hamburger-icon

Kliker.info

Sud Bosne i Hercegovine : Oliveru Krsmanoviću 18 godina zatvora za zločine u Višegradu 1992. godine !

Sud Bosne i Hercegovine : Oliveru Krsmanoviću 18 godina zatvora za zločine u Višegradu 1992. godine !

31 Avgusta
16:05 2015

OliverK12Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Olivera Krsmanovića na 18 godina zatvora za zločine u Višegradu 1992. godine.On je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti po osam tačaka optužnice zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima nad bošnjačkim stanovništvom. Oslobođen je četiri tačke optužnice za silovanje, ubistva i mučenja.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Krsmanović učestvovao u otmici iz autobusa i ubistvu 16 civila iz Sjeverina (Srbija) 22. oktobra 1992. kao i da je u junu iste godine pomogao u ubistvu osam bošnjačkih muškaraca koji su odvedeni iz fabrike Varda u Višegradu.

Proglašen je krivim i da je u nekoliko slučajeva u maju i junu učestvovao u prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva, u kojima je ukupno 13 lica odvedeno. Tijela jednog broja žrtava kasnije su pronađena. Prema presudi, on je u većinu ovih zločima počinio s Milanom Lukićem, koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Višegradu.

Vijeće je Krsmanovića osudilo i zbog mučenja jednog civila u Višegradu, kao i zbog učešća u premlaćivanju drugog civila u logoru Rasadnik u Rogatici u septembru 1995. godine. Prema prvostepenoj presudi, Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo učešće Krsmanovića u paljenju oko 80 civila na Bikavcu u junu 1992.

„Učešće i uloga optuženog nisu do kraja razjašnjeni“, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, obrazlažući presudu. Vijeće je Krsmanovića oslobodilo optužbe za silovanje zaštićenje svjedokinje OK-14 u hotelu „Vilina vlas“, jer je oštćena izjavila da nije sigurna da je optuženi bio među licima koja su je silovala.

Oslobođen je i optužbe za seksualno zlostavljanje u „Vilinoj vlasi“, kao i za mučenje civila zatvorenih u kasarni Uzamnica i paljenje Careve džamije u Višegradu. „Smatramo da je kazna srazmjerna težini djela i ulozi optuženog… Vijeće nije našlo olakšavajućih okolnosti. Činjenica da je porodičan čovjek je zanemariva u odnosu na zločine. On ni u jednom trenutku nije izrazio protivljenje već je nastavljao učešće u zločinima“, obrazložio je Samardžić.

Na presudu je dozvoljena je žalba. Krsmanoviću je određen kućni pritvor, a u kaznu će mu se uračunati dvije i po godine koje je proveo u pritvoru do decembra 2013. kada je pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane.Suđenje Krsmanoviću po ovoj optužnici počelo je u januaru 2012. a sredinom septembra trebalo bi mu početi suđenje u odvojenom predmetu, u kojem je sa još devet osoba optužen za otmicu putnika u Štrpcima i njihovo ubistvo.

(Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku