hamburger-icon

Kliker.info

Strpljenje iscurilo : Holbruk i Gregorijan se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu

Strpljenje iscurilo : Holbruk i Gregorijan se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu

12 Augusta
04:58 2010

Zvanični Vašington odlučan je u namjeri da stane iza Bosne i Hercegovine, sa svim što to podrazumijeva, kako bi naša država napokon postala funkcionalna, kako bi u njoj zavladala vladavina prava i kako bi se napokon primakla euroatlantskim integracijama.

Strpljenje izdalo          Već u septembru se može očekivati jača američka ofanziva na sređivanje stanja u BiH, a nakon oktobarskih izbora i iskruživanje karcinoma koji je posljednjih godina metastazirao. U septembru će na dužnost ambasadora SAD u BiH doći iskusni diplomata Patrik Mun, a na funkciju zamjenika visokog predstavnika također vješti američki diplomata Roderik Mur.Prema onome što „San" saznaje iz svojih međunarodnih izvora, po svemu sudeći u BiH će biti primijenjena strategija koja je korištena kada je rješavn slučaj Kosova. Vašington je svojevremeno prepustio Evropskoj uniji da riješi problem BiH, međutim, ništa nije riješeno i BiH je potpuno potonula u političku i ekonomsku krizu što je donijelo nestabilnost i njoj samoj, ali i cijelom regionu. Glavni razlog je nejedinstvo unutar EU i nepostojanje precizne vizije „slučaja BiH" što su bh. političari na vlasti obilati iskoristili i doveli atmosferu u državi.Osim verbalnih upozorenja i saopštenja da je „međunarodna zajednica zabrinuta zbog stanja u BiH i nacionalističke retorike i podizanja međunacionalnih tenzija", ništa se nije dogodilo.

To naravno odgovara liderima nekih stranaka na vlasti pa su još oštrije, uz pomoć lobista vani, krenuli u ostvarivanje svojih projekata. Nije nikakva tajna da je, primjera radi, Milorada Dodika direktno štitio Havijer Solana i da ga danas štiti Miroslav Lajčak.Vašington je izgubio strpljenje, pogotovo što su posljednjih godina i EU i bh. stranke na vlasti imale bezbroj prilika da povedu zemlju iz ponora i sada će krenuti u energičnu akciju. Sve to podsjeća na slučaj Kosova – kada ga Evropa nakon niza godina nije riješila, kormilo je preuzeo Vašington i Kosovo je danas nezavisna država.U svemu ovome, ne treba zaboraviti da su Sjedinjene Američke Države garant Dejtonskog sporazuma i da su najzaslužnije za zaustavljanje rata u BiH.Slučajno ili ne, iz Ambasade SAD u Sarajevo uoči samog proglašenje nezavisnosti Kosova, u Prištinu je upućena Tina Kaidenov koja je kasnije obavljala i dužnost američkog ambasadora na Kosovu. Ona se vratila u Ameriku i administraciji Baraka Obame bit će zadužena za jugoistočnu Evropu s posebnim akcentom na stabilizaciju prilika u BiH. Stanje u regionu ona odlično poznaje.

Dobitak za BiH i Balkan               Prema posljednjim informacijama iz Vašingtona, Ričard Holbruk, koji je svojevremeno bio izaslanik tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona za Balkan, vratit će se na tu dužnost. S obzirom na njegovo ogromno iskustvo, beskompromisnost u rješavanju problema i izuzetno poznavanje situacije u regionu, njegov povratak će biti puni dobitak za Balkan u cjelini.Prije desetak dana dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH napustio je Rafi Gregorijan i vratio se u Ameriku. Kako saznajemo, uskoro će uslijediti njegov povratak na Balkan i u BiH. O čemu se radi?Stejt department je Rafiju Gregorijanu prošle sedmice ponudio funkciju šefa odjela za Evropsku uniju.

On se međutim, odlučio za drugi posao i bit će šef odjela za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije za šire područje jugoistočne Evrope. Uspostavljanje tog odjela i imenovanje Gregorijana za čelnika već je dobilo zeleno svjetlo administarcije predsjednika Baraka Obame. Prema nekim izvorima, vrlo je moguće da Rafi Gregorijan ovih dana dobije još jedno zaduženje – da prati prilike na Balkanu.Taj posao obavljao je Sjuart Džons i treba reći da se nije proslavio, pa je zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg u svega šest mjeseci tri puta dolazio u BiH u vrijeme famoznog „butmirskog procesa".Na kraju, ne smije zaboraviti da je američka državna tajnica Hilari Klinton nedavno u Senatu SAD-a kazala da posao u Bosni i Hercegovini nije završen i da će ga SAD završiti. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku