hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Smjena Sadovića je upozorenje drugima

Sulejman Tihić: Smjena Sadovića je upozorenje drugima

24 Jula
06:01 2009

Smjena Tarika Sadovića pokazuje da je SDA pokazala odgovornost za stanje u zemlji, ali je sada vrijeme da i druge stranke pokažu svoju odgovornost, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Sulejman Tihić, predsjednik te stranke.
Pratimo rad
Tihić je nakon sjednice stranačkog vrha u Sarajevu za naš list ocijenio da je Sadovićeva smjena "pozitivan presedan u demokratskoj praksi u BiH". – Ovo je bila prilika da mi prvi pokažemo svoju odgovornost. Pozivam i druge da to učine, jer nije Tarik Sadović najgori ministar u Vijeću ministara BiH. Taman posla! Ima daleko više drugih koji su zaslužili da budu smijenjeni. Ali, ja mogu biti odgovoran samo za dio vlasti koji imam – ističe Tihić. On je odbacio tvrdnje da SDA stoji iza svih prigovora koji su navedeni u obrazloženju za inicijativu za smjenu, koju je poslao Nikoli Špiriću.- Ja sam naveo prigovore određenih institucija, domaćih i stranih i pojedinaca, ali sam na kraju tog dopisa rekao šta stranka misli o svemu tome. Mi smo ih razmotrili i imajući u vidu kredibilitet institucija koje su upućivale primjedbe, njihov značaj i ulogu, donijeli odluku o smjeni. Nismo mi rekli da je Sadović odgovoran za ove propuste za rad državnih institucija – navodi čelnik SDA. Tihić pojašnjava kako nije rekao ni jesu li ti prigovori bili "osnovani ili neosnovani".- Ali, uvažavajući te institucije, tim prije što se sve odrazilo negativno po rad Ministarstva, donijeli smo ovakvu odluku – navodi Tihić. Odgovarajući na pitanje znači li ovo da stranci ili neko drugi vodi kadrovsku politiku, Tihić kaže da se ne radi o tome. – Ovo ne znači da stranci vode kadrovsku politiku u SDA niti su ovo prigovori samo stranaca. To je rezultat naše unutrašnje ocjene rezultata Sadovićevog rada. Ovo je i poruka svim našim nosiocima izvršne vlasti da ćemo mi pratiti njihov rad i da ćemo onda kada ne budemo zadovoljni i kada ne budu imali rezultate iz ovih ili onih razloga, tražiti njihovu ostavku, odnosno smjenu – kaže Tihić.
Zreli za smjenu

On naglašava da je SDA nakon Kongresa obavila promjene na dvije najviše funkcije izvršne vlasti, premijera FBiH i zamjenika premijera BiH. – Mi smo odgovorni i želimo da te institucije dobro rade. Eh sada, zašto druge stranke ne mijenjaju svoje kandidate, to pitajte njih. Ako budu pokrenute procedure za smjenu drugih ministara i mi budemo smatrali da su oni zreli za smjenu, mi ćemo glasati za to – istakao je Tihić.
SBiH ne treba štititi Sadovića
Komentirajući to što je SBiH glasala protiv inicijative za smjenu Sadovića iako je riječ o koalicionom partneru, Tihić kaže kako to pokazuje da se radi o "političkim kalkulantima". – Nekorektno je što su izvrtali činjenice i navode iz pisma te tvrdili nešto drugo. Oni su željeli ovo iskoristiti da bi napadali mene, a nisu imali u vidu opći interes. To je očiti lov u mutnom i ubiranje poena u javnosti da se pokažu, kao, Sadovićevi zaštitnici. Ne trebaju ga oni štititi ni od SDA ni od mene – navodi lider SDA.
Dogovori o imenovanjima
Tihić je još jednom odbacio navode da je tajno dogovorio imenovanje nekih državnih funkcionera s koalicionim partnerima, posebno direktora Direkcije za evropske integracije (DEI).- Nije bilo razgovora u posljednje vrijeme o tome. Ne bih nikada pristao na neke dogovore koji ne uzimaju u obzir da je narušen nacionalni balans na štetu Bošnjaka – kaže Tihić.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku