hamburger-icon

Kliker.info

Stravična egzekucija : Pripadnici ISIL-a jordanskog pilota živog spalili

Stravična egzekucija : Pripadnici ISIL-a jordanskog pilota živog spalili

03 Februara
19:20 2015

jordpilot61Pripadnici teroristi;ke grupe  Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavili su  na internetu videosnimak u kojem je navodno prikazano kako živog spaljuju jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha.Prema snimcima, jordanski pilot je spaljen na nepoznatoj lokaciji. Jordanske sigurnosne agencije još provjeravaju vjerodostojnost snimka.

Kasasbeh (26) je poručnik jordanske avijacije, a zarobili su ga borci ISIL-a nakon što je oboren njegov borbeni avion F-16. Kasasbeh je bio zatočen u uporištu ISIL-a u Raqqi.Pripadnici ISIL-a su tvrdili da su Kasasbehov avion oborili pomoću toplotom navođene rakete.Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je krajem decembra, u mjesečnom magazinu koji objavljuje na engleskom jeziku, intervju s jordanskim pilotom kojeg su zarobili nakon što se njegov avion srušio na sjeveru Sirije.

Oboreni avion

Kasasbeh je, kako je objavljeno u magazinu Dabiq, rekao da je njegov F-16 oborila raketa u blizini Raqqe, grada koji ISIL smatra svojom prijestolnicom.Poručnik prve klase jordanskih snaga Kasasbeh  naveo je da se katapultirao i završio u rijeci Eufrat, gdje su ga zarobili borci ISIL-a.

SAD je ranije demantirao da je ISIL oborio jordansku letjelicu, podsjetila je agencija AP.Jordan je tada saopćio da će uložiti sve napore da bi izbavio svog pilota.Jordanski ministar informiranja izjavio je prošle sedmice da je njegova Vlada spremna razmijeniti Iračanku Sajidu al-Rishawi koja se drži u zatvoru u zamjenu za jordanskog pilota.

Izjavu ministra Mouhammada al-Momanija prenijela je jordanska državna novinska agencija Petra.Ministar je rekao da je “Jordan spreman da oslobodi iračku zatvorenicu” ukoliko jordanskog pilota, pukovnika Moaza al-Kaseasbeha, oslobode neozlijeđenog.Oružana grupa koja kontrolira velike dijelove Sirije i Iraka je zatražila oslobađanje Sajide al-Rishawi u zamjenu za Kasasbehija.

Rishawi je zatvorena u jordanskom zatvoru od 2005., nakon što je uhapšena a zatim i osuđena na smrt “zbog zavjere da izvede teroristički čin”, nakon trostrukog bombaškog napada u novembru 2005. na hotel Radisson SAS u jordanskoj prijestolnici Ammanu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku