hamburger-icon

Kliker.info

Stupa na snagu u februaru : SAD i Kina potpisale početni trgovinski sporazum

Stupa na snagu u februaru : SAD i Kina potpisale početni trgovinski sporazum

16 Januara
05:32 2020

Američki predsjednik Donald Trump i kineski vicepremijer Liu He u srijedu su u Bijeloj kući potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma radi ublažavanja napetosti između dviju najvećih gospodarstava svijeta te su najavili da će vrlo brzo početi drugu fazu.

Sporazum treba stupiti na snagu u februaru  i okončati dvije godine trgovinskog rata.

“Danas kada potpisujemo ovaj povijesni trgovinski sporazum činimo epohalni korak, kakav nikada do sada nismo učinili prema Kini, prema budućoj poštenoj i recipročnoj trgovini”, rekao je Trump.

Kina se sporazumom obvezala u iduće dvije godine kupiti američku robu u vrijednosti 200 milijarda dolara, uključivo desetke milijarda poljoprivrednih proizvoda, piše agencija dpa.

“Održati ove dvije divovske i snažne nacije zajedno u harmoniji toliko je važno za svijet. Danas nas svijet promatra”, rekao je Trump na svečanosti potpisivanja sporazuma koja je trajala 75 minuta.

Sporazum sadrži mehanizam prisile. Ako se postigne druga faza, Kini ćemo smanjiti carine, obećao je američki predsjednik pa dodao “Zajedno, ispravljamo pogreške iz prošlosti”.

“To je dobro za Kinu, dobro je za Sjedinjene  Države i za cijeli svijet”, rekao je zamjenik kineskog premijera Liu He na svečanosti citirajući riječi kineskog predsjednika čije je pismo pročitao.

Xi i Trump razmijenili pisma

U pismu je Xi Jinping pozdravio prvu fazu američko-kineskog trgovinskog sporazuma i pozvao na cjelovitu primjenu dogovora.

“Sljedeći je korak da dvije strane dogovor provedu najiskrenije i ostvare najbolje moguće kako bi učinak bio pozitivan”, napisao je Xi američkom kolegi.

“U tom duhu se nadam da će Sjedinjene Države pošteno postupati prema kineskim tvrtkama i prema njihovim redovitim trgovinskim i investicijskim aktivnostima”, napisao je Xi.

Donald Trump je upozorio Kinu da kaznene carine uvedene prije dvije godine Pekingu ostaju sredstvo pritiska.

“Zadržat ćemo carine, ali ću pristati na njihovo ukidanje uspijemo li zaključiti Fazu 2”, rekao je Trump te istaknuo “Zadržat ću ih, u protivnom gubimo glavni adut u pregovorima”.

Trenutačno su kaznenim carinama obuhvaćeni kineski proizvodi u vrijednosti 370 milijarda dolara.

Američki ministar financija Steven Mnuchin je ranije u srijedu najavio da sad lako povisi carine ako se Kina ne bude držala dogovora. “Predsjednik može uvesti dodatne carine”, rekao je, kako je prenijela agencija AFP.

SAD je počeo trgovinski rat protiv Kine optužujući je za nepoštenu trgovinsku praksu, krađu intelektualnog vlasništva i optuživao državu za subvencioniranje kineskih tvrtka. Obje strane mneđusobno su nametale carine u vrijednosti većoj od sto milijarda dolara.

Trump je svoj predsjednički mandat gradio na platformi “Amerika na prvom mjestu” i provodi politiku uravnoteženja globalne trgovine u korist američkih tvrtki i radnika. U srijedu je pri potpisivanju rekao da je Kina obećala boriti se protiv krivotvorenih proizvoda i krađe vlasništva, piratstva te istaknuo da sporazum sadrži stroge mjere zaštite intelektualnog vlasništva.

Prva faza sporazuma što su ga dvije zemlje dogovorile u prosincu ukida planirane američke carine na kineske mobitele, igračke i laptope te za pola umanjuje carine na oko 120 milijardi dolara drugih kineskih proizvoda, uključivo televizijskih prijemnika, Bluetooth slušalica i obuće.

No na snazi ostaju carine od 25 posto na široku paletu kineskih industrijskih proizvoda i komponenata koje se koriste u američkoj industriji u vrijednosti 250 milijarda dolara, piše agencija Reuters.

Trump je Prvu fazu sporazuma s Kinom predstavio kao stup svoje kampanje za reizbor u 2020. i naglasio da će preostale carine ukinuti kada se ispregovara  Faza 2.

Ti će sporazumi početi vrlo brzo, rekao je Trump i usto najavio da će uskoro otputovati u Kinu.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku