hamburger-icon

Kliker.info

Suđenje u Senatu može da počne : Predstavnički dom izglasao slanje rezolucije o opozivu Trumpa u Senat

Suđenje u Senatu može da počne : Predstavnički dom izglasao slanje rezolucije o opozivu Trumpa u Senat

15 Januara
22:14 2020

Predstavnički dom Kongresa izglasao je proslijeđivanje rezolucije o opozivu predsjednika SAD Donalda Trumpa Senatu, čime su stvoreni uslovi da predsjedniku počne suđenje u gornjem domu Kongresa. Za je glasalo 228 predstavnika, dok je 193 bilo protiv, uglavnom po partijskoj liniji.

Donji dom je odobrio i imenovanje sedmoro predstavnika u Kongresu koji će na suđenju predsjedniku biti “menadžeri”, odnosno zastupati Predstavnički dom.

Prije glasanja, objavljena su i imena predstavnika u Kongresu koji će na suđenju predsjedniku imati ulogu tužilaca, odnosno zastupati Predstavnički dom.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi imenovala je sedmoro demokratskih predstavnika u Kongresu koji će na suđenju u Senatu braniti rezoluciju o opozivu Donalda Trumpa.

Vođa tog tima biće kongresmen Adam Schiff, predsjedavajući u Odboru za obavještajna pitanja, koji je od početka uključen u istragu o opozivu.

Preostali članovi tima su predsjedavajući Odbora za pravosuđe Jarry Nadler, koji je takođe bio uključen u istragu; predsjedavajuća Administrativnog odbora Zoe Lofgren, koja je bila u Kongresu za vrijeme opoziva Richarda Nixona i Billa Clintona; kao i Sylvia Garcia, Hakeem Jeffries, Zoe Lofgren, Jason Crow, te Val Demings.

 
Nancy Pelosi @SpeakerPelosi
 

Today, I have the privilege of naming the Managers of the impeachment trial of the President.

View image on Twitter
12.9K people are talking about this 
 
 
Na imenovanja “menadžera” reagovala je i Bijela kuća. U saopštenju portparolke Stephanie Grisham​ se navodi da “njihovo imenovanje ne mijenja apsolutno ništa”, prenosi Reuters.

“Predsjednik Trump nije uradio ništa loše. Oćekuje da će u Senatu biti poštovana sva njegova prava koja su mu ukinuli predsjedavajuća Pelosi i demokrate u Predstavničkom domu i očekuje da bude oslobođen”, izjavila je ona.

Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da je riječ o “još jednoj prevari demokrata koje ništa ne rade”.

 
Donald J. Trump @realDonaldTrump

Here we go again, another Con Job by the Do Nothing Democrats. All of this work was supposed to be done by the House, not the Senate!

43.5K people are talking about this
Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrijebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Joe Bidena i da je opstruisao Kongres.

Poslije usvajanja rezolucije u Predstavničkom domu, proces opoziva predsednika, takozvano “suđenje”, se nastavlja u Senatu. Članovi donjeg doma su “tužioci”, Bijela kuća ima svoje pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava predsjedavajući Vrhovnog suda John Roberts.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora, što je malo vjerovatno jer trenutnu većinu u Senatu imaju republikanci.

Pravila suđenja u Senatu takođe određuje većina senatora.

Predsjedavajuća Predstavičkog doma Nancy Pelosi je više od mjesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat kako bi izvršila pritisak na lidera republikanca Mitcha McConnella da na suđenje pozove svjedoke – što je on ranije nagovijestio da možda neće učiniti.

O tome da li će na suđenju u Senatu biti svjedoka, odlučuje se glasanjem u Senatu, a potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Kao potencijalni svjedok pominje se i bivši savjetnik predsjednika za nacionalnu bezbjednost John Bolton, koji je rekao da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje. Ipak, predsjednik Trump je nagovijestio da bi mogao da iskoristi svoja ovlaštenja i spriječi Boltona da svjedoči.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku