hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihiæ : Republika Srpska se ne može ukinuti bez njenih predstavnika

Sulejman Tihiæ : Republika Srpska se ne može ukinuti bez njenih predstavnika

01 Juna
20:40 2009

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da pitanje teritorijalne organizacije BiH treba ostaviti za neka druga vremena zato što sada nije realno da bude postignut dogovor o tome i navodi da entitete, pa tako i Republiku Srpsku (RS), niko ne  može ukinuti bez volje njenih političkih predstavnika, što je "dejtonski i legalistički pristup".U intervjuu Srni Tihić, novi – stari predsjednik SDA, ističe da je realno moguće postići dogovor o usklađivanju Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, o definitivnom razrješenju pitanja nadležnosti između države i entiteta, te o stvaranju funkcionalnijih institucija radi bržeg donošenja  odluka.On napominje da je u razgovorima sa političarima iz RS ukazivao na problem zloupotrebe entitetskog glasanja, odnosno na njegovo prekomjerno korištenje.

"Entitesko glasanje se koristilo i kada jeste entitetski interes i kada to nije bio slučaj. Smatram da u okviru ustavne reforme treba da razgovaramo o entitetskom glasanju kao načinu odlučivanja – da to ne bude kočnica normalnom funkcionisanju institucija", ističe Tihić. On vjeruje da će naredni sastanak sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem 14. juna u Banjaluci biti, vjerovatno, posljednji sastanak prudske "trojke" u tom sazivu. "Očekujem da ćemo se na narednom sastanku dogovoriti o sadržaju daljeg nastavka razgovora, kao i o vremenskom okviru kada neke dogovore treba da realizujemo", pojasnio je Tihić i dodao da pitanje državne imovine svakako treba biti u vrhu liste prioriteta.

Prema njegovim riječima, ubrzanje rješavanja pitanja državne imovine sugerisao je i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana u pismu koje je nedavno uputio učesnicima dogovora iz Pruda, s ciljem da se to pitanje riješi do sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji će biti održan 29. i 30 juna u Sarajevu.Tihić ističe da Vlada Srbije poštuje, i to ne samo deklarativno nego i stvarno, teritorijalni suverenitet i integritet BiH. "Predsjednik Boris Tadić rekao je u više navrata da je Srbiji nacionalni interes cjelovita BiH", kaže Tihić. Prema njegovim riječima, sadašnje Predsjedništvo BiH i Savjet ministara, nažalost, nisu iskoristili povoljnu klimu da riješe sporna pitanja između dvije zemlje

"Nisu riješili ni pitanja kao što su sporazum o granicama i imovinsko-pravni odnosi, a kamoli da unaprijede odnose između dvije zemlje iako ima puno prostora za to", istakao je Tihić. Predsjednik SDA smatra da najviše prostora za unapređenje odnosa BiH i Srbije ima u ekonomskom smislu. "Sa Srbijom treba da razvijamo odnose kao cijela država BiH, uz sve uvažavanje činjenice da mogu postojati paralelni odnosi sa entitetima. Odgovornost zbog toga što odnosi Srbije i BiH nisu na daleko višem stepenu vidim u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH", dodao je on. Tihić, takođe, smatra da dobri odnosi sa susjednim zemljama relaksiraju i odnose unutar BiH i olakšavaju rješavanje problema. "Smatram da su dobri regionalni odnosi za nas prva stepenica prema integraciji ka EU", rekao je on.

Lider SDA ističe da novi premijer Federacije BiH (FBiH) treba da bude "neko ko dolazi iz privrede". Govoreći o problemu koji je nastao nakon ostavke predsjednika Vlade FBiH Nedžada Brankovića, Tihić je istakao da ne može reći ime kandidata za novog premijera, jer obavlja razgovore sa više osoba.Tihić je pojasnio da je "predlaganje imena kandidata za premijera pravo SDA, u skladu sa koalicionim sporazumom, te da će – kada bude definitivno imao ime – prvo obavijestiti koalicione partnere".

On je napomenuo da je Ustav FBiH nedorečen u smislu da li sa Brankovićem pada i ostatak Vlade FBiH. "Ustav FBiH može da tumači onaj ko ga je donio, a to je Parlament FBiH. Očekujemo da ove sedmice Ustavno-prava i Zakonodavno-pravna komisija Parlamenta FBiH daju tumačenje, a nakon toga će i Predstavnički dom, odnosno Dom naroda Parlamenta FBiH dati svoj stav" – dodao je on.Govoreći o odnosu SDA i Stranke za BiH, Tihić je rekao da je svjestan da se Stranka za BiH prije Petog kongresa SDA stavila na stranu jednog od njegovih protivkandidata za izbor na funkciju predsjednika stranke. "Međutim, kongres je završen i moramo dalje raditi i rješavati probleme zbog kojih smo izabrani. Nastaviću da razgovaram sa Silajdžićem", rekao je Tihić. Tihić je zaključio da će SDA nakon Petog kongresa ostati jedinstvena, naglasivši da će učiniti sve da to tako bude."Normalno, ako neko želi da ode iz stranke, ja to ne mogu zaustaviti, ali nikome neću davati povod za takav korak" – poručio je Tihić u intervjuu Srni.  (Kliker.info-Srna) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku