hamburger-icon

Kliker.info

Suđenje Naseru Kelmendiju : Nastavak svjedočenja Šejle Jugo-Turković o obračunu sarajevske mafije

Suđenje Naseru Kelmendiju : Nastavak svjedočenja Šejle Jugo-Turković o obračunu sarajevske mafije

26 Marta
05:46 2015

Jugo71Kako se i dalo pretpostaviti nakon njezinog debitnog nastupa, Šejla Jugo-Turković je i drugog dana svjedočenja protiv Nasera Kelmendija na Osnovnom sudu u Prištini nastavila s teškim optužbama na račun svog bivšeg poslodavca, ali i bliskog prijatelja Fahrudina Radončića.

Američki je tužitelj Andrew Hughes u utorak, 17. marta, ispitivao svjedokinju o intervju koji je potkraj 2003. radila s Ramizom Delalićem Ćelom, čije je ubojstvo, kako se navodi u optužnici, dogovoreno četiri godine kasnije, na tajnom sastanku u Hotelu Radon Plaza, u organizaciji Kelmendija i Radončića.

Potvrđujući da je s Delalićem razgovarala u Istanbulu, gdje je on pobjegao od sarajevske policije, nekadašnja je novinarka tabloida Express naglasila da je intervju objavljen na udarnim stranama Dnevnog avaza, ali se nije mogla sjetiti da li je to bilo nekoliko tjedana ili mjeseci poslije njezinog povratka u Sarajevo.

„Niko nije znao gdje se Ramiz Delalić krije i razgovor sa njim je za svakog novinara bila ekskluzivna priča. U to sam vrijeme bila veoma mlada, puna entuzijazma, željela sam da donosim što više ekskluzivnih vijesti. Kada me prijatelj pitao želim li uraditi intervju s Delalićem, nisam se dvoumila, odmah sam prihvatila“, kazala je ona.

Objašnjavajući pod kakvim se okolnostima sastala s Ramizom Delalićem, svjedokinja je u poprilično konfuznom iskazu, koji je više nalikovalo lošem filmskom scenariju nego ozbiljnom svjedočenju, navela da joj „posrednik“ nije želio otkriti gdje se bjegunac nalazi, već su dogovorili da je on automobilom odveze do Zagreba.

„U Zagrebu su me dočekali drugi ljudi s pripremljenom avionskom kartom, ali su rekli su da ne smijem gledati gdje idem, sve dok mi oni ne kažu. Onda sam saznala da letim u Istanbul gdje sam, prema njihovim uputama, trebala doći do jedne telefonske govornice i čekati da me neko nazove. Tako sam i uradila, nakon čega je uslijedio telefonski poziv- rečeno mi je da odem u obližnji restoran, sjednem i čekam. Prišao mi je čovjek, nisam ga odmah prepoznala, i pitao me da li sam bacila mobilni telefon.

Odgovorila sam da nisam, ali da ću ga njemu predati. Tada se predstavio i rekao: Ja sam Ramiz, drago mi je“, ispričala je Šejla Jugo-Turković, dodajući kako se u Istanbulu zadržala duže nego što je planirala, jer je, u međuvremenu, došlo do žestokog okršaja između Ramiza Delalića Ćele i Muhameda Ali Gašija.

„Šta ste tih dana radili s Ramizom Delalićem“, pitao je svjedokinju tužitelj Andrew Hughes.

Potom je reagirao Besnik Berisha, odvjetnik Nasera Kelmendija, konstatirajući da je Šejla Jugo-Turković već kazala da je s Ćelom radila intervju.

No, tada se u raspravu uključila predsjedavajuća sutkinja Anna Adamska Gallant.

„Ne vjerujem da je radila intervju pet dana, možda je radila nešto drugo?!“, cinično je komentirala poljska sutkinja, ali se svjedokinja nije dala zbuniti.

Šejla Jugo-Turković je izjavila kako se s Ramizom Delalićem sastala u restoranu Hotela Bosna u Istanbulu, ali je intervju prekinuo Muhamed Ali Gaši, koji se na istom mjestu pojavio sa svojih pet-šest kompanjona.

Ona je nakon iznenadnog Gašijevog dolaska sjela za susjedni stol, ali je jasno čula dok su se svađali. Napomenula je i da je Ćelo Delalić bio zabrinut, jer se plašio da bi Gaši mogao otkriti policiji njegovo skrovište.

„Jasno sam čula Muhameda Ali Gašija kada je rekao Ramizu Delaliću da je došao da razgovara sa njim o preuzimanju diskoteke i hotela Aqua u Sarajevu, oko toga su se prepirali. Delalić je rekao Gašiju da to neće dozvoliti i da je Aquu prodao svom prijatelju Bahriji Kačaporu“,

Na pitanje tužitelja kako je Gaši reagirao kada je Delalić odbrusio da mu neće dati Aquu, Šejla Jugo-Turković je dodala da on (Gaši) tada spomenuo Nasera Kelmendija i zaprijetio Ćeli: „Vidjet ćemo! Dogovorio sam s Naserom da preuzmemo diskoteku, zato sam i došao ovdje.“

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku