hamburger-icon

Kliker.info

Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo novu, izmijenjenu optužnicu protiv Radovana Karadžića

Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo novu, izmijenjenu optužnicu protiv Radovana Karadžića

16 Februara
22:29 2009

Haaški sud u ponedjeljak je objavio kako je djelomično odobrio zahtjev Tužiteljstva za nadopunom optužnice protiv nekadašnjeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je sad optužen po dvije točke za genocid, umjesto jedne, a područje na koje se odnosi optužnica smanjeno je za 14 općina u odnosu na izvornu pojedinačnu optužnicu protiv Karadžića iz maja 2000.Tekst prijedloga Haaškog tužiteljstva ove dopunjene optužnice ICTY je objavio još 23. oktobra prošle godine, ali ju je Sudsko vijeće III pod predsjedanjem suca Iaina Bonomyja odobrilo tek danas i to ne u potpunosti, jer su izuzeti "oni incidenti za koje ne postoji dovoljna potpora u dokazima".

Riječ je o trima navodnim incidentima koji su uključivali ubijanje a koje je tužiteljstvo željelo dodati točkama 3, 4. 5 i 6 dopunjene optužnice. Dopunjena optužnica i dalje tereti Karadžića za najteža djela, uključujući genocid, progon, ubijanje i druge zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH, ali na manjem području jer je broj općina na koje se odnosi optužnica smanjen s 41 na 27. Optužnica počinjena djela stavlja u okvir udruženog zločinačkog pothvata u kojem su, radi uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata s područja BiH pod kontrolom Srba, sudjelovali i drugi najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske, dopunjena je novim činjenicama, a njezinim restrukturiranjem bolje su prikazane pojedinačne optužbe i usklađena je s važećom pravnom praksom Haškog suda. Optužnica i dalje ima 11 točaka, ali one nisu iste.

Izbačene su dvije točke prijašnje optužnice, o suučesništvu u genocidu i teškim kršenjima Ženevske konvencije, dodane su nove dvije, a postojeće optužbe su restrukturirane. Za razliku od prve optužnice koja je sadržavala samo jednu točku za genocid, u ovoj optužnici Karadžića se tereti po dvije točke za genocid – prvoj za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima na području 10 općina – Višegradu, Prijedoru, Bratuncu, Foči, Brčkom, Ključu, Kotor Varošu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku tijekom 1992. a u drugoj za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine. Karadžića se i dalje tereti za višegodišnji teror nad Sarajevom, a ostale su i optužbe za korištenje pripadnika mirovnih snaga kao talaca. Sudsko vijeće u odluci je Tužiteljstvu naložilo da novu optužnicu preda sudu do srijede u podne.   (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku