hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Dodik, Čović i ja, sigurnost u regionu

Sulejman Tihić : Dodik, Čović i ja, sigurnost u regionu

12 Januara
07:31 2009

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, svoj istup na Kongresu SDA, gdje je rekao da bošnjačka politika treba da napusti insistiranje na pričama o žrtvama, agresiji i genocidu, u intervjuu za "Fokus" tumači kao rezultat političkog iskustva i promišljanja šta je najbolje za BiH i sve njene narode i građane.– Političari bi trebalo da vode više računa i govore o sadašnjosti i budućnosti. Mnogo je korisnije da ljudi iz politike rade svoj posao nego da se bave pitanjima koja moraju da rješavaju drugi. Počinioci zločina, u svakom slučaju, treba da odgovaraju, a moramo učiniti sve da nestali budu pronađeni i dostojanstveno sahranjeni – rekao je Tihić.

FOKUS: Vjerujete li u uspjeh Prudskog sporazuma?

TIHIĆ: Vjerujem. Ovdje izgleda da neki koji nisu za bilo kakvo sporazumijevanje i dogovaranje već proglašavaju propast i krah Prudskog sporazuma bez ikakvih argumenata i razloga. Radi se o sistemskim zakonima. Zakon o državnoj imovini nije obični zakon koji se po jednostavnoj proceduri može usvojiti, kao i popis stanovništva ili status distrikta Brčko, što je posao ustavne reforme. Prudski sporazum jest jedan dobar okvir, principi za rješavanje najvažnijih pitanja i otvara mogućnosti svim zainteresovanim da se uključe i da dođu do najboljeg rješenja. Sporazum smo napravili 8. novebra i stvar prepustili zvaničnim institucijama i odgovornost za implementaciju sporazuma osim trojice lidera imaju i Špirić, Sadović, Vrankić, Džaferović, Izetbegović, Lozančić… i svako treba da preuzme svoj dio odgovornosti i da radi na tom sporazumu. To nije samo stvar trojice lidera. Na posljednjem sastanku, 22. decembra, u Sarajevu, uputili smo zahtjev zvaničnim institucijama u Sarajevu da dogovor iz Pruda upute u proceduru.

FOKUS: Mogu li se prevazići nesporazumi iz Prudskog sporazuma oko državne imovine?

TIHIĆ: Na posljednjem sastanku, sva ključna politička pitanja su riješena, o čemu smo obavijestili i gospodina Kutlešu koji je na temelju naših informacija napravio Nacrt sporazuma. Ostali učesnici u izradi zakona treba da preuzmu dio odgovornosti da se dođe do konačnih rješenja. To je dosta složeno pitanje i traži vrijeme i usaglašavanje od Komisije, do Savjeta ministara pa do parlamenta BiH. Ne možete odgovornost tražiti samo od političara.

FOKUS: Kako komentarišete to da vlast u distriktu Brčko preuzima prudska trojka?

TIHIĆ: Vidjećemo kako će stvar teći. To nije ništa neobično, čak je i logično da ova trojka preuzme odgovornost.

FOKUS: Svečanom prijemu povodom Dana Republike nije prisustvovao potpredsjednik RS Adil Osmanović. Da li je time propuštena prilika za nadogradnju pozitivne političke i međunacionalne klime koju ste započeli?

TIHIĆ: Razgovarao sam o svemu tome sa gospodinom Osmanovićem. Propuštena je prilika za pitanje – ko je zapravo odgovoran. Sa zakonske i ustavne strane napravljen je propust po pitanju Dana RS. Taj propust je za nas vrlo bitan i u suprotnosti sa Ustavom RS. Govorim o Danu RS koji je vezan za vjerski praznik samo jednog naroda. Tako je odštampano i u pozivnicima i u svim aktima. Da toga nije bilo bio bi drugačiji odnos i kod Osmanovića i kod ostalih. RS je po Ustavu entitet Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih. Vezati krsnu slavu za Dan RS i samo jedan narod jeste razlog zbog čega Osmanović nije bio prisutan. Nije bilo spremnosti da se propust otkloni. Nadam se da će sljedeće godine to biti uvaženo.

FOKUS: Da ste vi potpredsjednik RS, da li biste prisustvovali svečanom prijemu povodom dana Republike?

TIHIĆ: Dan RS treba ukloniti od svih slava jednog, drugog ili trećeg naroda. Ukoliko bi to bilo otklonjeno, ja bih prisustvovao.

FOKUS: Kako komentarišete napade i neprijatnosti koje je doživio premijer FBiH, Nedžad Branković?

TIHIĆ: U određenim medijima u Sarajevu stvara se negativna atmosfera o svemu onome što predstavlja aktuelnu vlast. Stvara se slika da se ništa ne radi, da su svi kriminalci, što naravno nije tačno. Nema pozitivnih informacija. U javnosti se stvara slika koja neodražava realno stanje. To nije razmišljanje građana koje je izraženo kroz Parlament FBiH, nego nekih pojedinaca i stranaka koje nisu zadovoljne svojim statusom. To su krugovi koji žele da naprave konfliktnu situaciju u Sarajevu koristeći se svim mogućim sredstvima, između ostalog i fizičkim napadima na stan premijera. Tu odgovornost upravo treba da snose oni koji osiguravaju njegov stan. Kućica za obezbjeđenje je smještena četiri metra od ulaza u Brankovićev stan i nemoguće je da su to mogli uraditi, a da policija nije intervenisala. Da je bilo potrebno sedam-osam sati samo da dođe policija i napravi uviđaj sasvim dovoljno govori.

FOKUS: Na koje pojedince i stranke mislite?

TIHIĆ: Zna se. Oni će se lako prepoznati.

FOKUS: Da li biste, kao lider SDA, prihvatili ostavku premijera Brankovića?

TIHIĆ: Sa gospodinom Brankovićem sam razgovarao i rekao mu da ne donosi nikakve odluke dok ne sjednemo i ne razgovaramo.

FOKUS: Srbija je ustupila određene količine gasa Sarajevu, i BiH. Dolazi li do normalizacije odnosa u regionu?

TIHIĆ: Vi znate da sam ja za tu normalizaciju i da je prethodila moja posjeta gospodinu Tadiću, između ostalog. U subotu sam razgovarao s predsjednikom Tadićem, zahvalio sam mu na ovome što je učinio za Sarajevo i BiH. Kazao je da je Sarajevo njegov rodni grad i da je spreman da da pomoć i da je Srbija spremna da razgovaramo, a i on lično.

FOKUS: Ko su politički lideri koji mogu doprinijeti stabilizaciji u regionu?

TIHIĆ: Stabilizaciji u regionu mogu doprinijeti oni politički lideri koji predstavljaju snažne stranke u BiH i parlamentarne stranke. U RS to su SNSD i Milorad Dodik, u Federaciji prije svih SDA i HDZ. Isto tako i mediji treba da daju svoj doprinos, oni imaju svoju odgovornost za pravljenje bolje atmosfere za razgovore i dogovore, ali isto tako imaju odgovornost kada svaki kompromis i dogovor proglašavaju nacionalnom izdajom i omogućavaju prostor onima koji tako razmišljaju.            B. Gagula (Fokus)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku