hamburger-icon

Kliker.info

Sud BiH : Enver Buza osuđen na 12 godina zatvora za zločin u Uzdolu

Sud BiH : Enver Buza osuđen na 12 godina zatvora za zločin u Uzdolu

30 Septembra
15:44 2019

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg vršioca dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Republike BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Kako javlja TV N1 Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

“Utvrđeno je da su napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima”, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a porodice žrtava su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku