hamburger-icon

Kliker.info

Stručnjaci za ustavno pravo svjedočili u Kongresu : Trumpovo ponašanje “ključni razlog” zbog kojeg Ustav SAD pruža moć opoziva

Stručnjaci za ustavno pravo svjedočili u Kongresu : Trumpovo ponašanje “ključni razlog” zbog kojeg Ustav SAD pruža moć opoziva

05 Decembra
06:55 2019
 

Pretres se održava dan pošto je Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma objavio izvještaj na 300 strana u kojem optužuje Trumpa za “prijestupe”, zato što je tražio od Ukrajine da se umiješa u izbore 2020. godine, a onda na sve načine pokušao da “opstruiše” Kongres dok je sprovodio istragu o njegovim potezima.

Odbor je kasno uveče u utorak formalno usvojio izvještaj prije nego što ga je proslijedio odboru za pravosuđe. Izvještaj je potvrđen sa 13 glasova za i 9 protiv, s tim da su svi glasovi za bili demokratski, a svi protiv republikanski.

Uvodna riječ

Profesor prava na Univerzitetu Harvard Noah Feldman poručio je da predsjednik Trump zloupotrijebio položaj tražeći od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da objavi da će sprovesti istrage njegovih političkih rivala kako bi ostvario ličnu dobit, uključujući i na izborima 2020.

Feldman je objasnio da su osnivači SAD osmislili proceduru opoziva po ugledu na englesku tradiciju, ali uz jedan izuzetak: u Engleskoj, kralj je bio iznad zakona.

“Nasuprot tome, predsjednik SAD bio bi podložan zakonu, kao i svaki drugi građanin”, naveo je Feldman.

Profesorica prava na Univerzitetu Stanford Pamela Karlan poručila je da je Trumpovo ponašanje “ključni razlog” zbog kojeg Ustav SAD pruža moć opoziva.

Michael Gerhardt​, profesor prava na Univerzitetu Sjeverna Karolina, izjavio je da do sada predstavljeni dokazi pokazuju da je Trump počinio prekršaje koji opravdavaju opoziv, uključujući potkupljivanje, zloupotrebu položaja – tražeći ličnu uslugu od stranog lidera da bi ostvario korist za svoju političku kampanju, opstruirao Kongres i sprovođenje pravde.

Profesor prava na Univerzitetu Georgetown Jonathan Turley​ jedini republikanski svjedok, kritikovao je ponašanje predsjednika Trumpa, ali i dodao da Predstavnički dom nema snažan slučaj za opoziv.

“Neko može da se protivi politici i potezima predsjednika Trumpa, ali i dalje zaključi da aktuelni pravni slučaj nije samo ranjivo neadekvatan, već u nekom smislu opasan, kao osnova za opoziv američkog predsjednika”, rekao je on i dodao.

“Ukoliko Predstavnički dom nastavi proceduru samo na osnovu optužbi u vezi sa Ukrajinom, ovaj opoziv će biti najkraći u modernoj istoriji, sa najmanje dokaza i osnova ikada. To nije dobro za buduće predsjednike, u zemlji koja je često oštro, aponekad ogorčeno podijeljena”.

Tarli je završio svoje uvodno izlaganje sljedećim riječima:

“Razumijem, ljuti ste. Predsjednik je ljut. Moji demokratski prijatelji su ljuti. Moji republikanski prijatelji su ljuti. Moja žena je ljuta, moja djeca su ljuta. Čak i moj pas je ljut – a Luna je pas koji nikad nije ljut”.

U uvodnoj riječi, predsjedavajući Odbora za pravosuđe Jerry Nadler naglasio je da su činjenice “nepobitne”.

“25. jula predsjednik Trump je pozvao ukrajinskog predsjednika Zelenskog i kako je to sam predsjednik Trump rekao ‘zatražio mu istragu'”, rekao je Nadler.

Vodeći republikanac u Odboru za pravosuđe Doug Collins optužio je u uvodnoj riječi demokrate da pokušavaju da sprovedu “politički opoziv”.

“Sat i kalendar su ono što pokreće proceduru opoziva, ne činjenice”, rekao je kongresmen Collins, a zatim pojasnio da smatra da se demokrate plaše da će Trump na izborima naredne godine osvojiti drugi mandat.

Demokrate, koje u u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, objavile su izvještaj u kojem su navele da je Trump tražio strano miješanje u američke izbore da bi poboljšao svoje šanse za reizbor, da je podrio nacionalnu bezbjednost i naložio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa.

“Istraga o opozivu razotkrila je višemjesečne napore predsjednika Trumpa da koristi svoj položaj da bi tražio strano miješanje u izbore 2020. godine, u svoju korist. Predsjednikov plan podrio je američku spoljnu politiku prema Ukrajini i našu nacionalnu bezbjednost u korist dvije politički motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor”, navodi se u izvještaju na 300 strana i dodaje da je “predsjednik tražio od novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu političkog rivala, kojeg se po svemu sudeći najviše plašio, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u predsjedničke izbore 2016. godine”.

Demokrate optužuju Trumpa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posjetu Bijeloj kući da bi natjerao svog ukrajinskog kolegu da sprovede istrage, od kojih bi američki lider imao političku korist.

“Predsjednik je svoje lične i političke interese stavio iznad nacionalnih interesa Sjedinjenih Država, pokušao da podrije integritet američkog izbornog procesa i ugrozio američku nacionalnu bezbjednost”, navodi se u izvještaju koji je Odbor za obavještajna pitanja, koji je istragu vodio od septembra, usvojio u utorak uveče.

U izvještaju se Trump takođe optužuje da je ometao sprovođenje istrage, kategoričkim odbijanjem da dostavi tražena dokumenta i dozvoli svojim savjetnicima da svjedoče, bezuspješnim pokušajima da spriječi dugogodišnje vladine službenike da svjedoče i zastrašivanjem svjedoka.

Izvještaj demokrata o istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa (Foto: Reuters/Jim Bourg)
Izvještaj demokrata o istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa (Foto: Reuters/Jim Bourg)

“Donald Trump je prvi predsjednik u istoriji Sjedinjenih Država koji je pokušavao da u potpunosti opstruiše istragu o opozivu u Predstavničkom domu”, ističu demokrate u izvještaju i poručuju da su dokazi za “predsjednikove prestupe i opstrukciju Kongresa ubjedljivi”.

Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Schiff rekao je na konferenciji za novinare da je Trump “predsjednik koji vjeruje da je iznad optužnice, opoziva, bilo kakve odgovornosti i zaista iznad zakona”.

Uoči objavljivanja izvještaja, Trump je na marginama samita NATO-a u Londonu, kritikovao istragu kao “veoma nepatriotsku”.

Bijela kuća saopštila je poslije objavljivanja izvještaja da predsjedavajući odbora Adam Schiff i demokrate nisu uspjeli da nađu niti jedan dokaz da je predsjednik Trump uradio nešto pogrešno, a da je izvještaj “odraz njihove frustracije”.

“Izvještaj predsjedavajućeg Schiffa je kao nepovezani govor blogera iz podruma koji pokušava da dokaže nešto za šta nema dokaza”, saopštila je portparolka Bijele kuće Stephanie Grisham

Izvještaj je predat Odboru za pravosuđe, pred kojim će se voditi stranačka debata o tome da li bi trebalo utvrditi prijedlog za Trumpov opoziv, o kojem bi se zatim izjašnjavao Predstavnički dom u punom sastavu.

Ako bi taj prijedlog bio usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, bilo bi održano suđenje na kojem bi bila donijeta odluka o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen. Za donošenje odluke o Trumpovoj smjeni potrebna je dvotrećinska većina.

U fokusu istrage o opozivu je pitanje da li je Trump zloupotrijebio položaj kada je vršio pritisak na Kijev da istraži bivšeg potpredsjednika SAD i demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

U Kongresu su o tome svjedočili aktuelni i bivši zvaničnici, koji su naveli da je sprovođenje istrage Bidenovih, kao i osporene teorije da se Ukrajina miješala u američke izbore, bio uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini i za posjetu ukrajinskog predsjednika Bijeloj kući.

Trump je u Londonu ponovio da su sporni telefonski razgovori sa Zelenskim bili “savršeni”, a da je istraga o opozivu prevara i lov na vještice. Takođe je ponovo zatražio da Biden i njegov sin svjedoče na saslušanjima.

Predsjednici Ukrajine i SAD Volodimir Zelenski i Donald Trump na sastanku na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, septembar 2019.
Predsjednici Ukrajine i SAD Volodimir Zelenski i Donald Trump na sastanku na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, septembar 2019.

Trump je optužio demokrate da tri godine pokušavaju da obore njegovu pobjedu na izborima 2016. godine, dok se priprema za kampanju za reizbor 2020. Prema anketama, Amerikanci su duboko podijeljeni u pogledu Trumpovog opoziva.

Predsjednik SAD doveo je u pitanje i patriotizam demokrata, naročito u trenutku kada boravi u Londonu, ali je istakao da ne vjeruje da njihovi potezi slabe njegovu poziciju na samitu NATO-a.

“Mislim da je nepatriotski da demokrate to rade. To je loše za našu zemlju”, naglasio je Trump.

Takođe je odbacio mogućnost da ga članovi Kongresa javno ukore zbog optužbi da je vršio neprimjeren pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joea Bidena.

Analitičari za sada sumnjaju da će republikanci u Senatu donijeti odluku o Trumpovoj smjeni, iako su pojedini članovi Kongresa iznijeli ideju o javnom ukoru predsjednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smijenjen.

“Nisam uradio ništa pogrešno. Ne možete da ukorite nekog ako nije uradio ništa pogrešno”, rekao je Trump u Londonu.

Republikanci su u ponedjeljak objavili svoj izvještaj, u kojem su naveli da demokrate nisu dokazale da je Trump počinio krivično djelo, zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan.

U međuvremenu, podsekretar za politička pitanja David Hale, treći po rangu zvaničnik State Departmenta, rekao je u svjedočenju pred senatskim Spoljnopolitičkim odborom da nije vidio dokaze da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke izbore 2016. godine, čime je podrio argument koji Trump i njegove pristalice često iznose.

Senatski odbor za obavještajna pitanja, kojim predsjedavaju republikanci, tokom svoje istrage takođe nije pronašao dokaze za optužbe o ukrajinskom mešanju, saopštili su agenciji Reuters izvori iz Kongresa.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku