hamburger-icon

Kliker.info

Strijeljanje na trgu : Hamas likvidirao 18 Palestinaca optuženih za saradnju sa Izraelom (Video)

Strijeljanje na trgu : Hamas likvidirao 18 Palestinaca optuženih za saradnju sa Izraelom (Video)

22 Avgusta
16:25 2014

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA-EXECUTIONSOsamnaestorica muškaraca optuženih da su surađivali s Izraelom pogubljena su u petak u Pojasu Gaze, u jeku sukoba s izraelskom vojskom, objavila je Hamasova televizija.Među njima, šestorica su pogubljena na javnom trgu. Ubili su ih muškarci odjeveni u odore Brigada Ezedina al-Kasama, oružanog ogranka Hamasa.Pogubljeni su pred nekoliko stotina vjernika koji su upravo izišli s tjedne molitve, pred najvećom džamijom u gradu.Još najmanje jedanaestorica su strijeljana u blizini sjedišta policije u središtu Gaze, po izjavama očevidaca i portalu Mažd bliskom Hamasu. Osamnaesti je pogubljen na jednom drugom trgu u blizini.Muškarci su pogubljeni dan nakon što su trojica zapovjednika oružanog ogranka Hamasa poginula u izraelskom napadu na jednu zgradu u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Izraelski zračni napadi

Ove vijesti su se pojavile u vrijeme dok su u izraelskom zračnom napadu, najnovijem nakon što su pregovori o prestanku vatre koje predvodi Egipat doživjeli neuspjeh prije tri dana, smrtno stradala dva Palestinca.Ashraf al-Kidra, zdravstveni radnik iz Gaze, u petak je kazao da su dvojica nastradalih bili radnici na stočnoj farmi koja je pogođena u zračnom napadu.Iz izraelske vojske su izjavili da su izveli 20 zračnih napada u petak, ciljajući lokacije odakle se ispaljuju rakete i one na kojima je smješteno oružje. Kazali su da su borci iz Gaze ispalili dvije rakete na Izrael.

Napadi su se u petak dešavali i tokom dženaze trojici visokopozicioniranih zapovjednika Hamasa, nastradalih u izraelskom zračnom napadu.Iz vojnog krila Hamasa, brigade Izz ad-Din al-Qassam, kažu da su Mouhamed Abo Shamaleh, Raed al-Attar i Mouhamed Barhoum ubijeni u napadu na Rafah u četvrtak, nešto više od 24 sata nakon pokušaja ubistva njihovog vođe Mouhammeda Deifa.Pristalice ubijenih zapovjednika kasnije su izašle na ulice dok se pogrebna povorka kretala kroz Rafah, gdje su vidljivi tragovi izraelskog bombardiranja od prethodnih dana.

Smrtno je stradala još 31 osoba u drugim izraelskim zračnim napadima u Gazi od četvrtka, čime se ukupan broj stradalih za 46 dana sukoba povećao na 2.087.Iz Izraela su, u međuvremenu, izjavili da mijenjaju na terenu 10.000 vojnika, što znači da se odmorni vojnici pripremaju za moguće buduće operacije – dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da bi izraelska ofanziva mogla biti produžena operacija.Hamas je osudio ta ubistva, a njegov glasnogovornik Sami Abu Zuhri nazvao ih je “velikim izraelskim zločinom” za koji će platiti.Borbe su ponovo nastavljene prije tri dana nakon egipatskih pokušaja da posreduje pri okončanju rata koji traje mjesec. Palestinci su ispalili desetke raketa, a Izrael je odgovorio zračnim napadima u Gazi. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku