hamburger-icon

Kliker.info

Suđenje Naseru Oriću : Ibran Mustafić teško optužio optuženog Orića !

Suđenje Naseru Oriću : Ibran Mustafić teško optužio optuženog Orića !

18 Oktobra
15:20 2016

oric17Na suđenju za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice i Bratunca, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je optuženi Naser Orić rekao da je “preklao zarobljenika Slobodana Ilića”.

Svjedok Ibran Mustafić je izjavio da mu je Orić, u stanu koji je koristio u Srebrenici, ispričao o svojoj ulozi i načinu likvidacije Slobodana Ilića.

“Bahato mi je ispričao da je likvidirao Ilića. Rekao je da je njemu dopao u grupi zarobljenika i način kako je to izvršio. Udario ga je u oko… Ilić je imao bradu i nije puštao krike pa je Orić rekao da je osjetio strah i onda ga preklao”, kazao je Mustafić.

On je dodao da je tu bio i njegov brat, koji je ubijen u julu 1995., kada je pala Srebrenica. Ovaj razgovor s Orićem, kako je naveo, vodio je 27. maja 1993. godine.

Mustafić je rekao za Orića da je mislio da ga poznaje, ali da više nije siguran. Potvrdio je da su u srodstvu i da nisu u svađi.

Odbrana optuženog Orića je nastojala osporiti kredibilitet svjedoka navodeći da je u medijima izjavljivao da će protiv njega svjedočiti samo ako optužnica bude na 100 stranica. Mustafić je to potvrdio, preciziravši da je kazao da će svjedočiti protiv Orića ako optužnica bude na 200 stranica.

Orić je optužen sa Sabahudinom Muhićem za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Prema optužnici, Orić i Muhić su ove zločine počinili kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije BiH (ABiH).

Na prošlom ročištu je iznesen nalaz i mišljenje o zdravstvenoj sposobnosti Mustafića, jer se na ročištu 28. juna “neprikladno ponašao”. Tim ljekara je zaključio da Mustafić nema dijagnozu.

Mustafić je rekao da je, u isturenom štabu za Srebrenicu u Tuzli, na papiru koji mu je pokazao Mirsad Mustafić pisalo da su likvidirani zarobljenici Slobodan Ilić – sudija iz Srebrenice, Branko Simić, Petko Simić, Mijo Rodić i bolničarka Rada.

Nakon tih dešavanja, Mustafić je, kako je kazao, odlučio da ide za Srebrenicu, te da se njegov rođak Mirsad Mustafić čuo s Orićem i da mu je on poručio da dođe.

Po dolasku u Srebrenicu 12. decembra 1992. godine, kako je rekao svjedok, nije imao s kim razgovarati i ljudi su bili isprepadani, te je prvu informaciju čuo od optuženog Orića kada mu je govorio o likvidaciji Ilića.

Svjedok je kazao da mu je i amidža Enes Mustafić, kojeg su zvali Ibrahim a koji je bio vozač pri Štabu TO-a u Srebrenici, ispričao da mu je Orić naredio da kamionom vozi zarobljenike iz zatvora u Srebrenici na deponiju u Zalazje.

Svjedok je naveo da je Ibrahim vidio “pir i masakr”, uplašio se i pobjegao nazad u Srebrenicu.

“Strina mi je rekla: ‘Nemoj se igrati s tim ljudima.’ Nastavljala je kazane vode i prala zastavu od krvi koju je dovezao Ibrahim”, izjavio je Mustafić, potvrdivši da je strina umrla prije dvije godine, a da se Ibrahim i dalje vodi kao nestala osoba.

Svjedok Mustafić je kazao da je sve detaljno opisao u svojoj knjizi, ispravljajući braniteljicu Lejlu Čović da ne govori “navodno” kada pita o nekim djelima koja su se dogodila, jer mu to “vrijeđa inteligenciju”.

Na veliki broj pitanja koja su postavljana svjedoku reagirao je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekavši mu da odgovara kratko. Neka od postavljenih pitanja je sudija Maksumić zabranio. Jedno od njih je o invaliditetu svjedoka, koji je ranije bio 100-procentni, a sada je, prema nalazu vještaka, 60 posto.

Tokom svjedočenja Mustafića vladao je veliki interes javnosti, između ostalih i žrtava i bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar, kada je planirano saslušanje tri svjedoka.

(Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Stevie
    Stevie 15 Decembra, 13:06

    Good for you for following your heart! The sunsets in Hawaii are stupendous so I am told! You have not only followed your heart in this post, you have also bared your heart. It’s amazing how many expressions we have which include the word &#21e6;h2art≱. It really is the centre from which all emanates, is it not?Good wishes to you, Sandra

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku