hamburger-icon

Kliker.info

Suđenje Stanišiću i Simatoviću : U Hagu prikazan snimak kako Škorpioni strijeljaju Bošnjake iz Srebrenice

Suđenje Stanišiću i Simatoviću : U Hagu prikazan snimak kako Škorpioni strijeljaju Bošnjake iz Srebrenice

08 Novembra
15:43 2017

Tužioci na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Hagu prikazali su snimak strijeljanja šestorice muslimana iz Srebrenice koje su u julu 1995. u okolini Trnova počinili pripadnici jedinice Škorpioni.

Svjedok optužbe Goran Stoparić, tadašnji pripadnik Škorpiona, u sudnici je izjavio da je bio očevidac tog ubistva koje je, kako je naveo, naredio komandant Škorpiona Slobodan Medić zvani Boca.

Stoparić je juče potvrdio navod optužnice da su Škorpioni bili pod kontrolom Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije čiji je šef tada bio prvooptuženi Stanišić, a glavni operativac drugooptuženi Simatović. Obojicu optužnica tereti za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Na snimku strijeljanja, koji su načinili sami Škorpioni, svjedok je identifikovao i neke od počinilaca zločina: Peru Petraševića, Milorada Momića i Aleksandra Medića.

Boca je odredio ljude iz svog obezbeđenja da ih strijeljaju… Prva četiri ubistva gledao sam sa oko 200-250 metara, a za preostala dva, video sam samo krov kuće u kojoj su streljani“, rekao je u sudnici Stoparić.

Na prikazanom snimku vidi se kako nekolicina Škorpiona, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih i preplašenih civila.

Uz pogrdne riječi i uvrede ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa.

Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su Škorpioni i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kućici.

Žrtve su kasnije identifikovane kao: Safet Fejzic (17), Azmir Alipsahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihovih (18) i Juso Delić (25).

Snimak ubistva prvi put je prikazan pred Tribunalom u Hagu u junu 1995. na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji je bio optužen za genocid u Srebrenici.

Počinioci zločina kod Trnova ubrzo su bili uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant Škorpiona Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina.

Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. s celom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten s izdržavanja kazne.

Svjedok Stoparić je danas izjavio je i da su Škorpioni na teren kod Trnova bili upućeni krajem juna 1995.

Kako je tada čuo, “tamo su već bili Simatović Frenki i Radojica Božović”, jedan od komandanata Crvenih beretki, kao i “sve jedinice SDB… iz Srbije i Republike Srpske”.

Zajedno sa Škorpionima, na sarajevskom ratištu tada su bili i drugi, kako ih je svjedok nazvao “sateliti SDB Srbije”, jedinice Kajman i Plavi.

Naš glavni komandant bio je Vaso Mijović“, kazao je Stoparić o još jednom zapovjedniku Crvenih beretki.

Drugooptuženi Simatović, po svjedoku, “zapovedao je zajedničkom komandom jedinica policije i SDB smeštenom na Jahorini”.

Tužilac Edvard Ruso (Edward Russo) u spis je uveo dokument u kojem tadašnji ministar unutrašnjih poslova RS Tomislav Kovač nalaže da se, uoči ofanzive na Srebrenicu, formira “mešovita četa” u kojoj bi bili i “pripadnici MUP Srbije i četa iz kampa na Jahorini”.

Stoparić je prokomentarisao da je “to u skladu sa zajedničkom komandom”.

Bivši Škorpion posvjedočio je da je ta jedinica početkom 1995. u operaciji Pauk djelovala kao podrška autonomiji Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši tokom sukoba njegovih snaga s vlastima u Sarajevu.

Nama Škoprionima je tada zapovedao Milorad Ulemek Legija. Dolazio je svaka dva-tri dana i govorio nam šta da radimo“, rekao je Stoparić.

Ulemek se, kako je svjedok rekao, redovno sastajao sa drugooptuženim Simatovićem, koji je bio “ili u Beogradu ili u Velikoj Kladuši”.

Iz dnevnika operacije Pauk, koji je vodila vojska Republike Srpske Krajine, tužilac Ruso je pročitao da je “Frenki koordinisao paljbu”, na šta je Stoparić odgovorio da “nije znao za to”.

U pauzi između operacija u Velikoj Kladuši i Trnovu, 1995, Stoparić je, kako je ispričao, bio na obuci u logorima Crvenih beretki na Tari u Srbiji i u Pajzošu u Istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj.

Svjedok je opisao da je, u to vrijeme, prošao i “laku artiljerijsku obuku” u okolini Beograda na kojoj je čuo da je “Frenki obećao 20.000 dolara svakom ko obori jedan od dva-tri helikoptera koje je Hrvatska kupila od Rusije”.

Danas započeto unakrsno ispitivanje svjedoka, odbrana prvooptuženog Stanišića nastaviće sutra.

Stanišića (67) i Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i muslimana sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku