hamburger-icon

Kliker.info

Suđenje generalu Atifu Dudakoviću : Nisam kriv !

Suđenje generalu Atifu Dudakoviću : Nisam kriv !

19 Decembra
15:41 2018

Penzionisani  general Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i grupa  nekadašnjih pripadnika Petog korpusa kojima je komandovao tokom rata od 1992. do 1995. godine izjasnili su se pred Sudom BiH da se ne osjećaju krivim po optužnici koja ih tereti za ratne zločine. 

Uz Dudakovića, optuženo je još 16 bivših oficira  i pripadnika Petog korpusa Armije BiH koji je vodio ratne operacije na području današnjeg Unsko-sanskog kantona, koji je sve do 1995. godine bio u potpunom okruženju srpskih snaga.

Sve njih Tužilaštvo o BiH tereti za zločine protiv čovječnosti koji uključuju ubistva i zlostavljanja civila srpske nacionalnosti te zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba kao i uništavanje materijalnih dobara uključujući vjerske objekte.

U optužnici stoji kako su odgovorni za ubojstvo najmanje 300 osoba te za uništavanje više od 30 pravoslavnih vjerskih objekata.

Brani se sa slobode

Dudaković je optužen i za zločine koje su pripadnici Petog korpusa počinili nad pripadnicima vojnih jedinica samoproglašene Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, kojima je komandovao  Fikret Abdić.

Dudaković je u sklopu istrage bio i uhapšen  u aprilu  ove godine, a nakon toga je pušten braniti se sa slobode.

Nakon izjašnjenja o krivnji slijedi zakazivanje početka suđenja, a očekuje se kako će ono biti dugotrajno jer su iz tužilaštva  najavili saslušanje čak 447 svjedoka optužbe.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku