hamburger-icon

Kliker.info

Sudije Orie i Flugge ostaju u Sudskom vijeću : Predsjednik Haškog tribunala odbio zahtjev Mladićevih advokata

Sudije Orie i Flugge ostaju u Sudskom vijeću : Predsjednik Haškog tribunala odbio zahtjev Mladićevih advokata

26 Augusta
20:43 2016

mladic4Haški tribunal odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratkas Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius odbio je zahtjev Mladićevih advokata da sudije Orie i Flugge budu izbačeni iz Sudskog vijeća, jer su u ranijim suđenjima u Haagu već iznijeli stavove o tome da je Mladić kriv.

„Nakon pregleda podneska, ne smatram da je Mladićeva odbrana prezentirala dokaze koji bi pravilno informiranog i razumnog presuditelja naveli na zaključak da kod sudija postoji pristrasnost“, istakao je Agius.

Nepristrasne sudije

Mladićevi advokati su zatražili i imenovanje novih sudija na mjesto Oriea i Fluggea.

„Suština ovog problema je što su sudije Orie i Flugge unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrasni“, navela je odbrana u svom podnesku.

Ratku Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko opšina imao razmjere genocida, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(Kliker.info-Justice Report)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku