hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Kola su krenula nizbrdo, međunarodna zajednica je digla ruke od BiH

Sulejman Tihić: Kola su krenula nizbrdo, međunarodna zajednica je digla ruke od BiH

12 Novembra
14:13 2013
Nakon višesedmičnog odsustvovanja zbog operativnog tretmana i terapije u Heidelberg University Hospital u Njemačkoj, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, koji se oporavlja u vikendici u Bosanskom Šamcu, vratit će se u ponedjeljak, 18. novembra, svojim redovitim obavezama u stranci, a već intenzivno razgovara sa svojim prvim saradnicima.Jučer su u posjeti kod njega bili zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Denis Zvizdić, a brojne susrete imao je i tokom boravka u Njemačkoj.

Razgovor s Čovićem

 Danas će razgovarati i sa liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Draganom Čovićem. Razgovori će se, kako ističe Tihić, voditi oko implementacije presude u slučaju ”Sejdić-Finci”, pitanja Mostara, bivših kantona sa specijalnim statusom – Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom, te o Distriktu Brčko. ”Odmaram se pomalo na vikendici u Bosanskom Šamcu. Bio sam na terapiji, ali istovremeno sam bio i na kontroli vezano za raniju operaciju pluća. Sada su samo predviđene redovne kontrole. U dobrom sam stanju. Svaki dan, dakle, i ovdje imam određene aktivnosti, ali na posao u stranku vraćam se u ponedjeljak”, kaže na početku Tihić.Na pitanje da li je uopće moguć dogovor oko implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić-Finci”, jer se odavno pretvorio u političku sapunicu, a bliže se i Opći izbori, Tihić odgovara:

 ”Jako je teško postići sporazum kad imamo dva suprotstavljena zadataka. Prvo, provođenje presude u slučaju ”Sejdić-Finci”, odnosno uvrštavanje kategorije Ostalih u ravnopravnu poziciju sa konstitutivnim narodima, te, istovremeno, rješavanje hrvatskog pitanja. To su dosta dva suprotstavljena pitanja. Ako se potrudimo, možda to i riješimo”. U BiH, dodaje on, postoje političke snage koje su otvoreno protiv BiH. ”Normalno da mnoga rješenja ne možemo postići. Nema koncenzusa ako imamo političke snage koje negiraju državu BiH. Veoma je važno da normalno pokušamo riješiti pitanje provođenja presude u slučaju ”Sejdić-Finci”. Mislim da je do sada napravljen veliki napor i da smo blizu rješenja. Trebamo još jednom sjesti i dogovoriti detalje koji često puta znaju biti ogromni”, zagonetan je bio lider SDA.

Kako se suprotstaviti?

 Prema Tihiću, Bošnjaci u RS su građani drugog reda. ”Počevši od obrazovanja… Vidite šta se dešava u Konjević-Polju. Imamo činjenicu da se u Srbiji daju sva prava Bošnjacima, a u RS se to ne dozvoljava. Da ne govorimo o rješavanju drugih pitanja u pogledu te ravnopravne pozicije bošnjačkog naroda. Moje unuke idu u školu u Bosanskom Šamcu i u knjižicama im piše da slušaju srpski jezik, a ne bosanski. Predsjednik RS-a Milorad Dodik negira bosanski jezik, iako će popis pokazati da je to jezik kojim govori najveći broj stanovnika BiH”, rekao je Tihić.Nameće se, tvrdi on, pitanje kako se suprotstaviti takvom ponašanju.

 ”Nema mehanizama kojima bi se riješila ta pitanja. Međunarodna zajednica, osim praznih upozorenja i ukazivanja, ne čini ništa drugo. Tako da bojim se da će to trajati još jedno vrijeme dok se međunarodna zajednica ne uključi u aktivniju poziciju u BiH ili, pak, dok u RS na scenu ne dođu političke snage koje će zajedno sa ostalima graditi jednu državu BiH, državu ravnopravnih naroda Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih”, naglasio je.
 Kritičan je bio i prema predstavnicima međunarodne zajednice na ”raznim nivoima”.
 ”Imao sam rješenja koja sam im predlagao, koja bi riješila sve ove probleme. Nažalost, ne postoji volja. BiH je predata Evropskoj uniji (EU) na brigu. Amerikanci su se povukli iz ovog procesa, osim nekih stvari koji se tiču integriteta i suvereniteta BiH. U EU je teško postići koncenzus o mnogim drugim manje važnim pitanjima, a kamoli kad je u pitanju BiH”, kritičan je bio lider SDA.

 Ko će biti bošnjački partneri

 Potvrdio je kako će SDA, nakon generalnih izbora naredne godine, ”morati imati najmanje jednog političkog partnera kad je u pitanju obnašanje vlasti u bošnjačkom dijelu u FBiH, odnosno na državnom nivou”. ”Sa SDP imamo loša iskustva. Raspoložene nije u tom pravcu, ali vidjet ćemo. Tu su Savez za bolju budućnost (SBB) i Stranka za BiH. Vidjet ćemo šta će biti i sa Demokratskom frontom (DF). Sve zavisi od rezultata izbora. Ne možemo reći da li ćemo bit s ovom ili onom stranom”, zaključio je Tihić.

Aprilski paket je bio šansa

 Analizirajući situaciju u BiH, Tihić je rekao da smo ”imali veliku šansu da je usvojen Aprilski paket ustavnih amandmana s onim setom zakona”. ”Tada su kola krenula nizbrdo… One snage koje su protiv BiH, sada koriste mehanizme Dejtonskog sporazuma, te pokušavaju otežati rad ili onemogućiti rad institucija BiH. Također, žele otežati rad na postizanju novih rješenja kao poput ovih u slučaju ”Sejdić-Finci”. Zato je situacija u BiH unazad nekoliko  godina dosta složena. Nemamo rješenja mnogih pitanja. Međutim, nadamo se da će građani na sljedećim izborima prepoznati one političare koji negiraju BiH i shvatiti da je to njima na štetu, jer danas nemamo IPA fondova i drugog što je važno za život u BiH”, smatra Tihić, dodajući kako mehanizmi Daytonskog sporazuma sprječavaju rješavanje problema. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku