•Hoće li SDA čime uvjetovati ulazak u vlast i jeste li spremni i na ulogu oporbe nakon izbora?

Nastojat ćemo kroz ove sporazume o partnerskim odnosima, koje sam spomenuo, definirati što više pitanja i tu će biti jedan minimum stvari koje očekujemo da buduća vlast riješi, a ispod kojeg nećemo ići.

•Jeste li već imali razgovore o potpisivanju partnerskih sporazuma?

Ne, to planiramo raditi nakon izbora. Svatko će imati svoje uvjete, pa ćemo u pregovorima pokušati doći do zajedničkih rješenja. Najgore je ako to ne definiramo na vrijeme, pa nam se dogodi da se to odražava na rad institucija vlasti.

•SDA i HDZ BiH su dugo godina imali partnerski odnos koji je bio primjer takve suradnje. U posljednjih godinu dana odnosi između dviju stranaka potpuno su zahladili. Jeste li planirali skori susret s Draganom Čovićem?

Do prekida suradnje je došlo zbog ponašanja HDZ-a BiH, koji je s SNSD-om na državnoj razini, u Vijeću ministara, redovito preglasavao SDA. To je izraženo i kod imenovanja, pa danas imamo veliki debalans na štetu Bošnjaka kada je u pitanju zastupljenost na rukovodećim pozicijama. I druga stvar, HDZ BiH nije se držao dogovora kada je u pitanju federalna Vlada, pa evo, iako je prošlo godinu dana, još nije imenovan kandidat SDA za ministra prostornog uređenja. Na posljednjem sastanku s gospodinom Čovićem dogovorio sam da to imenovanje bude deblokirano, ali eto do danas to nije učinjeno.

•Očito je da je SDA danas bliža HDZ-u 1990 i HSP-u BiH. Hoćete li s njima surađivati prije, a i nakon izbora?

Prema programima i izjavama čelnika tih stranaka, možemo zaključiti da su nam oni danas bliži nego HDZ BiH, čiji su stavovi, pak, znatno bliži SNSD-u.

•Bez suradnje sa SNSD-om, pokazuju sve prognoze, teško će biti formirati vlast nakon izbora. Jeste li Vi spremni na suradnju s Miloradom Dodikom?

Ja sam spreman surađivati sa svima koji imaju izborni legitimitet. S nekima se mora surađivati, jer imaju ili će imati kontrolni paket zastupnika na državnoj razini.

•Što treba biti prioritet nove vlasti, bez obzira koje stranke činile tu vlast?

Kada je u pitanju država, moramo na početku mandata riješiti pitanja funkcioniranja institucija u BiH. To će zahtijevati izmjene Zakona o Vijeću ministara i eventualno Izbornog zakona i nužnu ustavnu reformu, koja bi omogućila da institucije BiH brže i učinkovitije funkcioniraju.

•Je li realno očekivati ustavnu reformu, imajući u vidu da SNSD i druge srpske stranke otvoreno poručuju da nisu zainteresirane za takvo što?

U interesu je i SNSD-a i Republike Srpske da postoji učinkovitija struktura na državnoj razini, jer ako ne funkcionira država kako treba, onda se to odražava i na entitete. Sadašnji stavovi SNSD-a više su rezultat činjenice da se nalazimo u vremenu predizborne kampanje. Uostalom, imate priliku vidjeti da gospodin Dodik često mijenja stavove.

•Nakon odluke Međunarodnog suda pravde vezano uz status Kosova, iz RS-a se čuju najave kako to može utjecati i na pitanje ostanka tog entiteta u Bosni i Hercegovini. Vaš komentar?

Često smo svjedoci istupa dužnosnika iz RS-a koji se pozivaju na tu presudu, smatrajući da im to sutra može poslužiti kao osnova za odcjepljenje RS-a. To je potpuna zamjena teza i može se dogoditi nešto sasvim drugo. Temeljem te presude u sporu Srbija-Kosovo može se pokrenuti pitanje ukidanja Republike Srpske. Kosovo je dobilo neovisnost i napravljen je izuzetak od principa nepovredivosti granica upravo zato što je sustavno, desecima godina, država prema Albancima provodila represiju, protjerivala ih i kršila njihova prava i činila zločine. To je u svojoj presudi istaknuo i Međunarodni sud pravde. Sve to imamo i u RS-u i zato to mogu biti argumenti za ukidanje RS-a. Zato je i Dodiku, i Špiriću i ostalima bolje da šute kako im se ta priča ne bi razbila o glavu. Više ima pravne osnove za ukidanje RS-a, nego za njegovo odcjepljenje.

•Jeste li to nekada kazali nekome od dužnosnika iz RS-a?

Jesam, u neposrednim razgovorima sam ih upozorio na to i na mogućnost da mi, ukoliko nastave inzistirati na toj priči, izađemo u javnost s drugom tezom.

•Što će SDA smatrati svojim izbornim uspjehom? Imate li već neki broj zacrtanih mandata na svim razinama vlasti koji bi za vas, kao stranku bili zadovoljavajući?

Općenito, očekujemo da će SDA zadržati poziciju najjače bosanskohercegovačke stranke, da ćemo biti najjači u županijama s bošnjačkom većinom te da ćemo biti najveća nesrpska stranka u RS-u. Također, očekujemo da će naši kandidati biti izabrani za člana Predsjedništva BiH i dopredsjednika RS-a, a detaljne izborne ciljeve za svaku razinu vlasti utvrdit ćemo na sjednici Predsjedništva SDA već idućeg tjedna.

• Budući da niste kandidat na izborima, jeste li osobno spremni preuzeti neku poziciju nakon izbora?

-Ja sam bio sve što se može biti u ovoj državi i nemam nekih posebnih ambicija. Vjerojatno ću biti na nekoj dužnosti ako se poslože sve kockice, i to na poziciji koja mi je neophodna zbog ovog posla koji radim kao predsjednik stranke. Možda to bude ova, sadašnja dužnost u Domu naroda Parlamenta BiH.  Dejan Jazvić ( Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku