hamburger-icon

Kliker.info

Sukob Amerike i Evropske unije zbog ustavnih promjena u BiH

Sukob Amerike i Evropske unije zbog ustavnih promjena u BiH

16 Avgusta
06:29 2008

Američka i europska administracija pokazale su posve različita stajališta kako i kada pokrenuti ustavne promjene u Bosni i Hercegovini, otkrivajući velike razlike o kojima se mjesecima govori u diplomatskim krugovima. Naime, američki veleposlanik u BiH Charles English izjavio je da ne postoji politička volja za pokretanjem ustavnih promjena. Time je značajno poremetio planove Visokom predstavniku i posebnom predstavniku EU u BiH Miroslavu Lajčaku, koji je na predstojećem sastanku šest političkih lidera zakazanom za 23. augusta  nastojao utvrditi dnevni red aktivnosti za jesen, a ustavne bi promjene trebale biti prva stvar  nakon izbora.
Ništa nije isključeno
– Ta politička volja trenutačno nije očigledna, jer u ovom trenutku postoji nekoliko različitih političkih planova koji su konkurentni – za unitarnu BiH, za daytonski Ustav koji je nepromijenjen, i čak za treći entitet – rekao je English za Radio-televiziju Federacije BiH. Lajčak je, pak, nedavno rekao kako su moguća sva rješenja. “Ništa nije isključeno i sve je moguće pod uvjetom da to bude rezultat ustavnoga procesa”.  Američki se diplomat, međutim, usprotivio za tri različita koncepta hrvatske, srpske i bošnjačke strane, jer bi to, po njemu, bilo gubljenje vremena. – Mi nismo tu da bismo se angažirali u razgovorima i da bismo bili posrednici u razgovorima koji ne vode nikamo. Ako politička volja postoji, onda će i SAD biti tu – rekao je English. Lajčak, koji pak ima drukčije odgovornosti od Englisha, vidi BiH u novoj, europskoj, a ne daytonskoj fazi, koja je i izvor svih problema.
Partner koji pomaže
– Bit ću partner koji predlaže i pomaže, koji daje na raspolaganje ekspertno znanje. To je pitanje prije svega vezano za ulogu posebnog predstavnika EU, jer je reforma Ustava prije svega u kontekstu europskih integracija – ocijenio je slovački diplomat. Europska unija nastoji u BiH kroz proces ustavnih promjena uspostaviti dva važna balansa. Jedan se tiče dovoljno snažnih državnih institucija koje bi mogle pregovarati s Bruxellesom, a s druge strane uspostaviti unutarnji sustav jednake zaštite svih
naroda.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku